Alex

75 megapixeles gépet tervez a Canon?

Pletykák szerint eddigi legnagyobb felbontású DSLR fényképezőgépét tervezi létrehozni a japán cég, amibe egyszerre három szenzort raknának.

A nem megerősített hír szerint tesztelés alatt van egy professzionális, 1D X vázához hasonlító gép gyártás előtti példánya, melynek felbontása eddig sosem látott nagyságú. Az óriásplakátokra szánt, minden eddiginél nagyobb részletességű fotók készítéséhez nyújtana segítséget a Canon rekordere, melybe nem egyetlen 75 megapixeles szenzort terveznek szerelni, hanem hármat raknának bele, melyek külön-külön csak egyetlen színt, a vöröset, zöldet és a kéket érzékelnék a gazdagabb színinformációk érdekében. Ez lehet a magyarázata egy májusban, a japán Egami weboldal által talált szabadalomnak, mely ezt a három rétegű technológiát védi le. A Northlight Images oldal egy forrása szerint a Canon következő nagy felbontású fényképezőgépe már ilyen szenzort fog tartalmazni.


Ha a pletyka valóban igaz, nem ők lesznek az elsők ezzel a módszerrel, hiszen a Sigma a Foveon X3 szenzoroknál már jópár éve ezt a technikát alkalmazza, gyenge piaci sikerrel. Fényképezőgépeik híresek az alacsony ISO-nál tapasztalható fantasztikus színvisszaaadásukról, de magasabb értékeket beállítva már csorbát szenvednek. Azt is érdemes megjegyezni, hogy a a Nokia 41 megapixeles Pureview termékéhez hasonlóan, amely több pixelt alakít egyetlen jó minőségű, de alacsonyabb felbontású fotóvá itt sem lenne 75 megapixeles a végeredmény, hanem három réteg lenne, azaz egy 25 megapixeles kép lenne 75 megapixelnyi színinformációval.

Persze a 75 megapixeles számban rejlő marketingerőt nem szabad lebecsülni, így ha megvalósul a terv, valószínűleg mégis ezt a számot fogjuk látni a reklámokban. Ez a növekedés hatalmas ugrás lenne, de a Nikon hasonlót csinált, amikor a 12 megapixeles D700 után kiadta a 36 megapixeles D800-at. A masina állítólag még ez év végén meg fog jelenni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • pasi29uk #12
    Kizárólag vegyvédelmi öltözetben
  • orbano #11
    Ha ez magas ISO-n tudni fogja az X3 Merrill szenzor képességeit, akkor lef*som a lábam szárát azt hiszem... Ezzel a géppel így csúnyán beleköphetnek akár a középformátumú gépek levesébe is.
  • Gabbbbbbbbbbbb #10
    DSLR/CSC gépeknél nagyon is van jelentősége a megapixeleknek, bár egy bizonyos szám fölött a legtöbbünknek nem annyira fontos.
  • Gabbbbbbbbbbbb #9
    Mivel nem bayer mintás a gép így 20 mega ~
  • SupraMKIII #8
    Egyébként pont ideje lenne már váltani arról, hogy a Mpixel-el jellemeznek egy kamerát.. Persze, értem én, hogy azt mindenki érti, hogy kinek nagyobb (a micsodája), de ennek vajmi kevés gyakorlati jelentősége van:

    Sokkal több értelme lenne DPI és érzékelő felületet mondani - ráadásul a másodiknál ugyanúgy érvényesül a "nekem nagyobb van" hatás :-)
  • MagyaR #7
    A cikk leírja, hogy óriásplakátokhoz tervezik a gépet nem pedig személyes használatra pff.....
  • cloud.strife #6
    Sony A99-em 24megapixeles képei 16-25Mb között vannak jpegben........... ehhh :D
  • Sequoyah #5
    Nem érted? Ha nagy felbontású kamerát akarok venni, akkor ez a két lehetőség maradt csak:D
  • adler741 #4
    Ha 75 M pixelen elmentek egy képet mennyi helyet fog elfoglalni 100 mega ? DD
    Röhely. nagyítgatásra biztos jo lesz..
  • narumon #3
    Nem világos mi köze a telefonvásárlásnak egy DSLR vásárláshoz :o