Berta Sándor

Ultrabookokba szánja legújabb PCIe SSD-jét a Samsung

Megkezdődött az alig hat grammos, az átlagos 2,5 collos SSD-meghajtóknál jóval kisebb tárolók sorozatgyártása, amit ultravékony eszközökbe szánnak, kapacitásuk pedig akár 512 GB is lehet.

A Samsung bejelentette, hogy elkezdődött az XP941 típusú PCIe SSD sorozatgyártása. Az új eszközt elsősorban az ultravékony notebookokba építhetik be. Az adattároló a bérgyártásban érdekelt informatikai cégek számára lehet majd érdekes, ezért a dél-koreai konszern nem is hozta nyilvánosságra az árát. Azt viszont a megjelentetett anyagból tudni lehet, hogy a PCIe SSD-k 128, 256 és 512 gigabájtos változatban lesznek elérhetők, az olvasási sebességük pedig 1400 MB/s lesz. Az eszköz M.2-es méretű (80 x 22 mm) és elvileg bármely PCI Express szabványú interfésszel rendelkező PC-be vagy más készülékbe beépíthetők. Az M.2 szabványt eredetileg az Intel alkotta meg.


Az XP941 elsősorban ultrabookokban jelenhet meg, mivel rendkívül kis méretű és könnyű. Tömege alig 6 gramm, azaz jóval könnyebb, mint egy átlagos 2,5 collos SSD-meghajtó. Az új adattároló támogatja a SATA 3 szabványt, a legnagyobb szekvenciális olvasási sebessége 1400 MB/s. Mindez azt jelenti, hogy a meghajtó alig 6 percet alatt képes kiolvasni 500 gigabájt adatot vagy 100 HD felbontású filmet, vagy 10 darab HD felbontású filmet alig 36 másodperc alatt. Ez hetvenszer gyorsabb a merevlemezek sebességénél és az XP941 ilyen szempontból még a 2,5 collos SATA SSD-meghajtókat is megelőzi.

Young-Hyun Jun, a Samsung Electronics memóriaértékesítésért és marketingért felelős alelnöke elmondta, hogy az XP941 megjelenésével elérhetővé válik a globális PC-gyártók számára a világ első legnagyobb teljesítményre képes PCIe SSD-je, és a cégek akár az idén piacra dobhatják a termékre épülő ultravékony notebookjaikat. A Samsung a jövőben további PCIe SSD-ket dobhat piacra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • vision5 #3
    Az új MacPro-ba is pont ilyet raknak.
  • MsUser #2
    Na végre!
    Az árak is alakulni kezdenek akkor leszünk nagyon boldogok :)
    Most már vigyék is le az elavult 500/480MB/s es SSD-k árát 10000.-Ft alá mert nem érnek többet, :) úgy sincs 500.-Ft az előállításuk!
  • Cefet #1
    Alakul ez, alakul. Mindössze annyi gond van vele, hogy még Flash alapokon készül...