Gyurkity Péter

Szupervékony Sam­sung táblagépek, Note 4 és S5 mini részletek

A cég bejelentette a Galaxy Tab S sorozatot, továbbá részletek és számos kép szivárgott ki mobilos fejlesztésekről.

A dél-koreai cég legnagyobb ellenfele ahogy a mobiltelefonoknál, a tableteknél is az Apple. Az elmúlt évek során rengeteg termékkel próbáltak részesedést rabolni tőle, de még mindig az almás cég vezet, ők tavaly 70 millió, míg a Samsung 40 millió ilyen terméket értékesített. Az újabb roham két tabletből áll, egy 8,4 és egy 10,5 collos verzióból, mindkettő könnyebb, vékonyabb és természetesen nagyobb teljesítményű a korábbiaknál. Super AMOLED kijelzőjük felbontása 2560x1600 pixel. Ez a kiadott közlemény szerint az LCD-knél 20 százalékkal nagyobb színtartományt fed le, kontrasztja pedig azok százszorosa. Egyértelműen a kiváló látvány az új termékek legnagyobb dobása.

Klikk ide! Klikk ide!

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Vastagságuk mindössze 6,6 mm, belsejükben négymagos, 2,3 GHz-es Qualcomm Snapdragon 800 vagy nyolc magos Exynos 5 dolgozik. Egyebekben sem szenvednek hiányt: 3 GB memória, 16 GB tárhely (128-as microSD-vel bővíthető), LTE-kapcsolódási lehetőség. Hátlapjuk az S5 mobiltelefonéhoz hasonlít. Szoftveres téren a megszokott Samsung kezelőfelület került az Android 4.4 KitKatra. Ki kell emelni még a két ablakra korlátozott multitaszkot (a Tab Pro-nál négy munkafolyamat lehetséges) és a Papergarden nevű magazinszolgáltatást.

Ha vezetéknélküli kapcsolaton át párosítjuk a Galaxy S5 telefonunkkal, akkor telefonhívásokat indíthatunk és fogadhatunk vele. Ilyenkor a mobil felülete a tableten is megjelenik, minden azon futó alkalmazást és funkciót elérhetünk, a fájlokat húzd és dobd módszerrel másolhatjuk át. Kialakíthatók benne profilok, amiket a beépített ujjlenyomat-olvasóval védhetünk, továbbá gyerekünk kezébe előre megadott korlátozásokkal adhatjuk.

Klikk ide! Klikk ide!

Klikk ide! Klikk ide!

A céget régóta bírálják azért, mert ugyanazon alaptermék túl sok variációjával állnak elő. Ez a helyzet tehát idén sem változik, hiszen a Galaxy Tab 4, TabPro és NotePro vonal után jött a Tab S - csak idén kilenc tabletet jelentettek be, melyek tudása és funkciói egymással erős átfedésben vannak. Az új modellek két színben, fehérben és bronzban lesznek kaphatók júliustól, több kiegészítővel együtt. Ilyen a három különböző szögben állítható állvány, a Simple Cover nevű védőtok és egy kapoccsal csatlakoztatható Bluetooth billentyűzet. A kisebb verzió ára az Egyesült Államokban 399, a nagyobbiké 499 dollár lesz.


Az úthenger a mobilok tekintetében sem lassul: már a jövő héten érkezik az S5 mini. Az okostelefon megtartja az eredeti változat bizonyos jellemzőit, így például az IP67 minősítést, amely a külső burkolat por- és vízálló mivoltára utal, emellett azonban a Home gombba integrált ujjlenyomat-olvasó lesz rajta, valamint a hátlapon pulzusszámmérő is elérhető lesz.


Az S5 mini egy 4,5 hüvelykes Super AMOLED érintőképernyőre támaszkodik majd, amely 720 x 1280 pixel felbontást támogat. Ezt egy négymagos, 1,4 GHz-es órajelen futó Exynos 3 chip, 1,5 GB RAM, egy alapesetben 16 GB-os belső tároló, valamint egy hátoldali 8 megapixeles és egy elülső 2,1 megapixeles kamera egészíti ki, LTE, WiFi, Bluetooth 4.0 LE, NFC, GPS és GLONASS technológiával. A szoftveres oldalon az Android 4.4.2 KitKat futna, olyan funkciókkal kiegészítve, mint például az Ultra Power Saving Mode, illetve a Kids Mode. Most egyszerre több fotó jelent meg az interneten a készülékről, ezeken az új jövevény az eredeti változattal együtt látható, így nem sok részlet marad ismeretlen az érdeklődők számára.


Ami a cég második félévre ígért újabb zászlóshajóját illeti, ennek érkezésére nyilván még tovább kell várnunk. A Galaxy Note 4 számos részlete azonban szintén ismertté vált, mégpedig egy újabb kiszivárogtatás révén, amelybe most mi is betekinthetünk. Eszerint a telefon az N910 modellszámot kapta meg, a szokásoknak megfelelően pedig két eltérő példány fut majd be, amelyből a másodikat (a cég saját Exynos chipjével) szánják a nemzetközi piacra. A Quad HD (2560 x 1440 pixel) felbontás mellett egy ismeretlen méretű, nagy valószínűséggel 5,7 és 6 hüvelyk közötti AMOLED-kijelző, valamint egy 16 megapixeles hátoldali kamera szerepel a listán.

A készülék érdekessége az UV-érzékelő lehet, amely egyrészt a fényerő automatikus változtatásával, valamint a napfény túlzott élvezetével kapcsolatos figyelmeztetésekkel áll majd szolgálatunkra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!