89
  • llax
    #89
    Akkor bruttó 10500Ft volt a minimálbér és jobban visszaemlékezve PC árlistákon bruttó ár csak nettó mellett szerepelt, ha egy ár volt, akkor 99%, hogy az nettó ár volt.
    Ha innét nézzük, akkor cca. 10 havi nettó minimálbér.
  • llax
    #88
    Az akkori jó szokás szerint ez vaszleg nettó 63e.
  • Nailboy
    #87
    Igen, úgy gondolom ha nem is ezért lett posztolva de legalább hordoznia kellett volna az infot ha elhangzik az a kijelentés hogy "akkoriban".

    Amúgy nyissunk nosztalgia topicot ha ekkora rá az igény ;)
  • Nailboy
    #86
    Mégis mit vársz ennek a hozzászólásod eredményeként?
    Igazán érdekel.
  • TreDoR
    #85
    Nem ez a probléma, az a gond, hogy azt hiszi, a 7-es hozzászólás azért lett ide posztolva, hogy kideruljon belole mikor jottek be a gigás winchesterek. Így valóban kellett volna bele egy évszám.

    Csakhogy az írója egy személyes élmény írt le, nosztalgiázott ha úgy jobban tetszik...
  • Szefmester
    #84
    "Először is nem neked válaszoltam, továbbá korábbi #67-es hozzászólásban már bizonyítottam hogy egy ilyen kijelentéshalmaz mint amit felvázoltál (és az eredeti sem) nem hordoz információt ami arra adna választ hogy mikor történt.
    És ez a baj.
    Mert ha valaki félreértemezi (és úgy hiszi az illető a konfig emlegetésével időszakot határozott meg) akkor annak igen. Ami téves információt hordoz."

    Az egyetlen gond csupán az hogy csak TE értelmezted félre a dolgot. ;) Mivel senki sem mondott időpontot (csak te), ezért mindenki úgy értelmezte hogy ő mikor találkozott a géppel, és nem hogy mikor jelent az meg. De ha gondolod akkor idézd kérlek azt a mondatot ahol konkrét időpontot említ!
    Én 5 évesen használtam először c16-ost... jön a fejszámolás hogy az mikor is volt.. már ha ismered a koromat. Hiszen ha 15 éves vagyok akkor ez az esemény 10 éve volt, ha 30 akkor 25 éve...
  • duke
    #83
    Van itt egy kis merev lemez tortenelem. Ebbol kiderul, hogy IBM mar 1980-ban gyartott 1Gb-os winchestert.

    "1980: IBM introduces the first gigabyte hard drive. It is the size of a refrigerator, weighs about 550 pounds, and costs $40,000."

    Tehat a 80-as evekben, mar barki vehetett maganak 1 Gb-os merevlemezt, a c64-hez, a kozeli keravilban, vagy a vasedenyben.
  • Zoliz
    #82
    Ez a Bill Gates is egy Troll. De megmondja az igazat.
    E-olvasokent hasznalva az iTamponok tomegei hasznalhatok iskolaban, masra nem jok.
  • Nailboy
    #81
    Először is nem neked válaszoltam, továbbá korábbi #67-es hozzászólásban már bizonyítottam hogy egy ilyen kijelentéshalmaz mint amit felvázoltál (és az eredeti sem) nem hordoz információt ami arra adna választ hogy mikor történt.
    És ez a baj.
    Mert ha valaki félreértemezi (és úgy hiszi az illető a konfig emlegetésével időszakot határozott meg) akkor annak igen. Ami téves információt hordoz.
    Ami a másik baj.

    A harmadik hogy ezt a teljesen értelmetlen postot volt aki úgy vette védelmébe hogy további téves információkat közölt.

    A többi már csak tömeges trollkodás, amihez a tüzelőanyagot szolgáltattam.
  • narumon
    #80
    Ember legalább ne ferdíts!
    Írok ide valamit ha nem érted akkor tényleg nem tudom mit lehetne még mondani.

    Hú emlékszem az első élményemre a C64-el! Akkoriban még mozgóképek digitalizálásáról otthon szó sem volt, aranyáron 386-os PC-ket lehetett venni.

    Érted? Nem állítom, hogy 1986-ról beszélek, annyit állítok, hogy amikor én előszőr C64-el találkoztam akkor egy 386-os PC még aranyáron volt. Ennyi és ne is csavard tovább!
  • Nailboy
    #79
    Igazatok van, nyertetek.
    Mindent visszavonok.

    Tehát akkor ez a valóság:

    A gigás vinyók a 90-es évek elején jelentek meg a 286os gépek tartozékaként aranyárban, amik éppenhogy csak átszivárogtak a berlini falon mint az köztudott. Hazánk fiai a komenista rendszerrel végezve 91-ben az elszegényedés ellen vívott harcban vadul 386osaikba szerelték be az akkor már nem aranyárban kapható gigás winchestereket, melyeket a vidéki teleházak csak ámulattal irígyeltek.

    Ekkor még nem alakult meg az internet világtalan fórumozóinak világszövetsége, viszont egyéni indivídumként már lelkesen pusztították agysejtjeiket hogy a jövőben egyesülve, az egyetemes logikát, és az értelem minden jelét nélkülözhessék.

    Mese vége.

    Tisztelet azoknak akik nem tartoznak ebbe a körbe, és nem hadoválnak össze vissza PC-k szivárgásáról, meg aranyárralapú eolméletekről, és nem adnak a másik szályába olyat amit nem mondott.
  • Molnibalage
    #78
    Nagyon benézted öcsisajt...
  • narumon
    #77
    Hihetetlen vagy bakker. Mondatértelmezéssel hadi lábon állsz sajnos :(
  • Nailboy
    #76
    Pontosan :) Tehát 90-es evek kozepe. Ami a 486/pentium korszak nem a 386.
    Köszönöm.
  • mad mind
    #75
    Egyáltalán nem volt igazad az elejétől kezdve.
  • Cat #74
    1994-ben 63e forint annyi volt, mint ma 600 ezer. Szóval csak alátámasztottad, hogy tök reális a korábban beírt egy évvel későbbi dátum.
  • duke
    #73
    "'95 vége, '96 eleje volt az az időszak, amikor egy átlag hazai PC boltban le tudták eléd tenni az asztalra az 1GB-os vinyót, ott volt szinte minden bolt árlistáján és soknak a polcán is."

    Mar nem tudom ki mit allitott, csak a vicc kedveert, itt egy 1994 november 7. Aspect arlista reszlete.



    szoval mar 94-ben is volt :)
  • llax
    #72
    Ja, és nem megy el a világ végéig a dátum és a szövegértelmezés boncolgatása...
  • llax
    #71
    Ha elolvasta volna, mire volt reakció a #7 ... Az előzményével együtt még részben a témaindító cikkhez is köthető...
  • Sir Ny
    #70
    Először is, nem létezik szabvány kémiakönnyv, másrészről meg a kémiakönyveket nem szidni, a mozaikos kémiakönyv az egyetlen használható tankönyv, amit életemben láttam ( az összes többit magasan übereli a füzet ), sőt, akár azt is meg merném kockáztatni, hogy kimondottan olvasmányos.
  • TreDoR
    #69
    LOL, basszus, te azt hitted a #7 kommentjét azért írta, hogy tájékoztasson arról mikor jottek be a gigás vinyók.
  • Nailboy
    #68
    Köszi, tehát a dátum végre tőled is megjött 95-96.
  • Nailboy
    #67
    Ha elolvasod egy korábbi hozzászólásom akkor látod hogy ezt én is leírtam, tehát ez alapján lehetne 2012 is ha a múzeumban lettek az első 386os élményei a srácnak. Ez alapján mikor is voltak kaphatóak hazánkban a gigás vinyók?

    Na ugye hogy nem hordozza az információt a hozzászólása arról hogy mikor is voltak kaphatóak a gigás vinyók, ha kihátrállunk amögül az állítás mögül hogy akkor lehettek az élményei amikor a gép menő volt...
  • llax
    #66
    '95 vége, '96 eleje volt az az időszak, amikor egy átlag hazai PC boltban le tudták eléd tenni az asztalra az 1GB-os vinyót, ott volt szinte minden bolt árlistáján és soknak a polcán is. Hiába létezett már cca. 3 évvel azelőtt 1GB-os SCSI vinyó, de azt nem asztali PC-be és nem kisker polcaira szánták...

    Attól, hogy a piacon már ócskavas volt a 386DX, iskolában, irodákban még javában selejtezték 286-osokat... Persze magánember újként már jobb esetben 486DX-et vagy AMD 5x86-ot vett, a még tehetősebb Pentium-ot. De abban az időben az olyan sulikban, amiket nem akkor szereltek fel új gépekkel, 386-486 volt a jellemző, de úgy, hogy a 486DX már a "luxus" kategória volt, főleg amelyre mutatóba Win95 is felkerült...

    PC-vel találkoztam ugyan korábban többször is (C64-el még korábban - rendszeresen), de az abból állt, hogy valaki elindított valami játékot nekem, máshoz nem igazán nyúlhattam... Amikor viszont leültem az említett 386-os elé, akkortól nem csak PC magazinokból ismertem a kínálatot, hanem boltokból. Rá 1,5 évre már saját P1-el toltam...
  • narumon
    #65
    Tényleg nem akarok belefolyni de ezt írta a srác:

    "Az első PC-s élményeim egy i386DX33@turbo40MHz/8MB/40Mb konfighoz köthetők" valamint, hogy "A Giga akkor kezdett, ha aranyáron is, már hazánkban is kaphatók voltak voltak 1GB körüli vinyók..."

    Ezzel szerintem továbbra sincs gond, hiszen ez lehetett akár 1996 is. Ekkor találkozott akár a suliban akár máshol 386-ossal, de azért még olvashatott újságot ahol már gigabytos termékek is kaphatóak voltak.
  • Szefmester
    #64
    Miért nem tudod beismerni hogy benézted a dolgot, és abbahagynád ezt a szánalmas és kétségbeesett bizonygatós kapálódzást? Nagyon úgy néz ki hogy rajtad kívül mindenki értette azt amit llax írt! Te most azon lovagolsz hogy mikor jelentek meg a gigás vinyók mindenkinek beszerezhető áron.. na és? Mikor jelent meg a 386-os amit meg lehetett venni? Biztos tudod.. de itt jön a lényeg! Teljességgel lényegtelen a kettő, mert nem függ össze!

    Csak hogy egy példát is írjak hogy a tau szintű emberek is felfogják.

    Születik egy fiam teszem azt holnap. teszem azt falun élünk, és arra szeretném nevelni majd hogy ne legyen egy agyhalott grafikabuzi kocka, ezért összekukázok valahonnan egy 486-ost vagy egy p1-est. (mindegy)amint számítógépezni akarna, mert a sajátom elzárom és soha nem látta még, tévét meg nem nézetek vele, max dvd-n a mesét... (mert én amolyan osztrák fickó vagyok és csak a pincébe zárkózva kockulok). Mi lesz neki az első számítógépes tapasztalata? Igen! A helyes megfejtés a 486 vagy p1, annak ellenére hogy addira akár 4-5TB-s HDD-k is lesznek forgalomban, és az általános CPU-k is 8 magosak...

    Kérdés: Van e köze 486/p1 rendszernek a 4-5TB-s merevlemezek megjelenéséhez?

    Mert ha azt mondaná a képzeletbeli kisfiam hogy amikor menő volt a 486/p1 netán hogy újdonság volt, és akkor már voltak 4-5TB-s HDD-k akkor tőlem kapna két akkora nyaklevest a hazudozásért mint ide Nagykáta!

    Cikkhez: A magyar oktatás nagyon elkorcsosult, és megrekedt egy olyan korban amit már a történelemkönyvek utolsó lapjain olvas az ifjúság, és akár még meg sem született akkor.. Anno a tanárnőm behozott egy C16-ost és vele egy nyelvtanos programot. Meglepő módon mindenki szívesen oldotta meg a feladványokat, pedig csak ki kellett választani a felsorolásból a helytelen megoldást és megnyomni a számot. Egy megfelelően felépített oktatóprogram a tanár segítségével sokkal hatékonyabb lehet mint a száraz infóhalmaz ami a könyvekben megtalálható!

    Ez a táblagépesdi viszont számomra nehezen elképzelhető minden iskolában, és minden osztályban. Egyrészt ha nem tesznek be töltőket a padokhoz akkor a nap felénél már el is fáradt a kis gépecske, másrészt a gyerekek ritkán vigyáznak nagyon a tárgyaikra.. max eleinte amikor még megvan az újdonság varázsa. Valamint ott vannak azon egyedek akik előszeretettel keménykednek a náluk gyengébben.. a gyengéknek gyakran kellene új táblát venni... Ha pedig nem váltják ki egyből a könyveket/füzeteket a táblagéppel akkor semmiképpen nem jön ki olcsóbban, legyen bármennyire is támogatva..
  • Nailboy
    #63
    Ebben nem is vitázom, de aki c64et használt annak gigás vinyója se volt.
    Így biztosan nem terjedt az illető tudatában a Giga mint prefix mert a c64 szintjén a max a Kilo terjedt mint prefix... És a vita a prefixekről szólt. Meg hogy mikor terjedt el. Ha nem évszámmal páldálózik az ember és kort akar meghatározni hanem egy gépkonfiggal példálózik, amit teljesen elkésve hassznált az illető semmit nem mondott arról hogy melyik korra évre gondolt...
  • narumon
    #62
    Anyámnak nincs szüksége tábla PC-re a tiednek meg koporsóra lesz szüksége a hülye gyerekének a temetésén ha még egyszer a billentyűdre veszed.
  • Nailboy
    #61
    Strukturált, összesszedett válaszaim vannak, te pedig töredékekbe kötsz bele, szövegkörnyezetből kiragadsz dolgokat, a lényegi részeket nem cáfolod, csak szítod a tüzet. Troll az aki trollt kiált. Te potenciális jelölt vagy.

    Az aranyárról alkotott mostani postod meg mi? Nem erről szól az egész vita. Amiket meg a számba adsz az meg lol, hogy szerinted erről én mit gondolok (tipikus troll viselkedés btw).

    Továbbá ami nem létezett kiskereskedelmi forgalomban annak nincsen aranyára elméletben sem, és éppen erről szól a vita hogy nem létezett.
    Bizonyítsd hogy 90-92-ben bármelyik PC boltban (de nagyker is jó) kapható volt akármilyen aranyáron is és akkor beszélgetünk tovább... 95 ben már volt. az a néhány év pont kellett a tárhelyméretének öt-tízszereződéséhez (100Mb >> 500,1000Mb). Totál téves az a következtetés hogy ha 96 -ban volt akkor aranyárban tuti volt 4-5 évvel korábban is. Aki ilyet mond az csak fórumozgat és fogalma sincs a dolgokról. De a vicc hogy ez már történelem, és azon mint olyan nincs értelme vitázni mert tények. Lehet tekergetni a szavakat.

    Az állításom továbbra is az, hogy a gigás vinyók a 90es évek közepén váltak elérhetővé, nem máskor, és akkor a 386 már ócskavas volt a többi géphez képest (még akkor is ha a legszebb élményeidet azon szerezted).
    Aranyárban sem volt más a helyzet. Ugyanis a Giga frefix elterjedéséből indult a vita, ami trendeket és mennyiséget feltétez. Úgyhogy 1db szintű eszköz létének a bizonyítása felesleges, ezt senki nem vitatta hogy nem volt képes rá az ipar technológiailag.
  • Vers
    #60
    azt mindenkeppen tudja hogy iras kozben leteheted a kezed a tablara, probald ezt ki ipadon kicsi rigo :), arrol nem is beszelve hogy a microsoft ceruza hegye 1 millimeter, mig az ipade 1 cm , kellmes irast kivanok anyadnak is :)
  • narumon
    #59
    Azért annyiban igaza lehet, hogy nekünk pl 92-ben az általános iskolában C64-ek voltak és sok osztálytárs akkor találkozott számítógéppel először. Kettőnknek volt otthon PC-je az egész osztályból.
    Szóval, hogy mi volt elérhető és ő mikor találkozott vele az azért elég messze is eshet egymástól. Van egy barátom aki még egy sempronos gépet használ otthon. Pedig 2012 van.
  • narumon
    #58
    "konkrétan itt Magyarországon sz*r a tananyag is. A 7. osztályos szabvány kémia könyvbe pl van kb 20 skicc, azon kívül kőkemény szakszöveg. Ez hol érdekel egy 13 évest?, ha az ilyenek lecserélnék egy videókkal, képekkel teletűzdelt oktatóanyagra, aminek a végére még egy kvíz is odakerülne, akkor hajrá, még az eszköz árát is örömmel kifizetem a gyereknek. És ha ezt minden tárgyra megcsinálják, és 20 kiló könyv helyett cipel egy tabletet, 3 füzetet, meg 2 tollat a gyerek, akkor még az egészségükért is tettünk. Hurr"

    Na én is ezt ugatom már mióta. Magyar oktatás szinvonalban a béka segge alatt sajnos :(
  • narumon
    #57
    "mar nem azert de a microsoft surface-hez jar ceruza, azzal nyugodtan lehet irni, termeszetesen az apple szarjai tenyleg semmire se valok , csak bohockodni"

    Miért milyen extrát tud az MS "ceruza" amit egy apple-es ceruza és ipad kombóval nem lehet megcsinálni? Vagy megint csak mondtál egy jó nagy lózungot?
  • Adamyno
    #56
    Én csak annyit mondok: NoteSlate
  • nlght
    #55
    kétségbeesve kapálózól, vitára alkalmatlan vagy, ezért írtam hogy troll vagy... az aranyár ezek szerint neked kb. 150-200 dollárt jelent, mindenki másnak meg 1500-2000 dollárt vagy többet, biztos nem vagy tisztában vele, de egy vinyó súlya aranyban az nem 150-200 dollár és a 90-es években sem annyi volt, mielőtt még ebbe is belekötnél
  • sanyicks
    #54
    milyen fejlesztését? a kapacitív érintésérzékelő, vagy az erősebb és kis fogyasztás cpu-k, nagyobb kapacitású akkumlátorok, wifi, amik lehetővé tették az értelmes táblagépek megépítését, melyik apple fejlesztés? Ja igen persze, egyik sem.
    Biztos jó elképzelni a kedvenc cégedről sok mindent, de az apple egy marketingcég, csak marketinget fejleszt, meg szabadalmi trollkodik.
  • Nailboy
    #53
    Az egész post az előzmények ismeretében... Ha nem érted miért nincs értelme magyarázni.
  • TreDoR
    #52
    Sorry
  • kandeláber
    #51
    Ne etesd a trollt!
  • Nailboy
    #50
    Mikozben en 95 ot irok a gigas vinyokra, te replikazol egy 96 os adattal majd ebbol azt a kovetkeztetes vonod le hogy helytallo a kijelentese a sracnak egy joval korabbi evszammal... Hmm..

    Es meg en kapom a trollvádat.

    Troll az aki a kilencvenes evek elejet szandekosan keveri a közepével és kelti a feszültséget.... A nyomi barátom az elejéről beszélt én a közepéről, nincs mit ezen szépíteni.

    BTW trollkodás
    Én maximum offolom a topicot, amiért elnézést kérek.