Gyurkity Péter

Lassan terjed az Android 4.0, elkelhet a RIM

A Google mobil operációs rendszerének legújabb verziója egyelőre a készülékek törpe minoritásán található meg, ám ez hamarosan változhat. A gondokkal küszködő RIM eladását nem fogják megakadályozni.

Az Android 4.0 megjelenése óta egyelőre még nem valósította meg a nagy áttörést, tekintettel arra, hogy az immár Google Play néven futó online szoftverboltot elérő készülékek alig 1-2 százalékán dolgozik az új verzió. A nagy többség még mindig a Gingerbread, vagyis a 2.3 mellett voksol, ám nem lenne meglepő a gyors változás megindulása.


A fejlesztői oldalon megjelent adatokból jól látható, hogy az Ice Cream Sandwich (4.0) a Play portálon megforduló hordozható kütyük 2,9 százalékán volt megtalálható a múlt hónapban. Önmagában ez a részesedés kicsinynek tűnik, ám már ez is jelentős növekedés januárhoz, illetve februárhoz képest, hiszen akkor még alig 0,6, illetve 1,6 százalék volt ez az arány. A 2.3 eközben a teljes szegmens 63,7 százalékát uralja, ám szakértők emlékeztetnek arra, hogy egy évvel ezelőtt még a 2.2 vezetett hasonló arányban, a 2.3-as verziónak pedig alig egy évre volt szüksége, hogy 1 százalékról elérje a mostani tetőpontot - a jelenleg legnépszerűbb verzió terjedése mostanra lassult le, hamarosan pedig megindulhat a visszaszorulás.


A napokban mi is beszámoltunk arról, hogy a piacot egykor uraló kanadai RIM kivonul a fogyasztói szegmensből, hogy a jövőben az üzleti szférára koncentráljon. A gyártó háza tájáról érkező rossz híreket most a kanadai kormány pénzügyminisztere fejelte meg azzal, hogy nem fogják megakadályozni a cég esetleges felvásárlását, jóllehet erről nyilván annak vezetése dönthet majd - a kormányzat továbbra is szeretné, ha a RIM sikeres kanadai vállalatként folytatná pályafutását, ám erre jelen pillanatban nem sok esély mutatkozik.

Tekintettel arra, hogy a Blackberry készülékeket az amerikai védelmi minisztérium is alkalmazza, az ő bólintásukra is szükség lesz ahhoz hogy megvalósuljon az üzlet - persze, egyelőre vevőt kellene találnia az utóbbi időben kudarcot kudarcra halmozó cégnek, illetve dönteni arról, hogy ők is ebben látják-e a megújulást, fennmaradást.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • hungi #34
    Hammerjoe: Dungeon Hunter 1, RF2011 gond nélkül megy a tableten, a mási kettőt nem próbáltam. De jobb ha tudod, hogy itt már opengl driverrel kapcsolatos próblémák is előjöhetnek, amik viszont gyártó/modell specifikusak.
  • skinnyman #33
    Hát igen, ez készülékfüggő.
    Galaxy S-t használok. Ez amúgy kb 2 éves modell és teljesen jól fut rajta a 4.0.4.
  • who am I 7 #32
    én má az 5.0-át várom, de lehet már nem is várom meg mert utána jön minnyá a 6...2 hétre rá meg a 7...remélem minden kis updatért majd új telót kell venni akkor, az nagyon zsíráf lenne még akkor az nagyon jó idióták
  • Balumann #31
    Haverom X10 minijén ezt próbáltam átállítani, emlékem szerint 14-en volt alapból. Nekem meg ilyen beállításom egyik romon sem volt, nekem csak az alvás irányelvet, meg statikus ip címet lehet ott beállítani.

    Pont ezért írtam, mert típustól függően van, ahol nem annyira jó a CM rom, ZTE Bladeken pl. nagy a szórás a benne levő hardverek miatt is (jópersze ez egy olcsó kínai telefon, nagyobb szórással a hardverek terén, a rom meg ami alapból rajta volt az kb. használhatatlan kategória) rengeteg problémát tud produkálni, de ez másnál is így van. Te milyen telefont használsz egyébként?
  • Vadnokedli #30
    És hol a 4.0.4? Én nem vagyok rajta
  • skinnyman #29
    Ezek valószínűleg készülék specifikus bugok, én fél éve csak CM-et használok (7, 9) és gyakorlatilag minden működik rajta, és sokkal gyorsabb és stabilabb, mint a gyári szoftver volt.
    A wifi problémád egyébként sanszos hogy csak egy beállítás miatt volt, a wifi beállítások advanced menüjében alapból nincs minden channel engedélyezve, mert régionként változik hogy milyen channeleket legális használni úgymond, ha 14 channelre állítod, mindent látnia kéne.
  • Balumann #28
    Én 2x is megpróbálkoztam a cyanogenmoddal, mindkétszer eljátszotta, hogy kb. 2 hét után úgydöntött, ha újraindítom akkor betölti a rendszert, majd egyből random idő után újraindul, ráadásul a wifim is lassabb volt. Haverom SE X10 minijén is cyanogenmod volt, amivel nem ment a wifije (használtan kapta, pont tegnap előtt próbáltuk beállítani, visszarakta a gyári romot, azzal megy rendesen). Rajta kívül is ismerek olyat, akinek meggyűlt a baja vele, persze olyat is akinek jól működik.
    A gyári romnál persze még így is jobb, ha időnként restorezni kell (már csak ezért is, mert gyárinál le se lehet menteni a beállított romot -.-), arról ne mbeszélve, hogy az alap partíciókiosztásnál elég hamar elfogyott a hely, és az alkalmazások fele el sem indult amit felraktam, és van aki már azért rakott fel főzöttet, mert sokadjára halt meg a gyári.
  • sempron07 #27
    Rengeteg főzött ROM-nak van stabil változata, amiket már említettek, hogy akár a gyárinál is stabilabbak. (És még számos dologban előnyösek)
    Van persze nem stabil is, de fórumokon utána lehet járni, hogy mit és miért érdemes használni.
  • Skynet #26
    A sonynak hamarosan jön az első 2magosa persze hogy ilyeneket irogatnak.:)

    Főleg hogy Hardware szinten (proci,videóvezérlő,memória) a legnagyobb EDDIGI csúcskészülékük (Arc S) teljesen megegyezik az elméletileg középkategóriás Mini Pro(valamint Neo,Neo V és Arc) modellel (a kijelző és a kamera a fő különbség,valamint a procit 400mhz-el megemelték gyárilag).

    HammerJoe: Ez lehet érvényes a TE készülékedre de nem feltétlenül érvényes más készülékre (főleg nagyon eltérő HW esetén)
  • skinnyman #25
    Könnyen eldönthető, mert mindenhol máshol működik, például nálam is.
    A CyanogenMod például szerintem simán stabilabb a legtöbb gyártó ROMjánál, pedig közösségi projekt, amit ingyen, a saját szabadidejükben raknak a fejlesztők össze.