Berta Sándor

Bill Gates: a tábla PC-k nem az iskolába valók

Bill Gates, a Microsoft társalapítója szerint a billentyűzet nélküli táblagépeknek nincs sok keresnivalójuk az oktatásban és az egyetemeken.

A milliárdos a The Chronicle of Higher Education magazinnak adott interjút és ebben kifejtette véleményét többek között a napjainkban egyre népszerűbb táblák oktatási célú felhasználásáról is. Gates szerint önmagában az a stratégia, hogy eszközt adunk a diákok kezébe még soha nem jött be és nem is változtatott meg semmit. Éppen ezért nem lehet elvárni azt sem, hogy ha minden tanuló tábla PC-t kap, akkor majd hirtelen minden automatikusan jobb lesz. A táblagépek csak az első lépést jelenthetik.

A készülékekhez kell igazítani az oktatási tartalmakat és a tanárokat is képezni kell. Az oktatás azonban még ekkor sem fog jól működni, ha a táblákhoz nem lesz billentyűzet vagy más szövegbeviteli eszköz. A szakember szerint ezekre a megoldásokra azért van szükség, mert a diákok nem csak azért vannak jelen, hogy olvassanak, olyan helyzetbe kell hozni őket, hogy írhassanak és kommunikálhassanak is. Éppen ezért váltak be a PC-k az iskolai mindennapok során, különösen azok a számítógépek és szoftverek, amelyek a nebulóknak lehetővé teszik az interaktivitást. Általában azonban nem az adott termékek jelentik a korlátozó tényezőt.


Bill Gates kiemelte azt is, hogy a jelenleginél sokkal többet kell fordítani az oktatási tartalmak minőségének javítására azért, hogy azok valóban "szuper jók" legyenek. Csak ezután kerülhetnek szóba a hozzáférési lehetőségek, amelyek biztosítása azonban magas költségeket eredményezhet, mert ezen a területen bizonyos irányelveket meg kell valósítani. Az adott készülékeket például hordozható számítógépként kikölcsönözhetővé kellene tenni az iskolai könyvtárakban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • llax #89
    Akkor bruttó 10500Ft volt a minimálbér és jobban visszaemlékezve PC árlistákon bruttó ár csak nettó mellett szerepelt, ha egy ár volt, akkor 99%, hogy az nettó ár volt.
    Ha innét nézzük, akkor cca. 10 havi nettó minimálbér.
  • llax #88
    Az akkori jó szokás szerint ez vaszleg nettó 63e.
  • Nailboy #87
    Igen, úgy gondolom ha nem is ezért lett posztolva de legalább hordoznia kellett volna az infot ha elhangzik az a kijelentés hogy "akkoriban".

    Amúgy nyissunk nosztalgia topicot ha ekkora rá az igény ;)
  • Nailboy #86
    Mégis mit vársz ennek a hozzászólásod eredményeként?
    Igazán érdekel.
  • TreDoR #85
    Nem ez a probléma, az a gond, hogy azt hiszi, a 7-es hozzászólás azért lett ide posztolva, hogy kideruljon belole mikor jottek be a gigás winchesterek. Így valóban kellett volna bele egy évszám.

    Csakhogy az írója egy személyes élmény írt le, nosztalgiázott ha úgy jobban tetszik...
  • Szefmester #84
    "Először is nem neked válaszoltam, továbbá korábbi #67-es hozzászólásban már bizonyítottam hogy egy ilyen kijelentéshalmaz mint amit felvázoltál (és az eredeti sem) nem hordoz információt ami arra adna választ hogy mikor történt.
    És ez a baj.
    Mert ha valaki félreértemezi (és úgy hiszi az illető a konfig emlegetésével időszakot határozott meg) akkor annak igen. Ami téves információt hordoz."

    Az egyetlen gond csupán az hogy csak TE értelmezted félre a dolgot. ;) Mivel senki sem mondott időpontot (csak te), ezért mindenki úgy értelmezte hogy ő mikor találkozott a géppel, és nem hogy mikor jelent az meg. De ha gondolod akkor idézd kérlek azt a mondatot ahol konkrét időpontot említ!
    Én 5 évesen használtam először c16-ost... jön a fejszámolás hogy az mikor is volt.. már ha ismered a koromat. Hiszen ha 15 éves vagyok akkor ez az esemény 10 éve volt, ha 30 akkor 25 éve...
  • duke #83
    Van itt egy kis merev lemez tortenelem. Ebbol kiderul, hogy IBM mar 1980-ban gyartott 1Gb-os winchestert.

    "1980: IBM introduces the first gigabyte hard drive. It is the size of a refrigerator, weighs about 550 pounds, and costs $40,000."

    Tehat a 80-as evekben, mar barki vehetett maganak 1 Gb-os merevlemezt, a c64-hez, a kozeli keravilban, vagy a vasedenyben.
  • Zoliz #82
    Ez a Bill Gates is egy Troll. De megmondja az igazat.
    E-olvasokent hasznalva az iTamponok tomegei hasznalhatok iskolaban, masra nem jok.
  • Nailboy #81
    Először is nem neked válaszoltam, továbbá korábbi #67-es hozzászólásban már bizonyítottam hogy egy ilyen kijelentéshalmaz mint amit felvázoltál (és az eredeti sem) nem hordoz információt ami arra adna választ hogy mikor történt.
    És ez a baj.
    Mert ha valaki félreértemezi (és úgy hiszi az illető a konfig emlegetésével időszakot határozott meg) akkor annak igen. Ami téves információt hordoz.
    Ami a másik baj.

    A harmadik hogy ezt a teljesen értelmetlen postot volt aki úgy vette védelmébe hogy további téves információkat közölt.

    A többi már csak tömeges trollkodás, amihez a tüzelőanyagot szolgáltattam.
  • narumon #80
    Ember legalább ne ferdíts!
    Írok ide valamit ha nem érted akkor tényleg nem tudom mit lehetne még mondani.

    Hú emlékszem az első élményemre a C64-el! Akkoriban még mozgóképek digitalizálásáról otthon szó sem volt, aranyáron 386-os PC-ket lehetett venni.

    Érted? Nem állítom, hogy 1986-ról beszélek, annyit állítok, hogy amikor én előszőr C64-el találkoztam akkor egy 386-os PC még aranyáron volt. Ennyi és ne is csavard tovább!