Berta Sándor

Szuperszámítógéppel segítik a Sentinel-1A műhold munkáját

Bécsben létrehozták azt a központot, amelyben a műhold által rögzített képeket őrzik majd.

A Sentinel-1A műholdat április elején lőtték fel, a Föld felszínének minden eddiginél pontosabb megfigyelését és feltérképezését végzi. A Bécsi Műszaki Egyetem és partnerei által megalapított Earth Observation Data Centre for Water Resources Monitoring (EODC) tárolja az objektum által készített felvételeket, amikhez hozzáférhetnek a tudományos kutatók is. A Sentinel-1A teszteli az új, lézeralapú adatfeldolgozási rendszert is. A technológia nem csupán az eddig megszokottnál több információt képes kezelni, hanem fel is gyorsítja az adatok Földre juttatásának idejét. "Órákról percekre csökkenti az adatátvitel idejét, természeti katasztrófák idején pedig aki időt nyer, életeket nyer" - magyarázta Jean-Jacques Dordain, az ESA igazgatója.

A Föld-figyelő műholdak tudományos szempontból értékes adatokat szállítanak, például a klímakutatáshoz. Az eközben keletkező hatalmas adatmennyiség hagyományos számítógépeken nem tárolható és nem is dolgozható fel. A Bécsi Műszaki Egyetemen ezért úgy oldották meg ezt a kérdést, hogy a rendszert összekötötték a VSC nevű szuperszámítógéppel, amely 2 petabájtos tárolókapacitással rendelkezik. Ezzel párhuzamosan a Meteorológiai és Geodinamikai Központi Intézet (ZAMG) is kiépít egy infrastruktúrát, ami közvetlenül a műhold földi állomásától kapja az adatokat.

Wolfgang Wagner professzor és csapata olyan algoritmusokat fejleszt ki, amelyek a mikrohullámú adatok segítségével kiszámítják a felszín nedvességtartalmát és egyúttal elemzik a folyamatokat is. A klímakutatás számára ezek a számítások elengedhetetlenek.


Christian Briese, az EODC ügyvezetője leszögezte: a műholdas Föld-figyelés során keletkező információmennyiséget nem lehet többé hagyományos számítógépekkel ésszerűen feldolgozni. A feladatuk így most az adatközpont létrehozása, azért, hogy minden tudományos partner egyszerűen és hatékonyan hozzáférhessen a beérkező adatokhoz. A hosszú távú cél az, hogy létrejöjjön egy Föld-figyelő adatcloud, amelyben több központ is virtuálisan egyetlen egységként jelenhet meg.

A jövőben a Climate Change Centre Austria (CCCA) nevű létesítmény szorosan együttműködhet az EODC munkatársaival. A CCCA adatközpontját a Meteorológiai és Geodinamikai Központi Intézet üzemelteti, s szintén a VSC szuperszámítógépet használja. Hosszú távon kialakulhat egy nemzetközi szempontból is meghatározónak számító klímaadat-tároló központ.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Papichulo #2
    ahhol a teljesítmény és a megbízhatóság számot ott linux a nyerő

    Vagy leginkabb valami RTOS... esetleg Windows-t ;)
  • Macropus Rufus #1
    erről van szó: https://www.sgi.com/products/servers/ice/x/configs.html

    csak a cikkből nem derűl ki, hogy a három model közűl melyik is az, viszont

    "Operating Systems  SUSEŸ LinuxŸ Enterprise Server 11  Red HatŸ Enterprise Linux 6" :))

    nincs mese, ahhol a teljesítmény és a megbízhatóság számot ott linux a nyerő.