SG.hu

A Nikon megpróbálja növelni a fényképezőgép-ágazaton kívüli bevételeit

A Nikon a geopolitikai feszültségek közepette igyekszik diverzifikálni a fényképezőgépeken és chipeken túlmutató tevékenységét. A japán vállalat chipgyártó berendezései eddig megmenekültek a Kínába irányuló amerikai exportkorlátozásoktól, de vezetőjük szerint a helyzet változékony.

A vállalat az átlagemberek számára leginkább fényképezőgépeiről és objektívjeiről ismert, de az ASML-lel és a Canonnal is verseng a litográfiai berendezések piacán. Eddig abból profitált, hogy kevésbé fejlett gépeket értékesített Kínába, míg riválisai csúcstechnológiás berendezéseinek az USA által bevezetett exportkorlátozásokkal kellett szembenéznie. Muneaki Tokunari, a Nikon elnöke elmondta, hogy a vállalat várhatóan átvészeli a korlátozások kiterjesztéséből eredő visszaesést a kínai üzletágában, mivel a geopolitikai feszültségek számos országot arra ösztönöznek, hogy saját chipellátási láncokat építsen ki, és kevésbé támaszkodjon a TSMC fő szerződéses chipgyártójának otthont adó Tajvanról érkező szállítmányokra.

"Az új ügyfelek száma olyan helyeken növekszik, amelyek korábban nem léteztek, például a fejlődő piacokon, Indiában, a Közel-Keleten és a világ olyan országaiban, amelyek érzik a kockázatot, hogy minden Tajvanra koncentrálódik, vagy megpróbálják a félvezetőgyártást saját országukba vonzani” - mondta. Kína még mindig a Nikon teljes bevételének 17 százalékát teszi ki, ami bizalmat ad a csoportnak ahhoz, hogy 25 év után először új változatot dobjon piacra a jól bevált I-Line litográfiai gépéből, amely az elektromos járművek áramellátását szabályozó chipeket állít elő. A vállalat új ajánlatokat adott ki az Arf merülő szkennerekhez is, amelyek argon-fluorid lézerrel gyártanak chipeket, és amelyeket szintén nem korlátoznak az exporttilalmak.

De bár egyes elemzők szerint a Nikon eddig haszonélvezője volt az ellenőrzéseknek, mivel kínai csoportok lecsaptak az alacsonyabb technológiájú gépeire, továbbra is fennáll a veszélye annak, hogy Washington a novemberi elnökválasztás után tovább szigorítja a korlátozásokat. "Az exportellenőrzésre vonatkozó szabályokat akár már holnap megváltoztathatják” - mondta Tokunari. A cég részvényeinek árfolyamának jót tett, hogy az EssilorLuxottica francia-olasz szemüveg- és lencseóriás 5 százalékos részesedést szerzett a vállalatban. A két csoport régóta kapcsolatban áll egymással, és 2000-ben közös vállalatot alapítottak. A brit székhelyű Silchester International több mint 8 százalékos, az M&G befektetési alap pedig valamivel több mint 5 százalékos részesedéssel rendelkezik.


A Nikon az 1980-as években és a 2000-es években is jelentős félvezetőgyártó csoport volt, mielőtt jelentős piaci részesedést veszített az ASML miatt. Az 1917-ben három optikai vállalat egyesülésével alapított vállalat egyre inkább más alkatrészekre helyezte át a hangsúlyt a kamerákról és a chipgyártásról, és az ipari, orvosi és tudományos alkalmazások széles skáláján használt tükröket és lencséket szállít. Tokunari sikeresen diverzifikálta a Nikon chipgyártó eszközökből származó bevételeit az Inteltől a kínai ügyfelek javára. 2019 és 2021 között a Nikon az Arf szkennerek átlagosan 80 százalékát az Intelnek adta el. Ez azonban idén kevesebb mint 50 százalékra csökkent, mivel a vállalat bővítette ügyfélkörét - mondta.

Eközben a digitális fényképezőgépek piaca a világjárványt követően tovább zsugorodott, de a Nikon döntése, hogy a magasabb kategóriás modellekre tér át, meghozta gyümölcsét, és az elemzők jelentős nyereségjavulást várnak a következő egy-két évben. Tágabb értelemben a Nikon új üzletágakat is vizsgál, beleértve a 3D nyomtatást, amely az elemzők szerint hatalmas potenciállal rendelkezik a repülőgépiparban és a védelmi ágazatban. A vállalat 2022-ben megállapodott a német SLM Solutions Group 3D nyomtatógyártó cég megvásárlásáról, és nemrégiben stratégiai tanácsadóként kinevezte Mike Mullent, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának korábbi vezetőjét.

"A Nikon azon dolgozik, hogy nagy precizitású gyártási képességeit új területekre, többek között a légi és a védelmi célú 3D nyomtatásra fordítsa. Ez lehetővé tenné számukra, hogy csökkentsék a chipgyártó eszközök Kínába történő értékesítésétől való függőségüket” - mondta Damian Thong, a Macquarie elemzője. A valóság azonban továbbra is az, hogy „a Nikon Arf litográfiai üzletága nagymértékben függ a kínai ügyfelektől, és az Intel gondjai miatt ez még inkább így lehet” - tette hozzá.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #1
    "A Nikon megpróbálja növelni a fényképezőgép-ágazaton kívüli bevételeit"
    Eddig nem próbálták? :-O