Berta Sándor

Okostévékre is jön a Firefox OS

A Mozilla bejelentette, hogy az általa kifejlesztett operációs rendszer táblagépeken, asztali számítógépeken és okostelevíziókon egyaránt megjelenhet.

Andreas Gal, a Mozilla mobil részlegének alelnöke hangsúlyozta, hogy a kiépített együttműködéseknek köszönhetően idén piacra kerülhet az első Firefox OS-t futtató táblagép, amit a Foxconn készít majd. Ezt az eszközt azonban kizárólag a fejlesztőknek szánják. Az operációs rendszer táblagép-verziója a fejlesztői közösség minden tagjának elérhető lesz, azért, hogy a szoftvert a nagyobb kijelzőkre is optimalizálhassák. Később a Firefox OS más termékekre is elérhetővé válik.

A kooperációra egy másik példa, hogy a VIA Technologies két Firefox OS-t futtató miniatűr számítógépet is bemutatott a Consumer Electronics Show (CES) keretében. A Paper és a Rock fantázianevű termékek a Raspberry Pi babérjaira törnek és 800 MHz órajelű, ARM Cortex-A9-re épülő VIA processzorral, Ethernet- és két USB 2.0-porttal, HDMI-kimenettel, MicroUSB-porttal, kombinált fejhallgató- és mikrofon-csatlakozóval, valamint MicroSD-bővítőhellyel rendelkeznek. A Paper háza újrahasznosított papírból és alumíniumból készült, míg a Rock ház nélkül érkezik, viszont cserébe van VGA-kimenete. Mindkét miniatűr konfigurációhoz csatlakoztatható billentyűzet, egér és monitor.

A Mozilla és a Panasonic közösen fejlesztenének ki az operációs rendszerre épülő okostelevíziót. Az első mérföldkövet a HTML5-ben írt menük és programújság jelenthetik. A HTML5 lehetővé teszi a Panasonic számára, hogy új funkciókat vezessen be anélkül, hogy ehhez nagy fejlesztésekre lenne szükség. Az együttműködésből mind a két fél profitálhat: a Panasonic hasznosíthatja a nyílt forráskódú közösség tagjainak tapasztalatait, míg a Mozilla a televíziós API-k fejlesztésében játszhat fontos szerepet. Az első HTML5-alapú kezelőfelülettel rendelkező modellek már az idén megjelenhetnek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!