Alex

Filmeseknek készült a Canon EOS-1D C

Bemutatkozott az EOS-1D C, a filmes, tévés és nagyfelbontású produkciós iparágakat megcélzó digitális tükörreflexes (DSLR) fényképezőgép - jelentette be ma a Canon.

A "fényképezőgépet" a cég hollywoodi filmstúdiókkal és kereskedelmi tévécsatornákkal egyeztetve fejlesztette ki, hogy minden szükséges követelménynek megfeleljen. A kompakt EOS-1D C képes 4K (4096 x 2160 képpontos) felbontású videók rögzítésére 4:2:2 arányú színmintavételezéssel, emellett a cég közleménye szerint kiemelkedő videóminőséget, javított alacsony megvilágítású teljesítményt és a filmhez hasonló dinamikatartományt kínál. 4K-s videók nyolcbites Motion JPEG tömörítéssel készíthetők 24p sebességgel, Full HD (1920 x 1080) felbontású videók pedig akár 1080/60p sebességgel is. A fényképezőgép képes mindegyik felbontásban, így 4K felbontásban is rögzíteni a belső CF kártyára, ezzel is javítva a mobilitást. A videojelek kiküldhetők külső felvevőkre is a beépített HDMI-csatlakozón keresztül, tömörítetlen YCbCr 4:2:2 jelként.


Az EOS-1D X alapfunkcióira épülő szerkezetben 18,1 megapixeles, teljes képmezős CMOS-érzékelő van. A 4K felbontású felvétel során a képpontok egy APS-H érzékelő méretének megfelelő területre vágódnak körbe, így nincs szükség a kép átméretezésére vagy nagyítására. Van lehetőség Super 35 mm-es crop használatára is Full HD felbontású felvételekhez - ez a filmoperatőrök számára lehet kényelmes, akik a Super 35 mm látómezőhöz szoktak. Full HD felbontás mellett 24, 25, 30, 50 és 60p képsebességre van lehetőség, az autofókusz 61 pontos. Képes sorozatfényképezésre, 18 megapixelen 12 képet tud másodpercenként rögzíteni, a 4Kp24 filmfelvétel pedig azt jelenti, hogy az egyes képkockák 8 megapixeles fotókként is megállják a helyüket, melyeket mintha egy EOS-1D Mark II-vel exponáltunk volna.


Az ipari szabvány időkód- és kodektámogatás, valamint egy sor választható tömörítési eljárás lehetővé teszi az egyszerű vágást és fényelést közvetlenül a felvétel után. EF Cinema fix objektívekkel együtt használva kreatív elmosásra és fényrögzítésre is van lehetőség. Mérete miatt extrém kicsi mélységélesség érthető el, elmosott hátterekkel, az akár 25 600-as ISO-érzékenység pedig kiváló minőséget és csökkentett zajt eredményez rosszul megvilágított helyzetekben is.

Az EOS-1D C kompatibilis több mint 60 EF objektívvel, a választható fókusztávolság 8-tól 800 milliméterig terjed. Az 1D C ugyan nagyon közeli testvére az 1D X-nek, de a Canon átdolgozta a hőkezelést, elkerülendő a hatalmas adatmennyiség feldolgozásából eredő túlhevülést. Emellett az 1D C-n van fülhallgató csatlakozási lehetőség.


Egy szoftvercsomaggal együtt érkezik, benne olyan programokkal, amelyek révén a fényképezőgéppel felvett 4K/Motion JPEG és Full HD/60p videók kiküldhetők egy külső monitorra, a képminőség romlása nélkül. Lehetséges vele továbbá a Canon Log Gamma funkcióval felvett videók kiküldése egy monitorra normál gamma-beállítás alkalmazása mellett. További speciális alkalmazások, így például a Picture Style Editor és az EOS Utility is lehetővé teszik a fényképezőgép különféle beállításainak módosítását egy PC-ről. A valós idejű folyamatok, így például a képstílusok szerkesztése és regisztrációja, vagy az eredmények ellenőrzése egy monitoron, kényelmesen elvégezhetők a helyszínen is egy PC vagy akár egy Mac segítségével - lehetővé téve a gyors korrekciót és garantálva a hatékony felvételt és utómunkát.

Októbertől lesz kapható, várható ára nem ismert.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • cloud.strife #10
    Aszem én maradok a Sony-nál... :D:D:D:D:D:D:D:D:D:D
  • narumon #9
    Egymás átmenetei. Árban legalábbis; C300, 1Dx, C500. A fontos különbség ha jól nézem, hogy a C sorozat abszolút videóra van kihegyezve, az 1D meg mégis csak egy fényképező gép amihez használhatod az összes eddig megvett fényképezőgép motyódat, plusz van egy istentelen jó kamera is benne, de pl se RAW (film esetén) és csak 8bit kodek. Ha ennél profibb cucc kell (ergo tényleg filmre, vagy inkább már mozifilmre) akkor C500, de az huszonezer dollár lesz ha minden igaz.
  • Etinger #8
    Első ránézésre Nikon D4-re hajaz.
  • Tetsuo #7
    Ki erti ezt? :) Miert nem kamera formaja van a kameranak es miert nem kompatibilis az allvanyokkal, camcrane-ekkel stb.?
  • cloud.strife #6
    Én már nem is értem ezt a piacot. Csináltak egy istentelen jó C sorozatot, annak legalább már kamera formája van, erre most kiadnak egy fényképezőformát hasonló tudással.

    De minek????
  • narumon #5
    :D
  • Ender Wiggin #4
    de majd jön a megmondó ember, hogy a Sony-hoz képest ez egy kutyaf..sza.
  • narumon #3
    15K$ az ára, az kifejezetten baráti.
  • narumon #2
    Aztakurva. Ennek az ára is aztakurva lesz. Bár mihez képest.
  • bottika #1
    lassan át kellene keresztelni a "filmeseket" mert csak valami tájnyelvi szótárban lesz megtalálható a film szó jelentése.