207
 • fannika02
  #207
  http://href.hu/x/hvk1
 • Tigristank
  #206
  Már ne is haragudj, de nyáron 270 Ft-os eurónál is rengeteg szlovák rendszámos kocsit lehetett látni a hipermarket parkolójában, ami viszont egyáltalán nem mondható gyengének a mai viszonyokhoz képest, szimplán itt még így is olcsóbban tudnak vásárolni az eurót átváltva. És nem tudom mit akartál ezzel magyarázni, ugyanis pont azért jönnek át, mert itt több mindent kapnak a pénzükért... ha számottevően jobban keresnének tőlünk, akkor nem érné meg nekik a 1.5 órás kocsikázás pluszba.
 • Tigristank
  #205
  Ok... Akkor ezek szerint megint levonhatjuk a következtetést, hogy a vállalkozói réteg mégis csak tehet sok mindenről...
 • narumon
  #204
  Pont azért jönnek hozzánk vásárolni mert a forint a béka segge alatt van, a jó kis eurójáért több árut kap mint otthon. Melyik része nem világos?
 • narumon
  #203
  "vagyis akit teljes munkaidőben foglalkoztatnak, az nem kaphat ilyen keveset. (Aki meg feketén vállal munkát, az magára vessen.)"

  4 órás bejelentés - kb 8 óra munka.
  Aki meg feketén vállal munkát az nem akar éhen halni, bár szerinted ez miatt ő a hibás. Lehet, hogy mégsem látsz olyan jól rá a kelet magyarországi állapotokra.
 • Tigristank
  #202
  Ez jó, csak kár, hogy ezt egy 4 évvel ezelőtti cikkben találtad, azóta sok minden változott.

  Így a nettót tekintve Szlovákiában 30 százalékkal, Csehországban 60 százalékkal kapnak többet a munkavállalók ugyanazokban a munkakörökben, mint a magyar dolgozók.

  30% még mindig messze van az általad említett dupla fizetéstől, és ez még a válság előtti 2008-as állapot. (Az akár 80%-ot megint csak nem kommentálnám, mert az valami speciális eset lehet, nem véletlenül van ott az a szó -> tekintettel arra, hogy 19% náluk az SZJA, és eszerint 13.4% járulékot fizetnek/fizettek 2008-ban.)

  De, azóta mi változott? Nálunk alacsonyabb lett az SZJA, mint náluk, viszont a bért terhelő járulékok még mindig magasabbak.
  Sehol nem említettem, hogy jobban keresünk a szlovákoknál, de az baromság, hogy ők annyival jobban élnek, mint mi, különben nem hozzánk jönnének vásárolgatni...
 • Tigristank
  #201
  Félig-meddig vidéki vagyok, szóval valamelyest van rálátásom a vidéki állapotokra... és tény, hogy sokkal rosszabb, mint Bp., de a 150-200 euro az bőven a minimálbér alatt van, vagyis akit teljes munkaidőben foglalkoztatnak, az nem kaphat ilyen keveset. (Aki meg feketén vállal munkát, az magára vessen.)
 • narumon
  #200
  És lehet, hogy nettóban mégis igazam van? Egy másik cikkből ugyanis:

  "A magyar munkavállalók ugyanis bruttó bérüknek átlagosan 57, míg Csehországban - fizetéstől függően - hozzávetőleg 70, Szlovákiában akár több mint 80 százalékát vihetik haza"

  Egyébként ma a bruttó 200.000 HUF (700EUR) az nettóban 133.000.
  Szlovák Br 900 (260.000 HUF) ebből 208.000 Ft-ot vihet haza.

  Szerintem ez jelentős fizetés különbség akárhogy csűröd csavarod.
 • narumon
  #199
  Meg van ott egy 1100EUR szám is, de igazad van nem dupla csak másfélszer annyi kisebb adóterhek mellett.

  "A 150-200 eurot meg nem kommentálnám, mert igencsak hasraütés-szerű számokról van szó."

  Ez pediglen nem hasraütés-szerű szám hanem a valóság. Szerintem pesti lehetsz mert általában nekik nincs fogalmuk arról, hogy mi a helyzet az országban. Én sokat utazok munkámból kifolyólag és gyakran beszélek az ország minden részén emberekkel, munkáltatókkal és munkavállalókkal is. Te megteszed ezt vagy csak a bársonyszékből a fideszmédiának hiszel? Ez utóbbi esetben tényleg hasraütés néhány szám, de majd 1-2 év múlva kiderül amikor;
  a, elfogy a fél ország
  b, gyilkolni fognak az utcán a kenyérért
  c, naponta fogsz olvasni (jah nem fogsz - fideszmédia ugye) éhen halt emberekről, gyerekekről.
 • Tigristank
  #198
  178. hsz.:
  "Nem kimagaslóan jól, de azért a szlovákoknál kétszer annyi az átlagbér mint nálunk."

  Általad linkelt cikk:
  "Bruttó 900 euró az átlagbér Szlovákiában... Magyarországon viszont csak 720-730 eurót kaptak a munkavállalók."

  Ha te itt belemagyarázod, hogy dupla az átlagkereset a szlovákoknál, akkor valami nagyon nagy baj van a matematika tudásoddal. A 150-200 eurot meg nem kommentálnám, mert igencsak hasraütés-szerű számokról van szó.
 • narumon
  #197
  Hol nem látod? Tunduska hozzászólása 280-300EUR-t ír kézbe Szlovákia legszegényebb részén. Nos akkor tájékoztatlak, hogy Magyarország legszegényebb részein még munka sincs, ha véletlen van akkor inkább 150 max 200 EUR kézbe.

  Ha már munka akkor vicc a Fidesz munkanélküli számítása is, mert csak azokat a munkanélkülieket számolják akik nincsenek éppen közmunka programban (ahol 34e forintért lehet mondjuk olyan munkát végezni ami miatt utazni kell annyit hogy elviszi a fizetést, persze utazási költségtérítést nem adnak mert az államnak nem kötelező csak a vállalkozónak), stb stb. Nagyon nagyon el vagy tévedve szép hazánk helyzetéről....
 • narumon
  #196
  Szerintem előszőr üzemeltess egy vállalkozást magyarországon azután mondjuk szlovákiában és németben. Rájössz, hogy nem kicsi a különbség.

  Nem keverem a dolgokat egy vállalkozás felöl közelítettem meg az egészet hiszen a kisvállalkozások a gazdaság motorja. (Csak ezt nálunk a kormány még nem látta be - majd 2 év múlva kapkodnak amikor már a fél országnak nem lesz munkája mert nincs hol dolgozni). Nem beszéltem veszteségről csak nyereségről. A társasági adó mértéke meg egyetlen szám. Pont erről beszéltem eddig, hogy 1-1 számban mindig jók vagyunk csak összességében a béka segge alatt.
  A kormány is mindig ezt csinálja; kiragad egy számot ami máshol magasabb, csak azt felejti el ilyenkor hozzátenni, hogy a példa országban (ahol az adott adó magasabb) nincs a másik 4 ugyanolyan adó mellé. A másik számnál előhuzzák, hogy de hát külföldön is van ilyen adó (csak példának megint egy olyan országot hoznak ahol éppen olyan adó valóban van csak másik 4 nincs). Ha globálisan megnézed akkor nem hiszem, hogy van olyan ország Európában ahol komolyabbak az adóterhek mint nálunk. Ezért is szokott az történni, hogy Magyar vállalkozó kimegy külföldre és hirtelen elkezd tudni normálisan élni, működik a vállalkozása anélkül, hogy bármi mást csinálna mint eddig. Jah egy valamit máshogy csinál, befizeti rendszeresen az összes adót így még nyugodtan is alszik.
 • Tigristank
  #195
  Adózás előtti éves átlagkereset dollárban, OECD számok. Persze nálunk kevesebb marad a több adó miatt.
  Szerintem a munkáltatónak a munkavállaló után ott is be kell fizetnie a kötelező járulékokat a nyereségtől függetlenül. Mintha kevernéd a különböző fizetési kötelezettségeket (az első mondatod a szja + járulékok kategóriába esik, utána meg inkább társasági adós dolgokról beszélsz). Meg mi ez a fix és százalékos összehasonlításos baromság? Százalékos nálunk is a társasági adó. Veszteségelhatárolásról hallottál már? A lényege, hogy a negatív adóalappal záruló üzleti év veszteségét a következő évek nyereségével szemben el lehet számolni, a veszteségre jutó adót így vissza lehet nyerni. (Ezt szigorították 2012-től nálunk és még számos más országban is.) Jah, és veszteségelhatárolás létezik Szlovákiában is, ugyanis ott is fizetni kell a társasági adót nyereségtől függetlenül... Nálunk a társasági adó mértéke a pozitív adóalap 500 millió forintot meg nem haladó összegéig 10 százalék!! Ez a legalacsonyabb az EU-ban, csak Cipruson és Bulgáriában van még 10%. Persze valamennyivel még mindig olcsóbb a szlovákoknál vállalkozni, de nem annyival, mint ahogy te azt beállítod.
 • Tigristank
  #194
  Még mindig nem látom a 178. hsz-ben általad említett kétszer annyi az átlagbér kitételt. Jah és érdemes elolvasni az általad linkelt oldalon Tunduska hozzászólását. Mondjuk a cikk szerint Szlovéniában is rohadt magasak az adók. :)
 • narumon
  #193
  Ez milyen szám?
  Annak nézz utána, hogy ha én téged alkalmazni akarlak és akarok neked 200 bruttót adni akkor az nekem legalább 270-be fog fájni. Ha a vállalkozásnak éppen szarul megy 1-2 hónapja akkor is be kell csengetni a kötelezőket amik fix összegek.
  Ezzel szemben Szlovákiában ez százalékos, tehát ha a vállalkozás 50e forintot hozott egy hónapban akkor annak kell x százalékát befizetni, ha 5milliót akkor annak. Magyarországon ha 50e hoz a vállalkozás akkor kurva nagy minuszban vagy a kötelezők miatt.
  Mondom tovább; ha szlovákiában leadóztad a kötelezőt akkor a maradék a tied azt csinálsz vele amit akarsz. Magyarországon ha leadóztad a közelezőt (mint cég) akkor még el kell játszanod, hogy veszed ki a pénzt ami természetesen szintén adóköteles, tehát eldobsz még egy rakat pénzt, hogy hozzájuss saját adózott pénzedhez.
  Mondjam még tovább? Magyarországon ezermillió kötelező dolgot be kell tartani ami mind pénz pénz pénz. APEH engedélyes számlázószoftver, számlatömbök, hivatalos sorszámozott papírok. Ezek szlovákiában (és szerintem minden más nyugati országban) ismeretlen fogalmak.
  A cégedben használt eszközöket és szolgáltatásokat elszámolhatod, nem úgy mint MAgyarországon ahol telefont csak x százalékig, kocsit x százalékig, stb stb.
  Szerintem nem sorolom tovább.
  Az, hogy kiszúrsz egy adót, hogy nem nagy különbség összességében semmit nem mond a 800 adó rengetegében. A komplett cégköltségek és vállalkozási költségek amik összehasonlíthatatlanok.

  Azt már nem is értem, hogy egy szolgáltatás (telefon) ami tervhelve van 27% adóval, hogy tartalmazhat még percenként 2Ft adót, ami nem tűnik olyan soknak de kiszámolva havonta ez kb azt fogja jelenteni, hogy Magyarországon a telefon ÁFA-ja 40%, és akkor ezt megint meg lehet nézni a környező országokkal.

  A vicc amikor angliából hazajön haver és azt mondja, hogy basszus itt kurvadrága a tesco, angliában olcsóbban kijön. (mondjuk ezt személyesen is tapasztaltam párszor.)
 • narumon
  #192
  Ezen cikk szerint viszont:

  "Magyarországon átlagosan 216 568 forint volt a bruttó kereset februárban. A versenyszférában 225 484, a költségvetési szférában pedig 197 413 forint volt az átlagfizetés. A jelenlegi, 300 forint/eurós árfolyammal számolva a nemzetgazdasági átlag 723 euró. Ez nagyjából ugyanannyi, mint amennyit Szlovákia legszegényebb régiójában, az eperjesi kerületben kapnak a munkavállalók"

  http://www.penzcentrum.hu/karrier/ennyi_az_atlagber_szlovakiaban_mi_csak_irigykedhetunk.1032355.html

  És akkor arról nem is beszéltem, hogy jól hangzik magyarországon a bruttó 200 de a valóság a legtöbb embernek 300-400EUR/hó körül van.
 • bosco05 #191
  Ezt írtam #188-ban.
 • kjhun
  #190
  Ezzel kapcsolatban egy újabb hír
 • gforce9
  #189
  Na igen, az átlagkereset az egy bazinagy statisztikai humbug.

  Ha van 20 ember aki 50 ft-ot keres és minden 20 emberre esik egy aki 500 ft-ot keres akkor rögtön kijön hogy a 21 ember átlagban 71 ft-ot keres, pedig lóf*szt.

  Ez egyszerű matek. Meg kéne ezt látni, hogy a fenti példában a 71 ft, hiába matematikai átlag, nem lesz általános!
 • bosco05 #188
  Azt se feledjétek, hogy az átlagkereset nálunk azért nem vészesen alacsony, mert a rabló banda óriásit kaszál és ez megdobja a statisztikát is. Tessék olyan táblázatokat nézegetni, hogy a minimálbér és az átlag politikusi kereset között mekkora a rés. Halkan jegyzem meg, hogy ebben a kimutatásban európa szinten elsők vagyunk ;) Egyébként amiről vitáztunk már el is van döntve, minden megkezdett perc 2 ft az államnak júliustól...
 • Pretorian
  #187
  Ott a pont. Még mindig a mentalitásról van szó. A németek tudják hogy nem a kukába öntik a pénzt, persze hogy nyugodt szívvel fizetik a közterheket.
 • Tigristank
  #186
  Tessék, adózás előtti:

  Slovakia: 18,719
  Hungary: 18,667

  Hitelről meg annyit, hogy komoly hitelt úgy rémlik, hogy mi 2008-2009-ben vettünk fel legutóbb (IMF-hitel).
 • sanyicks
  #185
  magyarországnál ez úgy nézett volna ki, hogy bevezetik az 50%-os vagyonadót, majd 10 év múlva ugyanott lenne az ország, csak a húsosfazék közelében élők lennének feltűnően gazdagok.

  Te sajnos valami álomvilágban élsz a féreg tolvaj politikusok álomvilágában, a valóságból semmit sem látsz. Nembaj, majd ha elkezdesz dolgozni, megszopod.
 • sanyicks
  #184
  ja és szlovákia államadóssága 35% ;) és 3% fölötti a gazdasági növekedése. Hidd el ebben az országban mindig minden adó nagyobb mint hasonló országokban, de a fejlődés mindig kisebb. Így lesz évek múlva is egy forradalom nélkül, így volt eddig is.
 • Tigristank
  #183
  Náluk könnyen megoldották a cigánykérdést is, nálunk tabutéma. :)
  Olyan életminőségre mint a németeknél? Tudtad, hogy a II. VH után a németeknél bevezettek egy 50%-os vagyonadót? Ők se örültek neki, mégis ezzel hozzájárultak ahhoz, hogy a háború után újraépítsék az országot. Gondolom te akkor is lázadtál volna, mert úgyis csak a saját zsebükbe megy. :)
 • sanyicks
  #182
  nálunk is jelentősen nől a hitelállomány... tudod az állampapírok hozamait ki kell fizetni, még akkor is ha az nem hitelként jelenik meg.

  A kereset pedig simán lehet 2x-es, ha azt nézzük hogy szlovákiában 40%-ot nyúl le az állam össz vissz a bruttóból, itthon pedig legalább 70%-ot.
 • Tigristank
  #181
  Rákényszerül? Ahhha, valamiért én akiről hallottam eddig, hogy nem fizet adót (mert maguk mondták), azok leginkább olyan emberek, akik kocsival mennek mindenhova, medencés házuk van, több kocsira telik a családban stb. De biztos rákényszerül... jah és egyik se nagy vállalkozó, azok már teljesen más kategória. Amikről te beszélsz, azok a mikro vállalkozások.

  Éves átlag kereset (nagyon messze van a kétszerestől):
  Szlovákia: 14,694 dollár
  Magyarország: 12,843 dollár

  Bruttó kb. ugyanannyi, szóval nálunk jelenleg tényleg magasabbak az adók, viszont náluk most jelentősen nőtt a hitelállomány, lehet, hogy pár év múlva megfordul a kocka, és náluk is magasabbak lesznek az adók.
 • sanyicks
  #180
  ez egy szar ország, mert szar emberek vezetik, akik nem csak nem értenek semmihez, igazi büdös bunkók akik azért lettek képviselők mert más rendes munkát(ahol nem az ismerősök és a nyelvtechnika a fontos) nem találtak (na meg azért mert személyiségzavarosak (pszichopaták)) ahonnan nem rúgták volna ki őket. És sajnos 20 éve már választottan ilyen szar alakok vezetik az országot, legalább előtte nem volt választás.
 • Pretorian
  #179
  Erről van szó. Ezt nem értik meg a legtöbben, hogy először itt is olyan életminőségre van szükség mint a németeknél, vagy éppen a szlovákoknál (!), és akkor nem lesznek ekkora lyukak. Először adsz, utána kérhetsz. Ha nem adsz, nem kérhetsz.
  A közös érdekünk szöveg mögé bújsz?
  Hát nekem nem érdekem hogy a te zsebed tele legyen + milliárdokat tüntess el :D
  Viszont az hogy legyen házam/autóm és európai emberhez méltóan éljek egész életemben, az igen.
 • narumon
  #178
  "Az ÁFA valóban nálunk a legmagasabb, azt nem tagadom."

  meg a munkajárulékok. jah meg a vállalkozási adók. jah meg ami nem a legmagasabb az mellé raknak még három másikat.

  "De nyugodtan magyarázd meg 1 németnek, hogy ne fizessen a jövedelme után adót, mert az ÁFA-t már úgyis fizeti... "

  Fizet csak nem mindegy, hogy mennyit és főleg nem mindegy, hogy mennyi marad.

  "egy szlovákkal meg többet, ez hogy lehet? Pedig tudtommal ők se élnek kimagaslóan jól."

  Nem kimagaslóan jól, de azért a szlovákoknál kétszer annyi az átlagbér mint nálunk. Azon kívül 20% az ÁFA, azon kívül az adózás 19% nyista, nincs mellé még negyvennyolc másik fizetendő, és ezerféle vállalkozás által betartandó szabály.
 • narumon
  #177
  "Eszük ágában se lenne új adókat bevezetni, ha az egyébként meglévő adókat normálisan megfizetné mindenki."

  Ezt a kört hívják 22-es csapdájának, ugyanis a ma meghatározott adókat szinte lehetetlen befizetni. Sokszor sok helyen leírtam már - most is tartom - Magyar ember nem jókedvében csal adót hanem mert rákényszerül. (és most ne azzal az 1000db nagyvállalkozóval jöjjön valaki, hogy ők megtehetnék - a gond azzal van, hogy kisvállalkozásból egyre kevesebb van mert lenyúzzák róluk még a bőrt is. Teljesen esélytelen, hogy megéljen és alkalmazottat tartson fent, szépen döglik is bele mindegyik, és ez még csak a kezdet) Ha a kormány behozza a most lebegtetett adókat akkor ne legyen illúziótok nem fog semmi megoldódni, mert még kevesebb vállalkozó lesz még kevesebb bevétellel, még kevesebb adófizetéssel, tehát a jövőre 400 milliárdos lyuk az már 600 milliárdos lyuk lesz, ami a következő évben 1000 milliárdos lyuk lesz.

  Egy kicsit olyan ez mint az orvosnál az iszappakolás - Doktor úr ez segít? Nem, de legalább szokja a földet.

  Amíg az okokat nem szüntetik meg addig ez a lufi fújódni fog durranásig és akkor lesz kurva nagy gáz.
 • Tetsuo
  #176
  De ok nem mind genetikai zsidok (valojaban tobbsegeben, kazarok leszarmazottai), csupan az elveik ill. valamifele vallasossaguk hasonlo (kabbala), ok a cionistak. Es hiaba lenne akar genetikailag zsido, akkor is a lengyel lakossagba integralodott szefard zsidokat kuldette taborokba Hitlerrel, azzal is hatalmas vagyont es uj allamot kapva.
 • bosco05 #175
  Még egy apróság... Aki nácizik, meg engem tart fajgyűlölőnek, ami szintén nem igaz, azokat befizetem egy idős, egyedül élő néni mellé borsodba 2 hónapra... Attól, hogy közvetlenül nem érnek titeket a problémák hatásai, attól még léteznek, ráadásul előbb vagy utóbb közvetve vagy közvetlenül sajnos mindenkit utolér a dolog... :/ Na de tényleg befejeztem...
 • bosco05 #174
  Egyébként az világos, hogy a hangnemem és a stílusom nem volt megfelelő, de azért elnézést is kértem pár sorral feljebb, de ahogy ott is írtam, ez már egyszerűen tarthatatlan ami ebben az országban zajlik és ha azt hiszitek, hogy én ellenetek vagyok, na az a legnagyobb baj. Álljak be a sorba én is és bólogassak mint kutya a zsiguliban? Azzal nem leszünk előrébb sajnos. Ez már nagyon régóta bennem volt és most pattant el a cérna, ez van. Lehet emiatt butának tartani, nácizni, amit akartok, de kívánom nektek, hogy soha semmi hatását ne érezzétek azoknak a dolgoknak amiket kifejtettem... Ne legyenek anyagi gondjaitok, éppúgy a gyermekeiteknek se, történjen egy méretes csoda, mert ehhez sajnos az kell. Aki most 40 éves, már annak nem lesz nyugdíja :) Haláláig dolgozhat, de meg is lehet fordítani a dolgot, mert befejezi a munkát és éhen hal... Ez jusson eszetekbe amikor náciztok :S Ha majd 65 évesen keresgélitek az okokat, hogy állam bácsi miért tárja szét a karját, mikor a nyugdíjatokat várjátok, az már rég késő lesz :) Na de tényleg nem akarok senkit lázítani, de had legyen már nekem is egy véleményem, anélkül, hogy náci legyek, meg kurucbérenc, mert ezek pont nem igazak rám :)
 • bosco05 #173
  Te barátom nem vagy tisztában azzal, hogy mit jelent a náci... Én a hazámat próbálom védeni a magam módján és nagyon tévedsz, ha azt hiszed, hogy csak annyit teszek, hogy fórumon verem a nyálam. Ha sikerül valahogy a kizsákmányolókat eltakarítani innen, a tömegesen bűnözésből élő cigányokkal együtt akik az államon élősködnek (és egyébként nem mások mint a zsidók bábjai, hogy eltereljék a figyelmet a valódi problémáról, ezért is nem büntetik őket...), akkor a gyereked gyerekének még lesz esélye normális életet élni. Addig ameddig engem tart hülyének a többség, addig csúszunk tovább a lejtőn, hiszen "lendületben az ország"... Ez igaz, a lejtőn gyorsulnak a dolgok... Na téma lezárva, én egy náci vagyok , legalább ezt megtudtam... Az a jó ha támogatom az ország "vezetőinek" és spanjainak a milliárdos mulatozásait, miközben társaink éhen halnak az utcán... akkor vagyok fasza gyerek. Éljen a párt!
 • bosco05 #172
  "de szerintem bosco05 csak szimplán buta"

  Ezt majd akkor is kérem magamnak, ha esetleg a gyereked nem tud egyetemre menni, hiába szeretne, mert csak zsidók engedhetik meg maguknak, meg az az 1% kivétel, aki annyira sikeres, hogy megadhatja a gyerekének ami jár... De ez csak egy példa a százból, ami miatt "buta" vagyok... Szerintem te okos vagy és ez a lényeg :) Hitler sem azért tudta megtenni amit meg tudott, mert annyira unatkoztak a népek arrafelé, hogy hirtelen kitört a háború... Nézd csak meg a nagy "liberális"nak kikiáltott zsidókat, mit művelnek a palesztinokkal... De biztos ezt is csak a kuruc találta ki igaz? :) Van még ilyen császár köztetek akitől tanulhatnék? Sajnos az én buborékom rég kipukkadt, kell a tiétek!
 • bosco05 #171
  Köszönöm szépen, legalább egy valaki értette miről beszéltem. Nem minden zsidóval van bajom, csak azokkal akik nyomorba döntik ezt az országot... Minden nyitott szemmel járkáló egyén tudja, hogy a zsidók állnak a háttérben (és sokszor az előtérben is) és előbb volt meg ez a véleményem, mint a kuruc infó... Engem nem etetett senki semmivel... Általában azok vannak megetetve akik kurucinfóznak meg náciznak olyan embereket mint én... Képzeljétek nem az a kezdőlapom, de még csak nem is nézem havi egynél többször, de van, hogy annyit se. Tessék történelmet tanulni, majd kivetíteni 2012-re és keressetek neveket! Ez az ország sosem fog felébredni addig, ameddig én vagyok a köcsög a saját hazámban ha ki merem mondani, hogy zsidó :D Vicc az egész :D Magyar szidja a Magyart, vegyétek már észre! Én azt a zsidót szidom, aki majd a gyerekeiteket, illetve már-már titeket is rabszolga sorsa juttat és azt a cigányt, aki a munkából hazafelé menet leszúrja a barátnődet kispesten...
 • sanyicks
  #170
  szét is túrták azt a kormányt rendesen :) egyébként hagyó elvtársnak is "csak" egy trabantja van, meg valami másik maffiózó fejesnek is valami 20 éves kocsija van (amúgy audival jár mindig :D )
 • Pretorian
  #169
  Abban igazad van hogy nem volt akkora illetve olyan az eltérés a két országrész között, mint Németországban. De én az összefogásra (illetve annak hiányára) akartam rávilágítani, ki is emeltem. Ezen múlik minden. A németek és a japánok is tudják, hogy ha szarba kerülnek, akkor össze kell fogniuk, és mindent félre kell tenniük a közös ügy érdekében. Na ez az ami itt nincs meg. Van helyette gyűlölködés meg egymásra mutogatás az ilyesmire legkevésbé alkalmas pillanatokban is, és ez lehet hogy sosem fog megváltozni. Az emberek a feneketlen zsákba öntik a pénzt. De úgy néz ki nem igazán érdekli őket.
 • Tigristank
  #168
  Nem volt sehol olyan jólét, mint nálunk, nem véletlenül hívták Mo-t a "legvidámabb barakknak". A Kelet- és Nyugat-Mo.-s példád meg azért rossz, mert valóban van eltérés, csak tudod Nyugat-Mo. is éppúgy komcsi volt, mint kelet, ebből kifolyólag nem volt és most sincs akkora különbség, mint az NSZK és NDK között volt, az előbbi javára.
  Jah és értem miről beszélsz, csak én máshogy képzelem el a változást. :)