Gyurkity Péter

Tovább növekszik a mobilok mérete

A jelek szerint a mobiltelefonok szegmensében igenis a méret számít, az utóbbi években megfigyelhető trendet ugyanis most egy átfogó elemzés is igazolja, a folyamat pedig idén sem áll meg.

Az NPD DisplaySearch a napokban tette közzé elemzését, amelyben a kijelzők átlagos méretét vetik össze a tavaly, illetve 2010 során mért adatokkal. Ebből kiderül, hogy a mobiltelefonok, a hordozható zenelejátszók, valamint a navigációs eszközök mérete mind növekedett, míg a táblák és noteszgépek esetében némi csökkenésről számoltak be.


A teljes képhez hozzátartozik, hogy a legnagyobb ugrást az OLED TV készülékeknél figyelték meg, hiszen míg ezen megoldások két évvel ezelőtt 15 hüvelyk körüli méretekben bukkantak fel, idén már az 55 hüvelyk sem jelent nagy problémát a gyártók számára. Ez azonban a még mindig újnak számító technológia beérésével, a gyártási akadályok elhárításával és a költségek csökkenésével magyarázható, míg a hordozható fejlesztések esetében viszonylag érett piacokról beszélhetünk. Ezért is fontos (és számunkra különösen érdekes), hogy az anyagban visszaigazolják a mindennapokban megfigyelhető trendet, miszerint a méretek növekedése még mindig folyamatos.

A mobiltelefonokban alkalmazott kijelzők átlagos mérete 2010-ben még 2,4 hüvelyk volt, ez mára elérte a 3 hüvelyket, jövőre pedig 3,3 hüvelyket jósolnak. Ez természetesen elsősorban az egyre nagyobb és nagyobb okostelefonoknak köszönhető, ezeket pedig egyre többen vásárolják meg, a kényelmesebb használat reményében. Ugyanígy növekednek azonban a hordozható lejátszók kijelzői, itt jelenleg 3,1 hüvelyknél tartunk, a navigációs eszközöknél pedig 4,5 hüvelyknél húzható meg az átlag.

A plazma és LCD TV, valamint az asztali monitorok esetében szintén folyamatos növekedést mutatnak ki, ám a táblákat és noteszgépeket magába foglaló mobil PC kategória egyértelműen csökkent, 13,6-ról 12,1 hüvelykre. Ez természetesen a táblák terjedésének eredménye, ezen készülékek számának növekedésével az átlag is módosul, nem beszélve az ultrabook és egyéb hibrid megoldások utóbbi időben megfigyelhető szaporodásáról.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Szefmester #31
    Azért azt szeretném megjegyezni hogy bunkofonnak nem azért hívták a telefonokat mert nayok voltak és fegyverként lehetett volna használni, hanem emrt a használói bunkó módon hangosan telefonáltak mindenhol, másokat zavarva. Persze ez ma már megmosolyogni való hőbörgés, de tény hogy ha régen bementél egy orvosi váróba akkor ott max halk susogást hallhatott az ember, ma meg a telefoncsörgés majd azon a beszélgetés mindenki által jól hallhatóan....
  • AgentKis #30
    "A kép mindent elmond."
    Annyit mond, hogy az illető nem tudott venni egy BT headsetet 12 dollcsiért, mert valószínűleg nem is tudja, hogy olyan létezik...
  • mad mind #29
    Fura nekem teljesen kényelmesen elfér a zsebemben. Mondjuk a teó is kisebb mint a kezem, szóval lehet én előnyben vagyok.
  • who am I 7 #28
    az idiótáknak...nagyon max nálam a 3.9-4 coll a megfelelő.Nem túl nagy, de lehet netezni már rajta zsebbe épp elfér.Farzsebbe meg mondjuk sosem raktam telót, az valami másik állatfaj lehet :D kivétel, aki 3310-est rak oda.
    Van 7es tabom is, hát elég kényelmetlen lenne vele telózni.
  • NEXUS6 #27
    Így is van én a Samu helyében csinálnék egy SGS3 Extrémedísönt, mit alimínium, acél tokkal, dupla vastag, törhetetlen üveg előlappal. Ha leülsz még a farmert is levágja rólad, és dobócsillagnak lehet használni a nyóckerben, veszélyes szituban.
  • zord01 #26
    Remélem jövőre már egyetlen gyártó egyetlen modellje sem lesz 21,57 col alatt, mert hát milyen ciki már fél méteresnél kisebb telefonnal járni. Az olyan szegényes...

    A kép mindent elmond.
    SonyEricsson Ray tökéletes méretű, formájú volt, annál sztem felesleges nagyobb. De persze legyen. Csak ne hanyagolják már el a kis telókat. Mert ma nulla azaz konkrétan nulla tudást (hardvert) tesznek a 4 col alatti okostelókba.

    Sok kisf***ú sárga mérnök megtalálta, mivel leht kompenzálni... Jeeeee...
  • joszer #25
    Csupan ravilagitottam arra ,hogy az ido valtozasaval elfelejtjuk milyen oriasi (bunkofonokkal) jartunk sokaig , es senkit sem zavartak ezek - mellesleg engem sem. Nekem nincs S3-as meretu telefonom ,de ha telefonalasra kellene csak ,meg arra hogy kenyelmesen elferjen akkor nem vennem meg azt ,ilyen rohadt egyszeru. Ha meg valoban kihasznalja valaki akkor megeri neki ,hogy kitalalja hogyan hordja magaval ,akar zsebben vagy mas modon. Egy telefon legyen kenyelmes - nem kicsi ,csupan kenyelmes. Egy keszulek amivel tudok telefonalni meg sokminden mast is , az meg legyen akkora amekkorat az igenyeim megkivannak ,nemkell mindjart 5 colosat venni ,eleg durvan nagy felhozatal letezik ezekbol 2,5-5 col kozott ,aki meg a trendet koveti ,azt meg ugysem a kenyelem fogja erdekelni ,mind masok vagyunk ,de ettol meg nem feltetlenul csak az egyik lehet jo ,a dontes mienk.
  • Benoke #24
    Akkor vegyük tovább a sort:
    Nokia 3310: 113x48x22 mm

    Kedvencem
    Nokia 6120c: 105x46x15 mm

    120x60 -as telót nem lehet kényelmesen hordani mindegy milyen vastag. Ha kisebb akkor már lehet használni. Lehet 2Cm vastag, akkor is kényelmesebb mint a magasabb és szélesebb testvérei. Csak azon egyszerű oknál fogva hogy aki zsebben tartja annak egyszerűen csak nehezen fér el.
    Egy Galaxy S3 már csak kényelmetlenül fér el a zsebben leülni már mondjuk felejtős.

    A súlyon sokat lovagolnak a gyártók, pedig az sem olyan hű de lényeges. Persze ne legyen 1kg, na de 10-20g ide vagy oda lényegtelen.
  • mortep #23
    +1 @Nonix

    Ha még jobban visszatekintünk pl. a 90es évek elején a Philips Diga vagy az Ericsson GH sorozat telefonjai sem voltak éppen kicsik, de el lehetett adni, mert volt rá igény.

    Amúgy meg szerintem az okostelefonok mérete átlagosan soha nem fogja elérni a galaxy note méretét, mert sokaknak kényelmetlen lenne.
  • Nonix #22
    Aki nyafog, ne vegye oket, lehet kistelefont is venni...
    En peldaul direkt Samsung Note-t vettem mert a telefonalas mellekes szamomra rajta. Kenyelmesen tudok vele internetezni akarhol es nem fogom magammal vinni laptopom...