Berta Sándor

46 colos átlátszó LCD-panelt készített a Samsung

A dél-koreai gyártó bejelentette, hogy még ebben a hónapban megkezdi egy nagy képátlójú átlátszó LCD-panel sorozatgyártását. A különleges panel számos területen hasznosítható.

A 46 colos, 1,17 méteres képátlóval rendelkező folyadékkristályos kijelzőpanel felbontása 1366 x 768 képpont, kontrasztaránya pedig 4500:1. A panel a működéséhez felhasználja a környezeti fényeket, nagyon sötét környezetben viszont bekapcsolhatók a képernyő káváján elhelyezkedő diódák is. A fekete-fehér átlátszó képernyők esetében a fényáteresztő képesség 20 százalékos, míg a színes LCD-knél 15 százalékos.


S hogy mi mindenre használható egy ekkora panel? Nos, a Samsung például hűtőszekrények ajtajába építette be az egyiket. Ez egyrészt lehetővé teszi, hogy a felhasználók láthassák a hűtőszekrény tartalmát, másrészt megtudhassanak bizonyos adatokat a tárolt élelmiszerekről és termékekről. Emellett láthatóvá válnak a hűtőszekrény jellemzői (hőmérséklet stb.) és akár receptek, borajánlások megjelenítésére is lehetőség nyílik.


Az átlátszó kijelzők iránt legjobban a hirdetési piac szereplői érdeklődnek. A képernyők használhatók ki- és bekapcsolható intelligens ablakokként is. Ezek úgynevezett Smart Windows képernyők, amelyeknél a háttér úgy sötétíthető, mintha egy zsalut engedne le az ember, ugyanakkor a felületen minialkalmazások jeleníthetők meg és használhatók.


A Samsung egyelőre nem hozta nyilvánosságra, hogy a 46 colos átlátszó LCD-k bevezető árát. A Displaybank nevű oldal becslése szerint e területen a közeljövőben valósulhat meg az áttörés, 2015-ig e piac értéke elérheti majd a 900 millió dollárt, 2025-re pedig a 87 milliárd dollárt. A cél az, hogy akár a mobil készülékekbe beépített képernyők is átlátszóak legyenek. A Samsung tavaly márciusban jelentette be a világ első átlátszó kijelzőpaneljeit, amelyek 22 colosak voltak.


A cég a DisplayWeek 2010 nevű rendezvényen mutatta be az első átlátszó, de érintésérzékeny LCD-jét, amelyen bárki célzott módon lekérdezhette a panel mögött található tárgyakkal kapcsolatos információkat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • a_n_d_r_e_w #22
    Lehet ez a video nem ter ki ra (nem neztem, mert lattam mar mashol) de van beepitett also-felso led vilagitas is, hidd el, gondoltak ok mar ilyenre.
    Masreszt nem hiszem, hogy az LCD panel fogyasztasa kiugro lenne, ha feketere van allitva, es egyebkent is elhanyagolhato ez ahhoz az ertekhez kepest, amit a hattervilagitas fogyaszt, amiben meg ebben az esetben nincs szukseg.
  • jaspercry #21
    Ha valósan ,levágja a külső fényeket akkor igen is van létjogosultsága!

    Az összes otthoni ablakot erre cserélni,king lenne,menne Infinity 5kijelzővel :)
  • finizlik #20
    Látványos de semmire sem jó :D

    Amúgy mintha kicsit horpadna a dolog... RÉszegen fixen átnyúlnék rajt
  • cloud.strife #19
    Zseniális a videón hogy ahogy nyomkodja horpad a kijelző és hullámzik a kép!

    Ezaz csamcsunkcsórea, csak így tovább. Nem kell ám valamit tökéletesre, de legalább nagyonjóra fejleszteni, a népek megeszik a félkész szarjainkat is ám (led, smart-tévé, stb.)

    Egy a lényeg minden héten legyen valami hírrólunk. Semmi más nem számít.
  • jaspercry #18
  • raingun #17
    Sima LCD mögé kamera, oszt annyi.
  • nextman #16
    Nekem tetszik :)
  • Inquisitor #14
    "ki szerelt már lcd paneles megjelenítőt,az RÖHÖG ezen a hülye híren..."
    Érdekes, az összes hátuljára fényvisszaverő réteg van ragasztva, amolyan fém fólia a háttérvilágítás miatt ... mobilban is, notebookban is.
  • kvp #13
    A legtobb lcd panel atlatszo, tehat a monitort szetszedve nagyon jo, hagyomanyos irasvetitore teheto projector-t lehet kesziteni. Ez a szegeny ember projectora neven valt ismertte. A monitorok azert nem atlatszoak, mert az lcd reteg mogott van egy tejfeher fenyeloszto lap, a mogott meg egy fenycso vagy par led. Tehat a monitor feherje nem mas mint amikor atlatszova valik es csak a fenycso feluletet latjuk. A fekete meg az amikor teljesen arnyekolja a fenycsovet. Persze nem tokeletes, ezert is latszik at a feketen egy kisse az alatta levo tejfeher lap, ami miatt nem eleg sotet a fekete. Az elektronikat egyebkent latni az lcd-kben, ha eleg kozel megy hozza az ember (mikroszkoppal), akkor a pixelek kozotti savokban latszik a huzalozas. Hattervilagitas nelkuli lcd-k eseten egyebkent latszik a mogotte levo fenyvisszavero reteg (meg a por ami ala megy).

    A samsung megoldasa is minden iranyban atlatszo, az egyik kepen a doboz masik oldalan levo kijelzo kepe is latszik. Viszont ablakok eseten ragaszthatnak ra felig atereszto foliat, hogy a monitor kepet ne lassak az utcarol.

    Egyebkent szerintem a redonyos demo nem tul energiatakarekos megoldas, mivel pont lehuzva maximalis a rendszer fogyasztasa es meg igy is atereszti a feny egy reszet. Arrol nem beszelve, hogy hattervilagitas hianyaban eszaka nem latni semmit a kepbol. (ez a videon is latszik amikor a modellvarost eszaki modba allitjak)
  • Artyy #12
    Akkor visszafele mért nem átlátszó?