Berta Sándor

9 milliárd dolláros bukás a HP-nál

Komoly szabálytalanságok és pontatlanságok miatt 8,8 milliárd dolláros veszteséget könyvelhet el a Hewlett-Packard az Autonomy brit szoftvercég felvásárlása kapcsán. Az ügy már a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) érdeklődését is felkeltette.

A szabálytalanságokra az Autonomy tavalyi felvásárlása után bukkantak rá, ami miatt az akkori 11,5 milliárd dolláros vételárnál jóval többe kerülhet ez az üzlet a HP számára. Emiatt is a negyedik üzleti negyedévében a társaság vesztesége 6,9 milliárd dollárt tesz ki, mely hírre a Hewlett-Packard részvényeinek árfolyama 13 százalékkal esett, egy értékpapír már csupán 11,58 dollárba kerül. A menedzsment bejelentette, hogy az Autonomy korábbi vezetői ellen kártérítési pert fontolgat. A gyanú szerint a brit fejlesztőcég menedzsmentje meghamisította az üzleti eredményeket, hogy így tartsa magasan a vételárat.

Az üzlet megkötése Léo Apotheker egykori vezérigazgató nevéhez fűződik. A részvényesek ez után az üzlet után üldözték el a korábban az SAP-ból érkezett vezérigazgatót, aki a HP növekedési stratégiáját a szoftverekre alapozta volna. A brit szoftvercéget azonban az egyesülést követően teljesen kibelezték − legalábbis ezt állítja Mike Lynch, az Autonomy alapítója, aki szerint a HP őskori kövületekre emlékeztetően merev belső hierarchiája és nagyvállalati szervezete üldözte el az Autonomy innovatív vezetését.

Az egy nap alatt 12 százalékos zuhanás önmagában is rossznak tűnik, de nem mond ellent a trendnek: az idén februárban 30 dolláron is megforduló árfolyam még a kétezres évek elején kidurranó dotcom-lufi utáni mélyponton is a mostani szintjénél magasabban járt. A korábbi tech-óriásnak nem ez az első gigantikus leírása idén, hiszen a korábban szintén felvásárlással a céghez kerülő Electronics Data Systems Corp. goodwillje után 9,2 milliárd dolláros mínuszt könyveltek el a második negyedévben. Az EDS és az Autonomy leírása összesen 18 milliárd dollárt radírozott le a HP-ből − de a befektetők nem hagyhatják abba a rettegést, mivel a vállalat mérlegében további 45 milliárd dollárnyi goodwill lapul.


A HP tőzsdei árfolyama kevesebb, mint a felére esett egy év alatt

Elemzők már a tranzakciót megelőzően rámutattak, hogy a vételár túlzottan magas a nem sokkal korábban fele akkora piaci kapitalizáción forgó, viszont már akkor csökkenő jövedelmezőséget mutató Autonomyért. Ez volt a második legdrágább felvásárlás az IT-ágazat történetében. Bár a HP mindent elkövet az összeg visszaszerzésére, egy esetleges kártérítési per akár évekig is eltarthat.

Mike Lynch, az Autonomy alapítója ugyanakkor visszautasította a feltételezést és azt mondta: a Hewlett-Packard 300 képviselője figyelmesen és pontosan megvizsgálta a könyvelést, így nem érti a vádakat. A brit vállalat korábbi vezetőit egyébként valósággal sokkolta a hír. Megfigyelők szerint lehetséges, hogy a Hewlett-Packard saját, meglehetősen súlyos problémáiról akarja elterelni a figyelmet, számos elemző szerint azonban gyanús az egész leírás.

A kétségtelenül nagy gondok ellenére valószínűtlen, hogy a tucatnyi könyvvizsgáló és jogi iroda által átvizsgált Autonomy − amelynek nyilvános részvénytársaságként a brit felügyeletek feltételeinek is meg kellett felelnie − eddig megúszta volna, hogy a vélelmezett csalások nyilvánosságra kerüljenek, pedig a cég megkérdőjelezhető könyvelési gyakorlatát éveken keresztül hangosan kritizálták egyes elemzők (még a HP általi felvásárlás előtt). Még gyanúsabb, hogy a mindössze 200 millió dolláros fiktív árbevételből hogyan lett 5,5 milliárdos értékvesztés.

Ki a felelős?
  • A korábbi vezető, Leo Apotheker
  • A felvásárolt cég csalt
  • Ez az egész elterelés a mostani hibákról
  • Fogalmam sincs
A Bloombergnek nyilatkozó elemzők szerint átlátszó bűnbankkeresésről van szó: a HP igazgatótanácsa (amely korábban megszavazta a botrányos felvásárlásokat) a könyvelési csalás vádjával próbálja elterelni a figyelmet saját stratégiai hibáiról. A botrány miatt ráadásul kevesebb figyelmet kapott a cég negyedik negyedéves gyorsjelentése, ami a cég legtöbb részében két számjegyű árbevétel-zuhanásról tanúskodott. Az ügy kivizsgálásába bekapcsolódott az Amerikai Egyesült Államok Tőzsdefelügyelete (SEC), az SFO brit hatóság és az FBI is. Az utóbbi bevonásáról beszámolt a The New York Times és a Bloomberg is. Erre a lépésre azután került sor, hogy a SEC a szövetségi hivatal segítségét kérte.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #6
    "egy tajvani dzsunkán összerakott minőségnél tartanak, driver minőségben meg lejjebb"

    Nem igaz, a HP professzionalis termekei ugyanazokon a foxconn gyartosorokon keszulnek mint az apple gepei. Minosegben tenyleg nem tul jok, de a gyerekmunkasoktol tobbet nem lehet elvarni, ha agyon dolgoztatjak oket akkor sem. A bukas oka pedig az elozo management altal elkovetett hibak leirasabol jon, tehat a korabbi (egyebkent felmentett) cegvezetes szora a penzt ertektelen vallatokra. Ezt a penzt vagyonkent bekonyveltek, pedig mar nem volt nalluk. Most leirjak mivel kiderult, hogy tenyleg nincs nalluk. Ez a kreativ konyveles utani revizio mellekhatasa. E melle jon be a rohamosan zsugorodo piaci szeletuk is, tehat egy korabbi strategiai hiba melle jon meg egy recesszio es egy piaci tervesztes. Azaz kb. ugyanugy allnak mint a nokia, csak meg tervuk sincs arra, hogy mit kellene csinalni.
  • fszrtkvltzttni #5
    mennyi jóakarat van egy ilyen gigacégbe... le a kalappal előtte! :)
  • 37lz55 #4
    az nem statisztikai alap amennyit én spec szívok a hp cuccai miatt (desktop gépek, nyomtatók stb) meg millió más dolgot is gyárt amivel nincs tapasztalatom, de amikkel van az fos!! egy tajvani dzsunkán összerakott minőségnél tartanak, driver minőségben meg lejjebb
  • Vol Jin #3
    Nekem mindig gyanús, ha egy cég értéke a goodwill.
  • Gauge #2
    ..vagy kirúgnak 27 000 embert.
  • gombabácsi #1
    majd levonják a dolgozók béréből