Gyurkity Péter

Újabb gyermek­munka-botrány a Samsungnál

A cég egyik kínai beszállítója illegális gyermekmunkára támaszkodik, hogy kielégítsék a nagy keresletet.

Csaknem két évvel az első jelentés után a New York-i székhelyű China Labor Watch újabb figyelmeztetést adott ki, amelyet saját megfigyeléseikre alapoznak. Ebben arról adnak hírt, hogy a Samsung egyik kínai beszállítója hónapokon keresztül foglalkoztat fiatalkorúakat, akik nemcsak a nyugaton megszokott támogatásokra, de az elvárt fizetésükre sem számíthatnak teljes mértékben.

A Samsung ugyan saját jelentéseiben leszögezi, hogy mintegy 200 beszállítót vizsgáltak át, ezeknél pedig semmilyen, az illegális gyermekmunkára utaló jelet nem találtak, a CLW most ismét arról ír, hogy saját, valódi kilétét elfedő forrásuk szerint mégis akad példa a törvényszegésre. Példaként említik a Shinyang Electronics nevű céget, amely a délkelet-kínai Dongguan városában több fiatalkorút is foglalkoztat, dacára annak, hogy ezt már az ottani törvények is tiltják. A gyermekeket jellemzően idénymunkára veszik fel, háromtól hat hónapig terjedő időszakra, mivel állításuk szerint a megnövekedett keresletet nem mindig tudják kielégíteni a meglévő munkaerővel.

A jogvédők szerint a problémát elsősorban az jelenti, hogy ezen gyermekek naponta 11 órát dolgoznak, esetükben a túlórát nem fizetik, semmilyen társadalombiztosítási opció nem áll rendelkezésükre, az elkerülhetetlen leépítéskor pedig nem kapnak végkielégítést. Mi több, a munkáltató a legtöbb esetben csak napi 10 órát fizet ki, a szezon véget értekor pedig gyorsan megszabadulnak az illegális alkalmazottaktól, akikkel eredetileg egy üres szerződési lapot írattak alá, hogy a végletekig kihasználják őket.

Mások ezzel szemben arra hivatkoznak, hogy munkáskézből még mindig rengeteg akad az országban, ezen gyermekek pedig önszántukból sorakoznak fel a gyárak előtt, hiszen a lesújtó körülmények ellenére ez az idénymunka jelenti számukra a jobb alternatívát. A jelenség visszaszorítását nem is nagyon sikerült eddig elérni, ennek lehetőségét az említett keresletnövekedés szinte azonnal ki is zárja.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gombabácsi #7
    igen, jól írod! épp ezért jó lenne idetelepíteni őket Mo-ra, még jobb lenne nekik! jobb rabszolgasorban élhetnének mint ott
  • nextman #6
    +1

    Emberkent kellene oket is kezelni, nem robotokkent, ez lenne a teendo. 8 oras munkaidoben, rendes fizetesert kellene dolgozniuk.
  • Ra1n #5
    Olcsòn embereket kihasznàlva,hogy aztàn túlàrazva,hype-olva dràgàn eladjàk amit màs gyàrtòtòl jobb minöségben,olcsòbban megkapsz...Làsd samsung galaxy s széria példàul...
  • Agamemnon #4
    A cél, hogy 8 órát dolgozzanak, ha bármi pluszt kérnek tőlük, az meg ki legyen fizetve. Nem azzal van a gond, hogy gyerekek dolgoznak, hanem ahogy bánnak velük. Mondjuk a 14 év körüli gyerekeket én nem dolgoztatnám 8 órában, de biztos tudnának hasznosan csinálni valamit mondjuk napi 2-4 órában.
  • god25 #3
    A cél az lenne, hogy anyunak és apunak olyan fizetése legyen, hogy a gyereknek ne kelljen dolgoznia. Ez viszon csak álom egyelőre.
  • AgentKis #2
    20-25 éve még mi is voltunk gyerekként nem csak idénymunkán nyári tanítási szünetben PÉNZÉRT!!! Hordtunk újságot, jártunk szüretbe PÉNZÉRT. Dolgoztunk gyárban is (persze 14 év felett). Mostanra már lehetne 14 alatt is, mert adószám születéskor előbb van, mint keresztnév... Akkoriban 14 alatt a szülő személyiébe voltunk beírva meg volt anyakönyvi kivonatunk...
  • AgentKis #1
    Hát a dolog jó oldala, hogy afrikával ellentétben (ahol még nem gyártat a samu sem) ezek a gyerekek nem halnak éhen, mert kajára legalább fussa az "illegális" bérből.
    Szóval mi lenne a teendő? A Samsung és a fejlett világ osszon nekik kakaót, hogy ne kelljen dolgozniuk. Mindezt puszta embertársi szeretetből? Vagy mi a "cél"?