MTI

Telefon- és internetadót vetne ki az NGM

A Nemzetgazdasági Minisztérium azt javasolja a kormánynak, hogy minden vezetékes és mobiltelefonálást, valamint internetforgalmat adóztasson meg, a tárca szerint az ebből származó bevétel elérheti a 40-50 milliárd forintot - írta az Origo hírportál minisztériumi forrásokra hivatkozva.

A kormány jövő szerdai ülésén fogadja el az ez évre és jövőre tervezett takarékossági intézkedéseket is tartalmazó konvergenciaprogramot, amit április 30-ig ki kell küldeni Brüsszelbe. A kabinetnek az idén egy 150, jövőre pedig egy durván 400 milliárd forintos lyukat kell befoltoznia a költségvetésben, ennyivel szaladna túl a hiány az Európai Bizottság szerint a kormány 2012-es és 2013-as deficitcéljánál - írta az Origo. A hírportál szerint vannak olyan intézkedések már, amelyek majdnem biztosra vehetők: ilyen a 40 milliárd forintos pénzbefagyasztás a minisztériumoknál és az önkormányzati rendszerben és a pénzügyi tranzakciós adó. Az utóbbiból remélt bevétel nagysága még mozog, egy minisztériumi forrás 100-200 milliárd forint közötti összeget említett, míg két másik forrás akár 250 milliárd forintot. A tömegközlekedési rendszer átalakításából a napokban elhangzott kormányzati nyilatkozatok szerint 10-15 milliárd forintot lehet megtakarítani, és pár milliárdos spórolást eredményezhet, hogy a rokkantnyugdíjasok közül 15 ezren nem jelentkeztek felülvizsgálatra, így kieshetnek a rendszerből.

Mindezek ellenére azonban még marad egy több tízmilliárd forintos lyuk, az NGM ezért felkínálja a kormánynak, hogy minden vezetékes és mobiltelefonálás, valamint internetforgalom után vezessen be új adót, amiből a tárca 40-50 milliárd forintot is beszedhetőnek tart az Origo szerint. A telefon- és internetadó ugyanúgy működne, mint a sárgacsekkadó: a szolgáltatók számláznák ki, (ahogyan most az áfát is), szednék be, de a teher a felhasználókat sújtaná. Az adó mértékét a lap forrásai nem tudták megmondani, szerintük még nem dőlt el, hogy adatforgalom, vagy a felhasznált percek alapján fizettetik-e meg.

Az Origo úgy tudja, az elgondolásokat az NGM megosztotta az Európai Bizottság küldöttségével is, amely hétfőn és kedden járt Budapesten. A bizottság arra kérte az NGM stábját, hogy részletes számításokkal támassza alá, hogy az egyes intézkedésekből remélt bevétel megalapozott. Sem a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), sem a magyar távközlési szolgáltatók nem kommentálták az értesülést. Az NGM az MTI kérdésére annyit közölt: a tárca "sajtóhíresztelést nem kommentál". A Magyar Telekom Nyrt. ugyancsak azt közölte, nem kommentálja a sajtóértesülést. Hasonlóan nyilatkozott a Vodafone Magyarország, a Telenor Magyarország és az Invitel is.


Az LMP véleménye szerint a telefon- és internetadó terve valójában egy bújtatott áfaemelés. Scheiring Gábor azvalószínűnek tartotta, hogy az adófajta elfogadhatatlan lesz az Európai Bizottság számára. "Orbán Viktor és csapata úgy viselkedik, mint a gyarmatosítók, mert amikor hiány van a költségvetésben, újabb és újabb sarcokat vetnek ki a Fidesz-gyarmat Magyarország lakóira" - mondta a hírre reagálva az LMP gazdasági kabinetjének vezetője. A politikus úgy fogalmazott, hogy ez, az LMP által teljességgel elfogadhatatlannak tartott lépés gyakorlatilag egy burkolt áfaemelés lenne, ami a korábban végrehajtott személyi jövedelemadó és járulékemelések után nagyon súlyos terhet jelentene az állampolgárok számára.

Az LMP véleménye szerint ehelyett inkább az egykulcsos jövedelemadót megszüntetésére, a pazarló társasági adókedvezményeket szűkítésére illetve a "korrupciós- és luxuskiadások" felszámolására lenne szükség - jelentette ki. A politikus teljesen irreális bevételi tervnek nevezte a telefon- és internetadót, ahogy a sárgacsekkadóból tervezett 250 milliárdos bevételt is nehezen hihetőnek tartotta. Hozzátette, hogy miután nincsenek nyilvános hatástanulmányok, ezért valószínűnek tartja, hogy az Európai Bizottság számára elfogadhatatlan lesz az új adófajta.

A Budapesti Értéktőzsdén a nap vesztese a Magyar Telekom volt, amely a távközlési szektort érintő újabb adótervekről szóló - hivatalosan meg nem erősített - sajtóhírre esett. Varga Zoltán, a QUAESTOR Zrt. elemzője elmondta, hogy a hazai részvénypiac annak ellenére zárt csökkenéssel, hogy az európai tőzsdéken alapvetően pozitív hangulatban zajlott a kereskedés. Kiemelte, hogy különösen a Magyar Telekom árfolyama került eladói nyomás alá, miután a sajtó megszellőztetett egy újabb adókivetési tervet, mely szerint 2013. január 1-től a telefon, és internethasználat után adót szedne be az állam. A Nemzetgazdasági Minisztérium nem kommentálta az értesülést, a befektetők azonban heves részvényeladásokkal reagáltak a távközlési vállalat piacán. A Magyar Telekom árfolyama 13 forinttal, 2,36 százalékkal 538 forintra esett, forgalma 1,1 milliárd forint volt.

Szintén a céghez kapcsolódó hír, hogy idén elmarad a hagyományos, nyár elején rendezett ingyenes T-Mobile Kapcsolat koncert. A Magyar Telekom költségcsökkentési okokkal indokolta döntését. A Sziget szponzorációjából pedig a Vodafone vonul vissza: ők azzal indokolták, másra fordítják az idei szponzorációs keretet. A T-Mobile ingyenes szabadtéri rendezvényét, a Kapcsolat koncertet először 1997-ben a No Mercy fellépésével tartották meg, és az 1999-es koncert kivételével - amikor a magyar LGT szerepelt - mindig nemzetközi sztárokat hívtak el főelőadónak. A T-Mobile közleménye úgy fogalmaz: "A főszervező Telekom döntését az idei évi koncerttel kapcsolatban költségcsökkentési okok indokolják, de a zenei programok támogatása továbbra is a cég szponzorációjának kiemelt területe marad, és nem tartja kizártnak, hogy hasonló kezdeményezéssel még jelentkezik a jövőben." A Vodafone a Szigettel kötött 2010-es és 2011-es főszponzori megállapodásától lép vissza idén.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • fannika02 #207
    http://href.hu/x/hvk1
  • Tigristank #206
    Már ne is haragudj, de nyáron 270 Ft-os eurónál is rengeteg szlovák rendszámos kocsit lehetett látni a hipermarket parkolójában, ami viszont egyáltalán nem mondható gyengének a mai viszonyokhoz képest, szimplán itt még így is olcsóbban tudnak vásárolni az eurót átváltva. És nem tudom mit akartál ezzel magyarázni, ugyanis pont azért jönnek át, mert itt több mindent kapnak a pénzükért... ha számottevően jobban keresnének tőlünk, akkor nem érné meg nekik a 1.5 órás kocsikázás pluszba.
  • Tigristank #205
    Ok... Akkor ezek szerint megint levonhatjuk a következtetést, hogy a vállalkozói réteg mégis csak tehet sok mindenről...
  • narumon #204
    Pont azért jönnek hozzánk vásárolni mert a forint a béka segge alatt van, a jó kis eurójáért több árut kap mint otthon. Melyik része nem világos?
  • narumon #203
    "vagyis akit teljes munkaidőben foglalkoztatnak, az nem kaphat ilyen keveset. (Aki meg feketén vállal munkát, az magára vessen.)"

    4 órás bejelentés - kb 8 óra munka.
    Aki meg feketén vállal munkát az nem akar éhen halni, bár szerinted ez miatt ő a hibás. Lehet, hogy mégsem látsz olyan jól rá a kelet magyarországi állapotokra.
  • Tigristank #202
    Ez jó, csak kár, hogy ezt egy 4 évvel ezelőtti cikkben találtad, azóta sok minden változott.

    Így a nettót tekintve Szlovákiában 30 százalékkal, Csehországban 60 százalékkal kapnak többet a munkavállalók ugyanazokban a munkakörökben, mint a magyar dolgozók.

    30% még mindig messze van az általad említett dupla fizetéstől, és ez még a válság előtti 2008-as állapot. (Az akár 80%-ot megint csak nem kommentálnám, mert az valami speciális eset lehet, nem véletlenül van ott az a szó -> tekintettel arra, hogy 19% náluk az SZJA, és eszerint 13.4% járulékot fizetnek/fizettek 2008-ban.)

    De, azóta mi változott? Nálunk alacsonyabb lett az SZJA, mint náluk, viszont a bért terhelő járulékok még mindig magasabbak.
    Sehol nem említettem, hogy jobban keresünk a szlovákoknál, de az baromság, hogy ők annyival jobban élnek, mint mi, különben nem hozzánk jönnének vásárolgatni...
  • Tigristank #201
    Félig-meddig vidéki vagyok, szóval valamelyest van rálátásom a vidéki állapotokra... és tény, hogy sokkal rosszabb, mint Bp., de a 150-200 euro az bőven a minimálbér alatt van, vagyis akit teljes munkaidőben foglalkoztatnak, az nem kaphat ilyen keveset. (Aki meg feketén vállal munkát, az magára vessen.)
  • narumon #200
    És lehet, hogy nettóban mégis igazam van? Egy másik cikkből ugyanis:

    "A magyar munkavállalók ugyanis bruttó bérüknek átlagosan 57, míg Csehországban - fizetéstől függően - hozzávetőleg 70, Szlovákiában akár több mint 80 százalékát vihetik haza"

    Egyébként ma a bruttó 200.000 HUF (700EUR) az nettóban 133.000.
    Szlovák Br 900 (260.000 HUF) ebből 208.000 Ft-ot vihet haza.

    Szerintem ez jelentős fizetés különbség akárhogy csűröd csavarod.
  • narumon #199
    Meg van ott egy 1100EUR szám is, de igazad van nem dupla csak másfélszer annyi kisebb adóterhek mellett.

    "A 150-200 eurot meg nem kommentálnám, mert igencsak hasraütés-szerű számokról van szó."

    Ez pediglen nem hasraütés-szerű szám hanem a valóság. Szerintem pesti lehetsz mert általában nekik nincs fogalmuk arról, hogy mi a helyzet az országban. Én sokat utazok munkámból kifolyólag és gyakran beszélek az ország minden részén emberekkel, munkáltatókkal és munkavállalókkal is. Te megteszed ezt vagy csak a bársonyszékből a fideszmédiának hiszel? Ez utóbbi esetben tényleg hasraütés néhány szám, de majd 1-2 év múlva kiderül amikor;
    a, elfogy a fél ország
    b, gyilkolni fognak az utcán a kenyérért
    c, naponta fogsz olvasni (jah nem fogsz - fideszmédia ugye) éhen halt emberekről, gyerekekről.
  • Tigristank #198
    178. hsz.:
    "Nem kimagaslóan jól, de azért a szlovákoknál kétszer annyi az átlagbér mint nálunk."

    Általad linkelt cikk:
    "Bruttó 900 euró az átlagbér Szlovákiában... Magyarországon viszont csak 720-730 eurót kaptak a munkavállalók."

    Ha te itt belemagyarázod, hogy dupla az átlagkereset a szlovákoknál, akkor valami nagyon nagy baj van a matematika tudásoddal. A 150-200 eurot meg nem kommentálnám, mert igencsak hasraütés-szerű számokról van szó.