Berta Sándor

Lelépnek a legjobb szakemberek a HP-től

A Hewlett-Packard több ezer embert bocsátott el az elmúlt egy évben, ezért nem lehet csodálkozni azon, hogy a munkatársak egy része inkább új munkahelyet keres magának.

A társaság tavaly május végén jelentette be, hogy tömeges létszámleépítést hajt végre és ennek a döntésnek 27 000 dolgozó esik áldozatul. A jelenlegi információk alapján 2014-ig 29 000 HP-alkalmazott, vagyis a teljes létszám 8,3 százaléka veszítheti el az állását. A legnagyobb problémát az jelenti, hogy az utcára kerülő emberek nagy része nem küldhető nyugdíjba.

A bizonytalan légkör miatt sok szakember nem vár tovább és biztosabb megélhetést keres magának. Az Austinban dolgozóknak kapóra jön, hogy a General Motors (GM) jelentős mértékben igyekszik bővíteni az IT-részlegét, amelynek vezetője Randy Mott, a Hewlett-Packard egykori menedzsere. Ő fő feladatának tekinti, hogy megállítsa az évekkel ezelőtt is intenzíven folyó kiszervezéseket és azt akarja, hogy az IT-feladatok jelentős részét ismét a GM szakemberei végezzék el. Austinban éppen ezért 500 szabad állás nyílt meg.

A HP esetében a helyzet annyira súlyossá vált, hogy 2012. november 30-án 18 alkalmazott be sem ment a munkahelyére, üzenetet sem hagytak, hanem felvették a munkát a GM részlegénél. A vállalat most beperelte őket és azt akarja, hogy a bíróság vizsgálja meg: az érintettek a lépésükkel megsértették-e és ha igen, milyen mértékben a megkötött munkaszerződéseket. A vádirat szerint közel sem egyedi esetről van szó, eddig már négy csapat fordított hátat a társaságnak. A GM-nél lévő IT-feladatok jelentős részét korábban pont a Hewlett-Packard végezte el. Az évi 600 millió dolláros üzlet elbukásának lehetősége már tavaly júliusban felmerült, ami azért jelent komoly érvágást, mert az autógyártó több mint 25 éve számított a konszern kiemelt ügyfelének.

Eközben az amerikai igazságügyi minisztérium vizsgálatot indított annak kiderítésére, megalapozottak-e a HP novemberi vádjai a brit Autonomy szoftvercéggel szemben, amely az amerikai vállalat szerint számviteli csalásokkal mesterségesen felpumpálta jövedelmeit, mielőtt a HP 2011-ben felvásárolta. Mindez a HP éves jelentéséből derült ki, amelyet a múlt hét végén nyújtott be az amerikai tőzsdefelügyeletnek. A vállalat ebben tájékoztatja a felügyeletet, hogy összesen nyolcmilliárd dollárt írt le az Autonomy értékéből − amelyért 11 milliárd dollárt adott −, amit részben a számviteli csalások, részben a felvásárolt cég termékeinek gyenge szereplése, részben a HP részvényeinek ezekre visszavezethető értékvesztése okoz. A cég részletes elemzést ad arról, hogyan kalkulálta ki az utóbbi hatást, ám továbbra sem nyújt semmilyen konkrét információt a könyvelési trükkökkel kapcsolatban. Az Autonomy egykori vezérigazgatója, Michael Mynch e-mailben hívta fel az újságírók figyelmét az utóbbi körülményre; szerinte a HP nem igazolta konkrét bizonyítékokkal, hogy az Autonomy vezetősége átverte a felvásárlás előtt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • narumon #4
    Én egyszer egy nagy üzletet a HP korrupt viselkedése miatt buktam el, szóval felőlem akár csődbe is mehetnek cakum-pakk nem fogok egyetlen könny cseppet sem hullajtani!
  • lordmorden #3
    Sejtem miről is van szó. de végső soron eddig a piac legnagyobb szeplője volt, azon kívül, hogy rosszul reagálták le a tábla őrületet, rengeteg pénzt öltek reklámba, laptopokat tömegével adták el a többi olcsó kategóriás nyomtatóval együtt. a piacon már laptopra kevésbé van igény, az olcsó nyomtatókból nem lehet megélni. és nem csak a GM hátrált ki a hp-vel kötött emgegyezésekből. a cégesek is mást vesznek. ha persze normális holmikat adott volna még segíthetett volna magán. a cikket értettem, de az az eredményét írja le a történéseknek, nem az okát. ez pedig az ok, szerintem:) de ynugodtan írd le Te is a véleményed, szívesen elolvasom.
    üdv
  • Gauge #2
    Hideg, hideg, hideg...

    Próbálkozásnak jó volt, de szerintem olvass utána, hogy mi történt az elmúlt években + próbád megérteni, hogy a HP mivel foglalkozik + tanulmányozd a jelenlegi piaci környezetet... na, talán ekkor fogod talán kapizsgálni, hogy miről is szól ez a cikk.
  • lordmorden #1
    a hp megfizet az ócska cuccaiért: pavilionnal az élen. kinek kell oyan gép ami 2 éven belül tuti bga-s és olyan anyagból készül mint egy tescos hajszárító? néhány dologban angy ászok(leginkább voltak), de ez enm elég. hiába jó a marketingduma(apllénak megy, mert jók a fejmosásban, a hp-nek ez nem sikerült) és az ügyfél szolgálat... trollallalaaa