Gyurkity Péter

Szerencsejáték a Facebook oldalán

A népszerű közösségi portál első alkalommal tett elérhetővé valódi pénzzel operáló játékot saját oldalán, és bár ez csak komoly korlátozásokkal elérhető, a jövőben hasonló lépéseket várhatunk tőlük.

A Bingo and Slots Friendzy névre keresztelt játék hatalmas újdonsága, hogy az eddig a szintén a Facebook oldalán elérhető játékpénz helyett immár valódi fizetőeszközzel operál, vagyis közvetlenül tehetünk meg téteket és pályázhatunk nagyobb összegekre, miközben ismerőseinkkel csevegünk, vagy azok lapjait olvasgatjuk.

Mivel az online szerencsejáték számos országban (és az USA legtöbb államában) komoly korlátok közé szorul, illetve teljes mértékben illegális, a közösségi portál egy nagyon óvatos első lépést tesz ezen a területen. A játék egyelőre kizárólag az Egyesült Királyságban elérhető, mivel a szigetországban jól szabályzott módon, pontosan körülhatárolt formában engedélyezik az ilyen kezdeményezéseket, ám itt is csak a 18 éven felüliek próbálhatják azt ki, feltéve, hogy rendelkeznek hitelkártyával. Ők 10 és 30 fontos betétekkel indulnak, ebből próbálhatnak nagyobb összeget varázsolni, ami nyilván nem lesz könnyű, tekintettel a népes felhasználói táborra - bár nyilván egyesek éppen a laikusok nagy számára építve szeretnének pénzt kiszedni a rendszerből.


Az EMEA régióban a játékfejlesztőkkel ápolt partneri kapcsolatokért felelős igazgató a Facebook részéről azzal indokolta a lépést, hogy a britek szeretnek alámerülni az online szerencsejáték világában, így ideális kezdőlépésnek tűnik a Gamesys alkotásának elérhetővé tétele az országban. Számukra nyilván egy újabb bevételi forrást jelent a manőver, bár az egyelőre kérdéses, hogy ez mekkora összeget hozhat nekik a konyhára. Természetesen egy sikeres rajtot követően számíthatunk arra, hogy a főbb partnerek, úgy mint a Zynga, követik a példát, ám ezeknél ugyanúgy figyelembe kell majd venni a korlátozásokat, az online szerencsejáték eltérő megítélését.

Az úgynevezett távszerencsejátékot is érintő módosítás Magyarországon elsősorban az adóztatás kérdésére koncentrált, bár a törvény ezzel a póker és a lóverseny esetében megnyitotta az online piacot. A sportfogadásnál azonban megmaradt az állami monopólium, ahol a külföldi szereplők hivatalosan nem működ(het)nek. A Szerencsejáték Zrt. saját rendszerének debütálása azonban az őszre csúszik, márpedig egyes becslések szerint a teljes forgalom 90 százalékát a sportfogadás és a kártyajátékok teszik ki, fele-fele arányban. Mivel az ágazaton belüli megkülönböztetést az uniós előírások egyébként is tiltják, várhatóan nem ez volt az utolsó változtatás a területen belül.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • GaborT28 #3
    ezek a karakterek bazzeg...kéééész
  • Csuhika #2
    Azt se tudják bazdmeg mivel reklámozzák magukat
  • Tetsuo #1
    Alap, hogy bejon az osszes szerencsejatek, hiszen hatalmas penz van benne. Ha ugyes a Facebook, akkor ezen hatalmas sapot szed.
    Fizetos MMO-kat is integralhatnak meg minden mast.
    A legvegso az lenne, hogy a Facebookrol elerhetsz es intezhetsz mindent, ami erdekelhet, akar a tozsdet is, ellenorzott accounttal.
    Persze mas cegeknek mas az erdeke... remelem. :)