Gyurkity Péter

2014-ben jönnek a hajlítható kijelzők

Friss értesülés szerint a Samsung nem idén, hanem valamikor 2014-ben dobná piacra első hajlítható kijelzőit, ehhez azonban még le kell küzdeniük bizonyos technikai akadályokat. Nagy adag türelem javallott az érdeklődőknek.

Utoljára tavaly decemberben írtunk a Samsung, valamint a Nokia terveiről, legalábbis a két cég által tervezett hajlítható kijelzők kifejlesztésével és megjelenésével kapcsolatban. Akkor (eredetileg tavaly ősszel) még arról szólt a fáma, hogy az idei évben felbukkanhatnak az első ilyen megoldások, most azonban úgy tűnik, hogy erre még várnunk kell.

Egy dél-koreai lap ugyanis arról számolt be, hogy a Samsung bár jelenleg is gőzerővel dolgozik saját hajlítható AMOLED-kijelzőjén, ennek vastagságát pedig a jelenleg alkalmazott 1,8 mm-ről egészen 0,6 mm-re szorítanák le (ami nyilván már önmagában is jelentős előrelépés lenne), ezek azonban csak valamikor 2014 során jelenhetnek majd meg a kereskedelmi forgalomban, vagyis az első okostelefonokban. Mi több, ezen első példányok még nem lesznek hajlíthatóak, az esetükben felhasznált üvegréteg ugyanis még nem flexibilis.


Az illetékesek ezért többek között egy új anyag kidolgozásán törik a fejüket, hogy megvalósuljon a mindennapokban is kényelmesen és tartósan használható hajlítható kijelző, elviselhető költségek mellett, hogy ne kelljen csillagászati árat fizetni az egyes készülékekért. Többen megjegyzik, hogy a jelenleg kapható okostelefonok is meglehetősen vékonyak (példaként említik a Galaxy S3-at, amely mindössze 8,6 mm vastag), ezek az új kijelzők azonban még lejjebb szoríthatják a határvonalat, illetve több helyet hagynak majd a burkolat alatt az egyéb komponenseknek.

Jelenleg tehát úgy fest a helyzet, hogy a hajlítható kijelzők terén folytatott kutatás révén először vékonyabb példányokat vehetünk majd a kezünkbe, majd némi késéssel befuthatnak a valóban hajlítható változatok, nagyjából két év múlva.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zoliz #43
    HAJLÍTHATÓ KIJELZŐ. Valaki kapja már fejét! Szemüveges agyasok. Ebben van a legnagyobb fanázia az utobbi 15 év periferiafejlesztésében. A hajlításnak köszönhetően az ember nyakát is mozgatnia kell ami jelentősen eltávolodik a hagyományos síkképcsüves technológiáktól.
  • Zoliz #42
    Szerintem a hajlítható kijelző teorája, jobb mint a nők társasága, mivel következő lépésként jön a fejre helyezhető sapka monitor és 3D-ben elvezhetjük a virtuális világot a valóság helyett. A hajlítható kijelző nagyobb áttörás lesz mint a szemet csupán becsapó Avatar és többi szutyok 3D.
  • zord01 #41
    Ez egy baromság ebben a formában. Majd ha tényleg olyan lesz, mint amit a "Vörös bolygóban". Addig meg inkább azon törjék a hülye fejüket, hogy emberi áron lehessen már egy gigabájt tárhelyet kapni. Mondjuk tized annyiért, mint ma... több értelme lenne.
  • kvp #40
    Epapir mar most is van. Azok a kijelzok jelenleg is hajlithatoak, csak dragak es a tobbseguk fekete feher. (a szines meg dragabb) Arrol nem beszelve, hogy a kepfrissitesi sebesseguk lassu. Jelenleg egy kinai gyar latja el szinte a teljes vilagot, amerikai licensz alapjan gyartva. Itt a jo megoldas a muanyag alapu oled kijelzok, ahol egy muanyag foliara ragozolik a femfust elektrodakat, majd erre jon a szervez tranzisztor reteg es e fole az oled dioda festek. Az egesz nyomtathato es hajlekony. Az osszes modern hajlithato kijelzo ilyen, csak meg nem gyartjak oket nagy mennyisegben. A gond a faradasos tores, ami a sok hajlitgatastol es/vagy az eles behajtasoktol jon elo. Ez nagymertekben megroviditi a kijelzo elettartalmat.

    Mukodesileg egyebkent az idealis megoldas valahol ott lehet, hogy egy telefonbol kihuzhato/arra rakotheto legyen egy tablet meretu kijelzo. Igy a hely es az elektronika gondja is megoldodik, mert minden ami nem hajlekony, az a telefonban van, a hajlekony kijelzot meg csak akkor hasznalja az ember ha az adott feladatra kicsi a telefon sajat kijelzoje. (pl. konyvolvasashoz, video nezeshez, stb.)
  • MANOWAR #39
    Haaat nagyon korlatoltnak tunik ez a hajlithatosag ha van ertelme ha nincs.
    Ellenben lentebb olvasnia posztok kozott, hogy feltekercselheto meg tobb iranyba tekerheto kijelzo lenne a tuti :) Kb 2-3 eve lattam a TV-ben egy magyar fejlesztest digitalis tinta vagy mi a bubanat volt, ahol is egy folia szeru papiron, vagy papir szeru folian futottak a szovegek, ha jol emlekszem kezdeti stadiumban volt a fejlesztes de mar akkor is mukodott. A technologia biztos mas maga az anyag ami a kijelzesert volt a felelos lehet most jol jonne nekik.
  • narumon #38
    Hát ezt meg már pár éve tudják a prémium autók :)
  • caius marius #37
    De ha mélyebben belegondolok akkor ezt ma már nem kunszt összerakni.
    Egy autó mondjuk gugli navival és s vojszal, némi autómatika oszt kész is van Kit.
  • caius marius #36
    :D
    Speckó az órára gondútam.
    Ilyen ugrós ajutót is láttam már asszem. Valami rakéta volt rászerelve.
  • narumon #35
    Miért van már repülőugrós autó? :)
  • narumon #34
    Egyelőre nekem ez nagyon nem szimpi, de lássak majd valami jó megoldást oszt meggyőzhető vagyok mindig :)