43
  • Zoliz
    #43
    HAJLÍTHATÓ KIJELZŐ. Valaki kapja már fejét! Szemüveges agyasok. Ebben van a legnagyobb fanázia az utobbi 15 év periferiafejlesztésében. A hajlításnak köszönhetően az ember nyakát is mozgatnia kell ami jelentősen eltávolodik a hagyományos síkképcsüves technológiáktól.
  • Zoliz
    #42
    Szerintem a hajlítható kijelző teorája, jobb mint a nők társasága, mivel következő lépésként jön a fejre helyezhető sapka monitor és 3D-ben elvezhetjük a virtuális világot a valóság helyett. A hajlítható kijelző nagyobb áttörás lesz mint a szemet csupán becsapó Avatar és többi szutyok 3D.
  • zord01
    #41
    Ez egy baromság ebben a formában. Majd ha tényleg olyan lesz, mint amit a "Vörös bolygóban". Addig meg inkább azon törjék a hülye fejüket, hogy emberi áron lehessen már egy gigabájt tárhelyet kapni. Mondjuk tized annyiért, mint ma... több értelme lenne.
  • kvp
    #40
    Epapir mar most is van. Azok a kijelzok jelenleg is hajlithatoak, csak dragak es a tobbseguk fekete feher. (a szines meg dragabb) Arrol nem beszelve, hogy a kepfrissitesi sebesseguk lassu. Jelenleg egy kinai gyar latja el szinte a teljes vilagot, amerikai licensz alapjan gyartva. Itt a jo megoldas a muanyag alapu oled kijelzok, ahol egy muanyag foliara ragozolik a femfust elektrodakat, majd erre jon a szervez tranzisztor reteg es e fole az oled dioda festek. Az egesz nyomtathato es hajlekony. Az osszes modern hajlithato kijelzo ilyen, csak meg nem gyartjak oket nagy mennyisegben. A gond a faradasos tores, ami a sok hajlitgatastol es/vagy az eles behajtasoktol jon elo. Ez nagymertekben megroviditi a kijelzo elettartalmat.

    Mukodesileg egyebkent az idealis megoldas valahol ott lehet, hogy egy telefonbol kihuzhato/arra rakotheto legyen egy tablet meretu kijelzo. Igy a hely es az elektronika gondja is megoldodik, mert minden ami nem hajlekony, az a telefonban van, a hajlekony kijelzot meg csak akkor hasznalja az ember ha az adott feladatra kicsi a telefon sajat kijelzoje. (pl. konyvolvasashoz, video nezeshez, stb.)
  • MANOWAR
    #39
    Haaat nagyon korlatoltnak tunik ez a hajlithatosag ha van ertelme ha nincs.
    Ellenben lentebb olvasnia posztok kozott, hogy feltekercselheto meg tobb iranyba tekerheto kijelzo lenne a tuti :) Kb 2-3 eve lattam a TV-ben egy magyar fejlesztest digitalis tinta vagy mi a bubanat volt, ahol is egy folia szeru papiron, vagy papir szeru folian futottak a szovegek, ha jol emlekszem kezdeti stadiumban volt a fejlesztes de mar akkor is mukodott. A technologia biztos mas maga az anyag ami a kijelzesert volt a felelos lehet most jol jonne nekik.
  • narumon
    #38
    Hát ezt meg már pár éve tudják a prémium autók :)
  • caius marius
    #37
    De ha mélyebben belegondolok akkor ezt ma már nem kunszt összerakni.
    Egy autó mondjuk gugli navival és s vojszal, némi autómatika oszt kész is van Kit.
  • caius marius
    #36
    :D
    Speckó az órára gondútam.
    Ilyen ugrós ajutót is láttam már asszem. Valami rakéta volt rászerelve.
  • narumon
    #35
    Miért van már repülőugrós autó? :)
  • narumon
    #34
    Egyelőre nekem ez nagyon nem szimpi, de lássak majd valami jó megoldást oszt meggyőzhető vagyok mindig :)
  • caius marius
    #33
    Emlékszel még a Knight Riderre?
    Mikor néztük gyerekként azt hittük ilyen nincs és nem is lesz...
    Aztán hoppá
  • MacropusRufus
    #32
    példa: képzelj el egy Nokia6110-es méretű kütyüt aminek első ránézésre nincs egy darab komoly kijelzője sem, csak egy szokványos pici kijelző.
    Viszont a telefont oldalábol ki lehet hajtani 2 fém(!) vezetősínt.
    Erre ki tudod felhúzni telefon oldalából az eléggé nagy kijelzőt. Ha jól emléxem akkor a 6610-es legalább volt vagy 12-3cm magas. Tehát ha multimédiázni akarsz akkor lenne egy 13cm magas - és a 16:9-es arányokat figyelembe véve - kb. 23cm széles kijelződ (kb. 10.3".. vö: az IPhone4S 3.5"-val)
    Ennyi most is van egy okos telónak, de közben a tied szélessége nem éri el egy átlagos 6110-es nokiáét. A vastagsága meg vetekszik egy okos telefonéval (6-8mm)
  • paj01
    #31
    ez mire jo? mi az ertelme?Par ev mulva majd kacagunk az ilyen kerdeseken:) A cikkben levan irva mire lehet jo rovidtavon es hossutavon. De nem csak a mobilszferaban kell gondolkodni. Biztos nem azert koltenek dollarmilliokat a multicegek erre a technologiara, mert szarra se lesz jo.
  • narumon
    #30
    A fő gond, hogy utána mitől lesz merev a kijelző? Vagy az egyik kezeddel tartod folyamatosan az egyik oldalát, hogy ne tekeredjen vissza, és stabil egyenes maradjon?
    Egyelőre én is el tudom képzelni mindenféle felületen de telefon szerűségen egyelőre nem. A példaképek is teljesen életképtelen dolgokat mutatnak. Bár biztos lenne pár hülye akinek tetszik egy csuklópántos kör alaku "telefon".
  • thsanyi5
    #29
    Felvilágosítás: arra jó az ilyen, hogy ahelyett, hogy egy merev "üveglapot" kapnál, egy fóliát kapsz ami nagyon változatos felületekre illeszthető és így a felület máris kijelzőként funkcionál. Mobil eszköz esetében pedig arra, hogy nagyobb kijelzős legyen mint a telefon (felteker, kettéhajt). A napvitorla kísérletek is összehajtható vitorlákkal mennek tudtommal, így egy kis műhold szerűség is sok négyzetméteres vitorlával rendelkezhet. Képzeld el, hogy leülsz a buszon, előveszed a telefonod és kinyitsz belőle egy tizen+ collos kijelzőt amin filmezhetsz. A káva nem kell hajlékony legyen, bár az könnyen megoldható lenne valami műanyag, gumi alapú vázzal. Azt nem kell elektronikával borítani így nem nagy probléma. Processzor se kell, hogy hajlékony legyen. Nem az a lényeg, hogy a telefonod hajoljon hanem a kijelző amit kinyitsz egy kis dobozból.
  • Merces
    #28
    a gyártás lesz ocó nem az ára, az ára annyi lesz amenyit hajlandóak fizetni érte, esetleg kicsitt több.....
  • tatish
    #27
    'aszondja hogy azért is késik, mert új anyagot keresnek ami által a tömeggyártás olcsóbb lesz ... de az új technológiák mindig drágán jönnek ki, mert újdonság, tetszik az embereknek és aki teheti így is úgy is megveszi.
  • MacropusRufus
    #26
    és mi lenne, ha eltávolodnánk a telefontól? :)
    Amiért a Samsung fejleszti mehet ez még akár TV-be is.
    Feltekered mint a vetitővásznat. ;)
    Ott nagyobb értelme lenne mint a telóban.
    Igen a Samsung telefonba szánja, de aztán máshol nagyobb haszna lesz mint a telefonban. Pl. a hajlítható kijelzőt fel lehet rakni autók szélvédőjére HUD gyanánt. Esetleg az egész szélvédőt ezzel borítják be. :)
    Egy ilyen megjelenítőnek rendkívűl tág a felhasználási területe.
  • lordsithlord
    #25
    Hát például ha beleteszik egy telefonba, nem kell attól félned, hogy ráülsz vagy valamitől megnyomódik és cseréltetheted a kijelzőt.
  • Sheltem
    #24
    Van képzelőerőm, de most cserbenhagyott, ezért gyerekek én csak egy dolgot kérdeznék: Mi a lófaszra jó a hajlítható kijelző?

    Valaki világosítson fel gyakorlatban mire lehet ezt használni. Köszi
  • Landro
    #23
    Hajlított felületre rakják rá a kijelzőt.
  • csulok0000
    #22
    A nokia le van maradva. Már 2006-ban volt prototipus szinten olyan kijelző mely hajlítható volt. 2009-ben a samsung már bemutatta a "Flexible Amoled"-et. Sőt a 2011-es CES-en is bemutatta a továbfejlesztett verziót: http://www.youtube.com/watch?v=kJEHp15Hoo0
  • Reparamorf
    #21
    "ehhez azonban még le kell küzdeniük bizonyos technikai akadályokat."
    Az egyik az, hogy hajlítható legyen.
  • NEXUS6
    #20
    Aha.


    Bocs, de javíccsá ki ha tévedek. De könnyen hozzáférhető olaj még vagy 40 évig lesz, nem olyan könnyen hozzáférhető, meg vagy 200-ig.

    Kinek jut majd akkor eszébe a csicsás telója, hol lesznek ezek a technológiák már akkor?
  • gombabácsi
    #19
    az az értelme mint minden hasonló dolognak: hogy az ún. civilizált világ népének a figyelmét elterelje a közelgő olaj elfogyás okozta összeomlástól
  • Nonix
    #18
    ennek mi ertelme van?
  • wintercounter
    #17
    Régebben léteztek, úgynevezett kagyló telefonok, biztos emlékszik rá valaki... Ebben a formában átültetve nagyon is sok értelme lenne. Ugyan úgy működne és nézne ki, csak fizikai billentyűk nélkül, ahogy ma azt egy okostelefonnál elvárjuk... Megmarad a nagy képernyő, de kicsi, zsebben ismét elférő telefonokat kapnánk...
  • caius marius
    #16
    Na ez nem jött össze.
    Újra

    http://www.index.hu/tech/cellanaplo/2011/10/28/hajlithato_kijelzot_keszit_a_nokia/
  • caius marius
    #15
    index

    A végén van a lényeg:ne olyan durván mert még eltörik!
    Ja meg Ellopnak is teccett. Akkor ez tutti siker!
    :)
  • caius marius
    #14
    Szegény nokia tele van ötletekkel, aztán mégsem megy semmire...
  • Komolytalan
    #13
    Azt ugye vágod, hogy ez a prototípus nem mobil? Ki van kötve. Valószínűleg nincs benne aksi, merthogy az nem szokott hajolni.
  • NEXUS6
    #12
    Mi az a Nokia?
  • Cat #11
    Ugye most kéne jönnie annak a szövegnek, hogy a Nokiának már rég van ilyen, csak mégse adják ki? Ráadásul nekik már van ötletük is rá mit kezdjenek vele, rárakták a görgetés, nagyítás funkciókat. Tavaly mutatták be a működő prototípust.

  • caius marius
    #10
    Azért ez annyira nem lenne rossz!


    http://www.youtube.com/watch?v=-9C4WvVE7BM&feature=youtube_gdata_player

  • YMan
    #9
    Köszönjük az életbevágó fejlesztést, az időt inkább valami értelmesebbel kellett volna elütniük.
  • Szefmester
    #8
    Egy csuklópánt lenne a telefonod, és a kijelzőt meg kihúzod belőle, mintha csak feltekercselt pergamen lenne.. így sokkal nagyobb kijelzőt rakhatnak a telefonokba mint amekkora ma elférne egy tabletbe pl.
  • culas25hc
    #7
    A fő gondjuk az lehet, hogy nem tudják még mi értelme is van egy ilyen kijelzőnek. Ha a hajlékony=törhetetlent is jelent akkor oké, de szerintem ez olyan mint a 3D kijelző, max parasztvakításnak jó.
    Esetleg a teljesen 180-fokban meghajlítható kijelzőnek még lenne értelme, pl összecsukható telefonok esetében, vagy szétnyitható táblagépekhez.
  • caius marius
    #6
    Igen ezt én is tom javasolni. Jó film.
  • Anomaly
    #5
    pl.: nézd meg a vörös bolygó című filmet
  • GaborT28
    #4
    valahol elkell kezdeni...