Berta Sándor

Február végén lehet ítélet az Apple elleni szabadalmi perben

A Mannheimi Tartományi Bíróság tárgyalja azt az ügyet, amit az IPCom nevű cég indított az Apple ellen. A tét 1,57 milliárd euró.

Az eljárás célja annak a szabadalomnak az értelmezése, amely lehetővé teszi a mobil hálózatokhoz való hozzáférést és amely elsőbbséget biztosít a mentőszolgálatoknak. Az IPComot 2007-ben alapították, azért, hogy hidat képezzen a szabadalomfejlesztők és a szabadalmakat használók között. A szabadalom eredeti tulajdonosa a Bosch volt, de azt több más dokumentummal együtt 2007-ben megszerezte az IPCom.

A Mannheimi Tartományi Bíróság - Holger Kircher vezető bíró tájékoztatása alapján - február 28-án dönt majd arról, hogy az Apple és a HTC megsértették-e a szóban forgó szabadalmat és ezért kártérítést kell-e fizetniük. Emellett egy másik szabadalomsértési eljárás is folyamatban van: az IPCom azt követeli a kaliforniai konszerntől, hogy fizessen 1,57 milliárd euró kártérítést, mert míg a Bosch négymilliárd dollár értékben hajtott végre beruházásokat a szabadalommal kapcsolatban, a mobilgyártók ingyen használták fel a találmányt.

Bernhard Frohwitter, a cég ügyvezetője közölte: az ítéletnek azért lesz jelentősége, mert ha a bíróság az Apple ellen dönt ebben a két ügyben, akkor az IPCom más gyártókat is a vádlottak padjára citálhat. Az Apple kérvényezte a felperesi kereset elutasítását, de ezt Holger Kircher nem tette meg. A bíró amiatt kritizálta mindkét vállalatot, mert a korábbi döntéseket kedvük szerint interpretálták. Az Európai Szabadalmi Hivatal januárban megállapította, hogy az EP 1 841 268-as számú szabadalom továbbra is érvényes és ezzel párhuzamosan elutasította a Nokia, a HTC, a Vodafone, az Ericsson és az Apple beadványát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NEXUS6 #1
    "Az IPComot 2007-ben alapították, azért, hogy hidat képezzen a szabadalomfejlesztők és a szabadalmakat használók között. A szabadalom eredeti tulajdonosa a Bosch volt, de azt több más dokumentummal együtt 2007-ben megszerezte az IPCom."

    Höhöhö, az az szabadalmi-troll XD
    De szépen volt megfogalmazva!