HENT hírlevél

Elsötétítéssel tiltakozik a Wikipédia

Ma a Wikipédia angol nyelvű oldala 24 órás elsötétítéssel tiltakozik az amerikai törvényhozás által tárgyalt kalózkodás elleni törvénytervezetek ellen.

Jimmy Wales, a Wikipédia alapítója jelentette be elsőként, hogy az online információs oldal angol nyelvű változatát 24 órára elsötétítik, hogy ezzel tiltakozzanak az amerikai törvényhozás által tárgyalt Stop Online Piracy Act (SOPA) és Protect IP (PIPA) törvénytervezetek ellen. A Wikimedia Foundation közleménye szerint hosszas egyeztetés előzte meg a döntést, amelybe bevonták az oldal mind az 1800 szerkesztőjét. Ennek során úgy döntöttek, akciójuk globális, de csak az angol nyelvű oldalváltozatot érintő lesz. A Wikimedia hangsúlyozta, az oldal ez idáig gondosan ügyelt arra, hogy ne foglaljon valamely politikai irányzat mellett vagy ellen állást, így ez az első alkalom, hogy publikusan protestálnak valamely ügyben. A szerkesztők úgy érzik, a SOPA és PIPA rendelkezései a Wikipédia működésének alapját, azaz a tudás szabad megosztását és elérhetőségét veszélyeztetné.


A törvénytervezetek alapvető célja, hogy hatékonyabbá tegye a jogsértésekkel szembeni hatósági fellépését. Ennek érdekében a PIPA egyszerűsítené a kalózoldalak zárolásának folyamatát, míg a SOPA felhatalmazná az amerikai hatóságokat arra, hogy az Egyesült Államokban bejegyzett weboldalak mellett az országhatáron kívülről üzemeltetett kalózoldalak ellen is eljárást kezdeményezzenek. A tervezeteket támogatja a hollywoodi filmipar és a zeneipar legtöbb képviselője, ellenben számos kritika érte olyan online vállalkozások részéről, mint a Google, a Facebook, a Yahoo, a Twitter vagy az eBay. A kritikusok úgy vélik, a SOPA rendelkezései a legitim módon működő oldalak működését is veszélyeztetné. A napokban ez utóbbi aggályt a Fehér Ház is elismerte, hangsúlyozva, hogy nem fogadható el olyan jogszabály, amely a szólásszabadságot veszélyeztetné, vagy az innovációt hátráltatná.

Mindeközben a Yahoo News Fehér Ház forrásaira hivatkozva arról ír, hogy a kritikára reagálva módosíthatják, vagy teljes egészében átírhatják a SOPA szövegét. A tervezetet jegyző szenátorok már bejelentették, hogy módosítási javaslatot nyújtanak be a törvényhez, de ezek szövege pontosan még nem ismert. A Yahoo híre szerint a módosítás nem érinti azokat a rendelkezéseket, amelyek egyrészt kalózoldalak számára hirdetési, illetve banki és pénzügyi szolgáltatások nyújtását tiltaná, másrészt kötelezné a keresőmodulokat, hogy távolítsák el a jogsértő tartalomra mutató linkeket a keresési találatok listájáról. Kikerülni viszont az az intézkedési terv, amely tartománynévrendszer (DNS) alapján kötelezné az internetszolgáltatókat a jogsértő weboldalak blokkolására.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • chuky123 #10
    SOPA(CS) ha tényleg bevezetik. Remélem Google kilóra megveszi a szenátorokat és nem vezetik be.
  • kjhun #9
    TPB sajtóközlemény

    Igen ők, vagyis The Pirate Bay.

    És még: eltunnek-torrentfajlok-pirate-bayrol

    ez lesz a válasz erre??
  • hurkaur #8
    Kurva anyatokert pont vizsgaidoszakban kell tiltakozni..
  • narumon #7
    Pecsába, de rosszul alszom ma :D
  • hdo #6
    Igeeeen!!! :D:D:D

    Na, viccet félretéve, nemes cél, helytelen eszköz!
  • finizlik #5
    A kurva anyánkat!!!! :D:D:D
  • hdo #4
    SOPA sok torrentbuzi ... megérdemlitek! :D
  • finizlik #3
    www.demonoid.me

    Ez a torrent oldalt is elsötétült a SOPA miatt
  • narumon #2
    Az USÁKIÁK már megint faszok. Kiváncsi vagyok meddig lehet ellenálni, mikor vezetik be végre a megálmodott totális kontrollt? Sajnos úgy érzem egyre közelebb. Lehet hogy én még megérem...
  • finizlik #1
    hajrá hajrá