Ötvös Tibor

Gone Home

Aki emlékszik az olyan alkotásra, mint a Realms of the Haunting akkor bizonyára már rögtön képben lesz azzal kapcsolatban, hogy pontosan milyen játékmenetet kínál a Gone Home.

A '90-es években kétféle FPS uralta a piacot. Az egyik ág a Doom és "leszármazottjai" által képviselt "megyek előre és lövök" játékmenettel bírt, míg az olyan címek, mint a Realms of the Haunting vagy akár a Clive Barker's Undying azért kevesebb harccal és több feladvánnyal mozgatta meg a játékosok agytekervényeit.

Aki pedig kedvelte az utóbbi, teljesen szkriptmentes játékokat, azok bizonyára örömmel veszik majd tudomásul, hogy a The Fullbright Company nevet viselő csapat nekifogott a Gone Home címet kapott alkotásukba, mely játékmenetét tekintve a '90-es évek közepére repít majd vissza minket. Harc szinte alig lesz benne, cserébe viszont hatalmas bejárható területet, komoly logikai feladványokat és érdekes történetet kapunk.

A BioShock 2-t készítő csapatból kivált emberek által alkotott csapat programjának hőse a Kaitlin Greenbriar nevet viseli és foglalkozását tekintve egyetemi tanuló. Egy éves amszterdami tanulmánya után hazatért a családi kúriára, ám ott nem talál senkit. Mindössze egy cetlire lel, melyet tinédzser húga, Sam írt és ebben azt kéri, hogy ne keresse őt meg.



A telefonok süketek, a vezetékek el vannak vágva, így segítséget nem hívhatunk. Egyetlen esélyünk, ha egyedül próbáljuk kideríteni, mi is történt a távollétünkben. A fejlesztők nagyon jól eltalálták a program hangulatát, hiszen maga a program is 1995-ben játszódik. Így a tévében az X-akták aktuális epizódját láthatjuk, de megnézhetünk pár jelenetet, a Walker texasi kopóból is.

A Gone Home grafikailag nem tartozik majd az élvonalba, ám ennek ellenére nem lesz miért szégyenkeznie. Nyomozásunk során teljesen szabadon bejárhatjuk az egész házat és annak környékét és folyamatosan keresnünk kell a különböző nyomokat, furcsa dolgokat. A történetről többet nem árultak el a fejlesztők, mivel nem akarják lelőni a sztori csavarjait.

Az eddig látottak alapján a Gone Home igazi felüdülést jelent majd a Call of Duty által uralt piacon és aki szereti kicsit megtornáztatni az agyát egy-egy játék során, annak mindenképpen érdemes lesz kipróbálni a programot. Megjelenési dátumot még nem kapott a Gone Home.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Daza500 #1
    Érdekes, hogy az ilyen játékoknál sose említik meg a 7th Guest nevű műremeket még '93-ból (az elsők közt volt a műfajban, ami CD-n jelent meg).
    Annak mesterien horror hangulata volt, meg mellé a zenéje is eléggé a "creepy" kategória, azzal a rengeteg logikai feladvánnyal amit beleraktak, nameg a valódi színészekkel eljátszott filmbetétek a játék közben, s abban is azt kellett kideríteni, hogy mi történt a házban. Egy Must Have game.

    Azóta nem is nagyon találkoztam számomra jobb alkotással, ami hosszútávra lekötött volna, de ez is várós lesz, ahogy látom. :P