Gyurkity Péter

Folytatódik az okostelefonok gyors terjedése

Az elmúlt években slágertermékké váló okostelefon terjedésének üteme továbbra sem enyhül, alig két év múlva már több mint egymilliárd ilyen készüléket adhatnak el a szegmensben érdekelt gyártók.

Erre utal a Credit Suisse elemzőinek munkája, amelyben az idei, valamint az ezt követő évek várható adataira vonatkozóan vonnak le fontos következtetéseket. Az elemzők úgy vélik, hogy a piac növekedésével továbbra sem lesznek gondok, az értékesített készülékek száma folyamatosan növekszik, hogy 2014-re átlépje a bűvös egymilliárdos határvonalat.

A 2012-es évet - legalábbis ezen előrejelzés szerint - 687,9 millió eladott okostelefonnal zárhatjuk, ami 46 százalékos bővülést jelent majd a tavalyi adathoz képest. Ebben, valamint a folytatódó gyors növekedésben, nagyon fontos szerepet játszik Kína, amely az évtized közepére, vagyis 2015-re, a teljes piac 22 százalékát mondhatja majd magáénak. 2014-ben már 1,05 milliárd készülék talál gazdára, ami nyilván elképzelhetetlen lenne a kínai terjeszkedés nélkül, ezzel pedig nem meglepő, hogy a kategória továbbra is az egyik legjobb profitot kínáló terület marad, megőrizve, netán fokozva a gyártók érdeklődését.

Ami a gyártók versenyét illeti, itt az elemzők úgy vélik, hogy az Apple profitál majd legtöbbet a terjeszkedésből, elsősorban annak köszönhetően, hogy ők a kapcsolódó, a mobil növekedésben szintén szerepet kapó termékek, úgy mint táblák és hordozható PC-k, forgalmának növekedésén is nagyot kaszálhatnak. A cég idén a teljes piac 23 százalékát kaparinthatja meg, amit új készülékeikkel és erős terjesztői hálózatukkal biztosíthatnak be. A Samsung és a Huawei szintén sikereket arathat, viszont a Motorola Mobility, a HTC, valamint a Sony problémákkal találhatja szemben magát, miközben a Blackberry (RIM) erős visszaeséssel számolhat.

A Nokia a maga részéről új készülékeivel (Lumia 900) igyekszik megőrizni, illetve visszanyerni korábbi pozícióját, ők az elkövetkező években 11 százalékos piaci részesedés körül stabilizálódhatnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)