Berta Sándor

Idén elindulhat a Google zenei streaming-szolgáltatása

Úgy tűnik, hogy hosszas tárgyalássorozat után az idei esztendőben végre révbe érhet a tengerentúli konszern és elindíthatja a zenei streaming-szolgáltatását.

A Google már régóta tervezi, hogy egy olyan ajánlattal rukkol elő, amely hatékonyan felveheti a versenyt az olyan zenei streaming-platformokkal, mint a Spotify, a Rhapsody, az Rdio és a Deezer. A Financial Times cikke alapján komoly esély van arra, hogy az új portál már ebben az esztendőben elérhetővé válik a felhasználók számára. A brit gazdasági lap szerint az óriáscég tárgyalásokat folytat a nagy zenei kiadókkal és az egyeztetések célja, hogy végre elindíthassa a zenei streaming-szolgáltatását.

A The Verge zeneipari informátorokra hivatkozva azt írta, hogy az új ajánlat várhatóan a harmadik negyedévtől lesz elérhető. A platformot a Google Play rendszerébe integrálnák és először az Amerikai Egyesült Államokban használhatják majd az internetezők. Amennyiben valóban sikerülne tartani az őszi időpontot, úgy a Google - ezen a területen - megelőzhetné két komoly vetélytársát, az Apple-t és az Amazont, a két konszern ugyanis eddig nem kínál fizetős zenei streameket, ugyanakkor zenei letöltéseket már igen. Emellett mind a három cég lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy a számítási felhőben kialakítsák a saját zenei gyűjteményüket.

A The Verge rámutatott továbbá arra, hogy a tárgyalások során komoly szerepet játszhat az is, hogy a Google kész-e keményebben fellépni az illegális másolatokkal szemben. Mindez a zeneipar, illetve az érdekeit képviselő Amerikai Zeneipari Szövetség (RIAA) egyik feltétele lehet, így előfordulhat, hogy ezen áll vagy bukik majd a szolgáltatás elindítása. A cégnek szintén fontos a YouTube-licencek megújítása is. Eddig sem a Google, sem a zenei kiadók nem kommentálták a streaming-szolgáltatással kapcsolatos híreket.

A Google 2010-ben jegelte a zenei terveit, mert az ágazati szereplőknek aggályai voltak a szolgáltatásra vonatkozó koncepció bizonyos elemeivel. A szakmai szervezetekkel folytatott egyeztetések azután szakadtak meg, hogy a kiadók jelezték: nem értenek egyet azzal, hogy a szolgáltatás egy számítási felhő-alapú megoldásra épüljön. 2011-ben viszont már arról írtunk, hogy a társaságnak a szerzői jogdíjakkal kapcsolatban kell egyezséget kötnie a legnagyobb lemezkiadókkal és a néhány héten belül elérhető szolgáltatás igénybe vételekor a felhasználók csak hallgathatják, de nem tölthetik le az egyéni igények szerint összeválogatható, lejátszási listákba rendezhető zeneszámokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Linkout #5
    Mitől lenne rohadék? Ingyen adta neked és most pénzt kér érte? NEM! Eleve pénzért adja. Miért nem adhatná? Veszed? Azt te döntöd el.
    Mindenki rohadék aki pénzért ad valamit?

    Mondd Neked van munkahelyed? Baszki pénzt kapsz a munkádért te pénzéhes rohadék... :) Vagy így már nem hangzik jól a mondat?...
  • Omega #4
    Szerintem a userekre nézve ez sokkal kedvezőbb modell, mint az egyesével fizetgetős.
  • Omega #3
    Ez egy újabb stream szolgáltatás lesz, mint a youtube csak (gondolom) nem egyesével kell fizetni a számokért hanem egy havidíjat, letölteni viszont nem lehet.
  • Mekong Delta #2
    ennyire már ne legyenek pénzéhesek... rohadékok!
  • Vamp17 #1
    hmmm? Ilyenje már van a Google-nek nem??? Lehet sajat szamokat is feltolteni meg venni is.... en konkretan hasznalom is... Akkor ez most mi??