Berta Sándor

Ébredezik Elefántcsontpart online közössége

Emmanuel Assouan 22 éves és a szüleivel lakik. A fiatalember Elefántcsontpart első webes polgármestere és a megválasztásával az online közösség előrébb szeretné vinni hazáját.

Április végén, a regionális szavazások után megtartott internetes választáson 12 ember indult, Assouan a voksok közel 25 százalékát szerezte meg. A virtuális közösség a 2010-es elnökválasztást követő erőszakos cselekmények után alakult ki és erősödött meg. Akkor Laurent Gbagbo hivatalban lévő elnök megtagadta, hogy átadja a helyét a megválasztott Alassane Ouattarának. Véres összecsapások törtek ki a két tábor között. Az állampolgárok a Twitter és a Google Maps segítségével tájékozódtak és tájékoztatták egymást a pillanatnyi helyzetről, illetve így szervezték meg a szükséges egészségügyi ellátást.

"Azt akarjuk, hogy az online közösség egy hangon szólaljon meg és világossá tegye, hogy Elefántcsontpart visszatért és egy technológiai forradalom zajlik itt" - mondta Bacely Yorobi, az online választás harmadik helyezettje. A cél világos: megváltoztatni az afrikai országról az elmúlt években kialakult képet. Elefántcsontpart jelenleg egy válságokkal borított, nem stabil államnak tűnik, holott technológiailag hatalmas léptekkel fejlődik. "Amikor a regionális szavazáson kikapsz, akkor sírsz, valakit becsmérelsz és összegyűjtöd a követőidet. Nálunk mindez másként van. Mi azért vagyunk itt, hogy együtt dolgozzunk és egy társadalmat építsünk ki. Vesztettem, ezt elfogadtam és gratuláltam a győztesnek. Ilyen egyszerű ez" - emelte ki Edith Brou blogger, Assouan egyik vetélytársa.

A most megválasztott Assouan azt reméli, hogy az internetes közösség egyre nagyobb befolyással fog rendelkezni az e-kereskedelem, a közigazgatás és az oktatáspolitika tekintetében. Az elefántcsontparti emberek egyre inkább felfedezik maguknak a világhálót, mert rájöttek, hogy gyorsan kifejthetik a véleményüket és rávilágíthatnak a problémáikra. Ugyan még nincsenek konkrét projektek, de a felhasználók optimisták. Assouannak mindenesetre igyekeznie kell, mert a következő online szavazást jövő tavasszal tartják.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tinman #4
    Talán onnan, hogy autó áll a garázsomba, nem bántok embereket és engem sem bántanak, valamint éppen tönkölybúzás ropit majszolok, mert most ilyenem van éppen. Egyszerűbben: GDP.

    Afrika = 90%-ban az emberiség pöcegödre. Emberek halmaza, akik képtelenek felmérni természeti erőforrásaik és lehetőségeik korlátait és szülik bele a kölyköket a "mély" nyomorba.

    Emlékezz arra mi történt tavaly, amikor lezuhant arrafelé egy repülőgép.

    Segítek: Le sem szarták az ott lakók a talán még élő és elégő embereket, hanem fosztogattak. Ó és nem ám csak a repülőgépet... dehogy, a bádogházakat is amikre rázuhant.

    Aki járt már Afrikában szívesen visszamenne oda... az ott lakók nélkül.

    Félreértés ne essék! Van ott fehér ember is bőven, aki nyerészkedik a szerencsétlenek nyomorán. Tehát ez nem egy rasszista nézőpont, ha 100% fehérek lakta terület lenne, félek ők sem lennének képesek jól felmérni a korlátaikat és ugyan ez lenne.
  • Vaszilij Artyom #3
    Honnan tudod, hogy nem ők az okosak és mi vagyunk a hülyék?

    Segítek sehonnan. Ő szerintük meg az szar ami itt van.
  • flashpointer #2
    Arrafelé így mennek a dolgok, ez náluk a normális.
  • Tinman #1
    "A fiatalember Elefántcsontpart első webes polgármestere"

    "A virtuális közösség a 2010-es elnökválasztást követő erőszakos cselekmények után alakult ki és erősödött meg. Akkor Laurent Gbagbo hivatalban lévő elnök megtagadta, hogy átadja a helyét a megválasztott Alassane Ouattarának. Véres összecsapások törtek ki a két tábor között."

    MI VAN????

    Ezt most értsem úgy, hogy még ezért is képesek voltak egymás torkának ugrani?
    És akkor csodálkoznak, hogy ott tartanak ahol? Elmaradott, primitív, bantu...

    Szerintem csináljanak a nyomorba még vagy egy raklap gyereket, az majd megoldja a problémáikat -.-