Berta Sándor

Útikönyv kiadót vásárol a Google

Az amerikai cég újabb vállalatot akar felvásárolni, hogy így bővítse tovább a portfólióját. A célpont ezúttal az 1957-ben Arthur Frommer által alapított Frommer's útikönyv kiadó.

A Google meg akarja szerezni a jelenleg a John Wiley & Sons Inc. tulajdonában lévő céget. A társaság célja, hogy az üzletnek köszönhetően megerősítse az utazási piacon betöltött pozícióját és egyúttal saját utazási ajánlatokkal kereshesse meg a felhasználókat. A Frommer's egyébként nem csak útikönyveket ad ki, hanem egy webes utazásszervező szolgáltatást is üzemeltet. (Arthur Frommer első útikönyvében azt taglalta, hogy miként lehet napi 5 dollárnál kisebb összegből beutazni Európát.)

A The Wall Street Journal cikke szerint> a Google a Frommer's birtokában lévő információkkal akarja kiegészíteni a jelenlegi ajánlatát. A konszern ugyanis tavaly szeptemberben felvásárolta a Zagat nevű szolgáltatást, amely összesen 13 kategóriában a világ több mint 100 országából tartalmaz étterem- és szállodaajánlásokat. A hosszú távú célok között szerepel a Zagat ajánlatainak, a Google Maps térképeinek és az online kereső találatainak az ötvözése.

A Frommer's jelenlegi tulajdonosa, a John Wiley & Sons Inc. azért akarja eladni a kiadót, mert az már nem fér bele a hosszú távú üzleti elképzeléseibe. Bernardo Hernandez, a Zagatért felelős menedzser elmondta, hogy egyelőre semmin sem változtatnak és ez a két szolgáltatás összevonásáig így is marad. Szeretnék az embereket pontos, aktuális és megbízható információkkal ellátni. Az még kérdéses, hogy az amerikai hivatalok zöld utat adnak-e a tranzakciónak. A tervezett vételár egyelőre nem ismert, de az üzlet hátterét ismerő szakértők szerint a Google 25 millió dollárt fizethet az útikönyv kiadóért. Ezt a keresőcég szóvivője cáfolta. Az összeg várható nagyságrendjéből arra lehet következtetni, hogy a Google vezetőinek nem kell automatikus trösztellenes vizsgálattól tartaniuk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!