Alex

A Google szerint a jövő

Budapesten járt Scott Rubin, a Google és a YouTube kommunikációs igazgatója, és egy majd' kétórás előadást tartott az ELTÉ-n, melyből megtudhattuk hogy alakul a keresőóriás szerint a jövő.

A "Your Future Home on Internet" című előadása elején Scott Rubin saját budapesti utazásának példáján vezette fel milyen szerepet tölt be manapság a mobil eszközökkel elérhető információ, és mi mindenre lehet még képes a jövőben. Kezében egy Nexus táblagépet és -telefont tartva mesélte, hogy utazása előtt az interneten foglalt repülőjegyet és szállodát. Induláskor egy valós idejű közlekedési szolgáltatásnak köszönhetően tudott időben kijutni a reptérre, majd a mobil készülékén elmentett elektronikus beszállókártyával próbált felszállni a budapesti gépre - ami azonban a londoni repülőtér egy másik termináljáról indult. Készüléke ugyan helyes információkkal látta el, de ő maga nem figyelt oda eléggé, a megszokásaira hagyatkozott - mondta. Az emberi tévedést a legpontosabb információval sem lehet kiküszöbölni - hacsak nem az új, tanulóképes, szokásainkhoz idomuló, prediktív webes szolgáltatásokkal.


A web statikus információforrásként született meg, majd napjainkra egymással folytatott kommunikációt lehetővé tévő dinamikus, kreatív információs közeggé fejlődött. A jövőben a webes szolgáltatások sokkal mélyebben beleivódnak majd mindennapi életünkbe és nemcsak információval látnak majd el bennünket, hanem megtanulják szokásainkat és önállóan ellátnak bennünket a tanultak alapján számunkra feltehetően szükséges információkkal - mondta Scott Rubin. Példaként egy kaliforniai startup cég programját, a MindMeldet említette meg, mely nem egyszerű hangfelismeréssel, hanem az aktuális körülményeket, például egy beszélgetésünket figyelve mutatja meg a számunkra érdekes dolgokat.

Szerinte az információszolgáltatástól a tudás átadása felé haladunk, és már el is érkeztünk ennek az új korszaknak a küszöbére. A keresőszolgáltatás már most is javaslatokat tesz a kért információra az "autocomplete" funkcióval, ugyanakkor a találati oldalon már megjelennek a keresés alapján egyéb releváns információk is. Megemlítette saját szolgáltatásukat, a tudásgráfot, amely nem csupán linkeket nyújt az általunk keresett információra, hanem egyben - ha tudja - jobb oldalt közli is azt (például egy személyre keresve az életrajzát), felül pedig a kapcsolódó dolgokat mutatja, amelyek szerinte érdekelhetnek minket.




A webes szolgáltatások tanulóképessége akár prediktív funkcióban is kiteljesedhet: bizonyos keresőszavak megszaporodásából előre lehet jelezni eseményeket, mielőtt azok bekövetkeznének. Betegségtünetekre vonatkozó keresések megszaporodása például járvány kitörését jelezheti előre. Természetesen nyilvános, nem privát információk elemzéséről van szó - hangsúlyozta Scott Rubin. A szolgáltatások tanulóképességét egy kérdésre adott válaszban a Google Translate példájával érzékeltette a vállalat kommunikációs igazgatója: a még sok kívánnivalót maga után hagyó magyar nyelvi fordítással ellentétben ugyanis a társaság angol-spanyol fordító szolgáltatása "szinte tökéletes". Ennek az az oka, hogy az angol és a spanyol a leggyakrabban használt nyelvek az interneten és a szolgáltatás a felhasználók által adott javításokból tanul.

Kiemelte, hogy a világ hatalmas mobilkommunikációs robbanás előtt áll. Senki nem volt képes előre jelezni azt az óriási változást, amit a mobil eszközök hoztak az emberiség életébe. Nemcsak az eszközök, de a rajtuk futó alkalmazások száma is rohamosan emelkedik. A 2012 júniusát megelőző 12 hónapban az Egyesült Államokban például 91 százalékkal nőtt a mobil készülékekre telepített alkalmazások száma - tette hozzá.


A fejlődés árnyoldalaiként a rosszindulatú felhasználás nagyobb veszélyét és egyes államok ellenőrzési és korlátozási törekvéseit nevezte meg Scott Rubin. Rengeteg, lapunkon hírekben is megemlített példát hozott fel a török YouTube betiltásoktól kezdve a kínai kivonuláson át a múlt havi, az egész mohamedán világot felforgató iszlámellenes videóig. (Egyébként ez utóbbi miatt kellett lemondania korábban látogatását, ugyanis előadása egy hónappal korábbra volt betervezve.) Elmondta, hogy a kínai jelenlét megszüntetése üzletpolitikailag nagyon rossz döntés volt, de az adott, a szólásszabadságot érintő szituációban csak rossz döntést lehetett hozni, hiszen akkoriban az amerikai képviselők előtt is mentegetniük kellett magukat. A végső lökést egy a kínai kormánnyal kapcsolatba hozható katonai egyetemről induló hackertámadás okozta, de az "egy Kína két rendszer" elvet meglovagolva Hong-Kongról azért szolgáltatnak.

Legfontosabb értéknek a szólásszabadságot és az információk mindenki számára hozzáférhetővé tételét tartja, és ennek megfelelően cselekednek. Egy kérdésre, hogy mi különbözteti meg a kormányok cenzúráját attól, hogy egy adott tartalmat egy cég lekorlátoz bizonyos régiókra vagy országokra, és például emiatt nem lehet megnézni Magyarországról egy adott videót, amit egy amerikai állampolgár simán láthat azt válaszolta, hogy ők platformnak tekintik magukat, és kereskedelmi megállapodásokba nem avatkoznak bele. A kommunikáció szabadságát és biztonságát egyaránt garantáló megoldást az ITU (International Telecommunications Union) Telecom World 2012 decemberi konferenciáján Dubaiban próbálnak majd megoldást keresni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Balintos #10
    A Bölcsészkaron tartott előadást, nem az informatikain. Szerintem elég jól jelzi az előadás komolyságát.
  • Zexela #9
    Zavar az autocomplete? Mert kb erről van szó, csak pepitában. Mert engem speciel nem zavar, az esetek nagy részében pont azt hozza, amit szeretnék, tehát jól működik.
  • gforce9 #8
    Én sem
  • IMYke2.0.0.0 #7
    Google majd megmondja, mire gondoltunk/junk/hatunk netezés közben... Szép új világ.
  • Papichulo #6
    O - feltetelezem - arra gondolt, hogy bizonyos keyword-okre mas jelenik meg a kinai Google SERP-eken
  • Papichulo #5
    Meg szerencse, hogy nem Schmidt volt itt. Erre rakerdeztem volna tole: "By the summer of 2012, the majority of the televisions you see in stores will have Google TV embedded." :)
  • Cat #4
    Nem a cenzúrával volt baj, hanem hogy konkrétan betörtek hozzájuk, és kinai disszidensek leveleit olvasgatták.
  • asgh #3
  • Tojesz #2
    A Google szeretné ezt jövőnek, én annyira nem.
  • asgh #1
    De ha platformnak tekintik magukat, akkor meg miért nem fér bele a kínai cenzúra?