Gyurkity Péter

Tavaly az okostelefonok ötöde volt ikermagos

Bár a legújabb készülékekben már négymagos erőműveket találunk, az ikermagos fejlesztések a tavalyi évben a teljes piac egyötödét foglalták el, az elkövetkező időszakban pedig ezen változatok további gyors terjedése várható.

Egy, a tavalyi adatokat összesítő felmérésből az derül ki, hogy a 2011 során leszállított összes okostelefon 20 százaléka volt ikermagos példány, ezek túlnyomó része pedig úgynevezett stand-alone magokkal érkezett, miközben az egymagos chipek esetében jóval magasabb az integrált megoldások aránya, ahol a baseband funkcióért felelős komponens is egy lapkára kerül a chippel.

A Strategy Analytics anyagában arról olvashatunk, hogy itt is a Samsung áll az első helyen, hiszen ők 60 százalékos részesedést értek el saját ikermagos fejlesztéseikkel, amit nemcsak a gyártó, de a rivális Apple kedvező adatainak és a vásárlói érdeklődés fokozódásának tulajdonítanak. A második helyen a Qualcomm található, amely 16 százalékot tudott magának kikanyarítani, míg a harmadik helyre a Texas Instruments futott be, a sort pedig az nVidia zárja a maga negyedik helyezésével. A Qualcomm nyilván saját Snapdragon chipjeinek köszönheti második helyét, ezen idén a piackutató cég szerint tovább javíthatnak, elsősorban az LTE-integrált ikermagos MSM8960 megjelenésével.

Az nVidia számára azonban már azt javasolják, hogy a négymagos szegmensbe történő korai belépés lendületének megtartására fókuszáljanak, amit leginkább úgy érhetnek el, hogy minél több eltérő okostelefonban találnak otthonra az új Tegra 3 chipek. Emlékeztetnek arra, hogy a Tegra 2 révén annak idején szintén korán indították útnak saját ikermagos fejlesztéseiket, ezt a lendületet azonban nem sikerült fenntartani, amit a legjobban az mutat, hogy a tavalyi év végén már 8 százalékkal visszaesett ezen chipek forgalma az év első feléhez képest.

Az ikermagos fejlesztések 90 százaléka egyébként a stand-alone kategóriába tartozik, míg az egymagos példányoknál sokkal gyakoribb a baseband funkciók integrálása, ez utóbbiaknál tavaly 72 százalékban ilyen fejlesztéseket szállítottak le.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Madve #2
    Mivel tavaly még nem is volt olyan mobil os telefonon, ami kezelte volna a második magot. Android 3-as (tablet) és 4-es verziója (telefon és tablet) ios meg emléleim szerint 5-töl kezeli. A többi még egyáltalán nem, szóval a többi esetében valóban jobb választás egy ersebb mag, mint két gyengébb, amiböl csak az egyik lesz használatban...
  • BrockSamson #1
    Szerintem a csucsjatekon kivul a mai napig mindenre megfelel egy erosebb egymagos proci. Jol hangzik a ketto meg a negy mag, nem is haszontalan, de nem olyan fontos, mint ahogy a marketing feltunteti.