Berta Sándor

A tábla PC-knél visszaszorulhat az Android

Az IDC amerikai piackutató cég úgy vélte, hogy ugyan a táblagép-piac továbbra is fellendülőben van, azonban várható némi változás az erőviszonyokat tekintve.

Az IDC előrejelzése szerint az idén összesen 107,4 millió tábla PC-t adnak majd el, ami annak köszönhető, hogy az esztendő második felében tovább nő a kereslet a készülékek iránt. A folyamatból az Apple jobban profitálhat, mint az Android: az Apple piaci részesedése az év végére elérheti a 62,5 százalékot, míg az Androidé ennek alig több, mint fele, 36,5 százalék lesz. Az Apple piaci részesedése tavaly 58,2 százalék volt, míg a Google mobil operációs rendszere a táblagépek 38,7 százalékán futott.


A háttérben az áll, hogy egyrészt sikeres a kaliforniai konszern harmadik iPad-generációja, másrészt az a stratégiája, amelynek a középpontjában a korábbi iPad-modellek kedvező áron való értékesítése áll. A másik végletet a Blackberry jelenti, amelynek piaci részesedése az év végén mindössze egy százalék lesz. Ugyanakkor a prognózis több szempontból sem tekinthető teljes értékűnek. A legfontosabb szempont, hogy még nem jelentek meg a boltokban a Windows RT operációs rendszert futtató termékek. Ezeket a következő negyedévtől az IDC a médiatáblák csoportba sorolja majd. A piackutatók számításai alapján 2016-ban összesen 222,1 millió tábla PC-t fognak eladni világszerte. Csökkenő tendenciát mutatnak viszont az elektronikus könyvolvasók eladásai, amelyekből az idén várhatóan 28 milliót értékesítenek.

A Gartner idén áprilisban azt közölte, hogy az év végéig 119 millió táblagépet adhatnak el és az Apple - az iPad készülékeknek köszönhetően - éveken át uralni fogja a táblagépek piacát. Bár a kaliforniai vállalat piaci részesedése fokozatosan csökkenni fog, de az idei év végére még így is eléri majd a 61,4 százalékot, míg az iOS piaci részesedése 2016-ban még 46 százalék lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • narumon #6
  Én meg nem látom a Win8 tábla helyét egyelőre a piacon...
 • sanyicks #5
  pár napja még azt mondták hogy az ios eltűnik, a windóz fón átveszi a helyét.
  Úgy néz ki megérkezett a pénz az epl-től is, ezek szerint ők többet fizettek mint a microsoft, azért változik így a vélemény.

  Simán elmehetnének hitelminősítőnek, beillenének közéjük.
 • a_n_d_r_e_w #4
  Ez ugyanaz az IDC amin pár napja röhögtünk s szuper előrejelzései miatt (4 éves előrejelzése fél év alatt bedőlt...). Szerintem ne vonjatok le messze menő következtetéseket. Az SG helyében már le se hoznám ezeket
 • lordsithlord #3
  Igen, valóban, ez a kimutatás mintha már most a Win8 bukását venné alapul...

  Mert ha az sikeres és elérhető árú lesz, akkor jó esélye van rá, hogy az IOS részesedésének igen jelentős részét átvegye. Az Androidos piacon kicsit más a helyzet, igazán komoly részesedést nem fog tudni elvenni a legolcsóbb kategóriától, de a közép és felső kategóriában már érezhető átrendeződések történhetnek..
 • gemihu #2
  Ahogy én elnéztem ma a win8-as táblát igen sikeres lesz. Ráadásul olyan szegmens kapcsolódhat be a táblafogyasztók közé a windows által,akik még eddig nem szerepeltek. Szerintem simán lesz az 10% fölött is a windows rész.
 • Cat #1
  Tehát az IDC szerint 2016-ban egy alig látható csíkja lesz a Windows tábláknak? Vagy egy teljesen külön csoportba sorolják azokat? Miért? Mindkét esetben teljesen érthetetlen a lépésük.