Berta Sándor

Kanadában és Írországban is jöhet a SOPA

Annak ellenére, hogy az Egyesült Államokban átmenetileg lekerült a napirendről a Stop Online Piracy Act (SOPA), más országokban máris felbukkantak a hasonló törvénytervezetek.

A film- és a médiaipar nem adja fel könnyen a harcot. Miután az Egyesült Államok Kongresszusa határozatlan időre felfüggesztette az internetes kalózkodás elleni törvénytervezetek, a SOPA és a PIPA kidolgozását, a lobbisták új országokat néztek ki maguknak. A fő célpont Kanada, de már Írország is szóba került.

Michael Geist kanadai jogász arról számolt be, hogy január végén a kanadai törvényhozás a Bill C-11-nek nevezett jogszabályról fog tárgyalni. A jelenlegi ismeretek alapján a tervezet kísértetiesen hasonlít az USA-ban benyújtott SOPA-ra, illetve PIPA-ra. A szakember szerint a cél olyan jogi alapok megteremtése, amelyek alapján a jelenleginél hatékonyabban lehet majd fellépni nem csak a szerzői jogsértőkkel, hanem azok segítőivel szemben is. Mindez azt jelenti, hogy nem csak a The Pirate Bay és más oldalak kerülnének a jogvédők látókörébe, hanem akár online keresők is, amelyeknél az illegálisan másolt tartalmakra mutató linkek csak a hivatkozások egy kis hányadát teszik ki.

Gyakorlatilag az összes kereső, fórum, közösségi oldal és más online szolgáltatás üzemeltetője retteghet majd attól, hogy ne az ő oldalán találjanak illegálisan másolt tartalmakra mutató linkeket. A Bill C-11 - ugyanúgy, mint a SOPA - lehetővé fogja tenni, hogy a vétkes portálokat azonnal bezárassák és az üzemeltetők csak az intézkedés után próbálhatnák meg elérni a tiltás feloldását. Kanadában emellett a lobbisták megpróbálják elérni az úgynevezett három csapás modell bevezetését, így a visszaeső szerzői jogsértők az első két alkalommal csak figyelmeztetést kapnának, míg harmadszorra már teljesen lekapcsolnák az internethozzáférésüket.

De nem csak az Egyesült Államok északi szomszédjában bukkantak fel ilyen elképzelések, hanem Írországban is, ahol szintén szóba került a szerzői jogi törvény megváltoztatása. A módosított jogszabály lehetővé tenné, hogy a hatóságok - bírósági ítéletek segítségével - lekapcsolhassanak olyan honlapokat, amelyek esetében felmerül a gyanú, hogy szerzői jogsértéseket támogatnak.

A SOPA és a PIPA elfogadása ellen a Wikipédia elsötétítéssel tiltakozott, s a kampányhoz több szervezet és oldal is csatlakozott. A cenzúraterveket az Amazon, a Google és a Microsoft is elutasította. Oroszországban pedig a távközlési és kommunikációs miniszter bejelentette, hogy megengedhetetlen a számítógépes világháló cenzúrája. Ezután fordult a lobbisták figyelme Kanada és Írország felé.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • A1274815 #7
    Jó ez a kép, le is mentettem.
  • sz0mark #6
    Én arra leszek kíváncsi, ha ez még napirendi pontra kerül mennyire lesz nagy feneke az egésznek. Mármint, egy világ fogott össze USA-ért, vajon ők összefognak-e a világért?
    pl. Wiki, Google, stb...
  • Caro #5
    "Oroszországban pedig a távközlési és kommunikációs miniszter bejelentette, hogy megengedhetetlen a számítógépes világháló cenzúrája."

    Na ez kész... az oroszok lesznek a végén a következő "free country"? :D
  • gombabácsi #4
    a demokrácia az, amikor arra szavazhatunk aki a legjobbakat ígéri és közben okosnak hihetjük magunkat és szidhatjuk a politikusokat hogy mindenért ők a felelősek
  • Narxis #3
    Hacsak az ellenzék is addig van az emberi jogok mellett amíg ellenzékben van... :)

  • kissssss #2
    ez már előre borítékolható.
  • finizlik #1
    Nem lesz belőle semmi mivel látták ők is a felháborodást.

    Az ellenzékiek rahedli szavazatot be fognak gyűjteni az ellenzéssel és bang.