Berta Sándor

Thaiföld - 20 év börtön 4 SMS-ért

Az ázsiai országban nagyon komoly büntetésekre számíthatnak azok a személyek, akik bírálni merik a királyi párt, Bhumibol Adulyadej uralkodót és feleségét, Sirikitet.


Bhumibol Adulyadej, Thaiföld királya
Thaiföldön a felhasználók általában kétszer is meggondolják, hogy milyen tartalmakat lájkolnak a Facebookon, vagy milyen e-maileket, SMS-eket vagy fórumbejegyzéseket írnak, aki ugyanis az ellenzéket méltató híreket lájkol vagy oszt meg másokkal, az könnyen a börtönben találhatja magát. A vád ezekben az esetekben általában az uralkodó, illetve a számítógépes bűnügyi törvény megsértése. Mindezt Anudith Nakornthap helyi információs és távközlési miniszter is megerősítette. A politikus hozzátette: akár a tiltott tartalmakhoz való hozzászólások is törvénysértőek lehetnek, ezért azt tanácsolta a felhasználóknak, hogy akik megsértették az uralkodót, azok jobb, ha eltüntetik a Facebookról a nyomaikat.

A miniszter azután nyilatkozott, hogy a helyi hatóságok letartóztatták Ampon Tangnoppakult. A 61 éves férfit 4 SMS írásáért összesen 20 év letöltendő börtönre ítélték. Az Amnesty International szerint tavaly májusban írta meg a rövid szöveges üzeneteket és ezeket az akkori thaiföldi miniszterelnök, Abhisit Vejjajiva személyi titkárának küldte el. A férfi az SMS-ekben sértő megjegyzéseket tett az uralkodó feleségére. Tangnoppakul tagadta az ellene felhozott vádakat és közölte: még azt sem tudja, hogy kell SMS-t küldeni.

Thaiföldön a hatóságok korlátozzák a véleménynyilvánítást. Különösen a helyi Btk. 112-es paragrafusa foglalkozik ezzel a területtel. A paragrafus alapján tilos minden olyan vélemény, amely a királyt, a királynőt, a trónörököst vagy a régenseket becsmérli, sértegeti vagy fenyegeti. Ugyanakkor a törvénykönyv nem sorol fel konkrét példákat, így minden esetben a bíróságok döntik el, hogy történt-e törvénysértés vagy sem. Az uralkodói család megsértéséért 3-tól 15 évig terjedő börtönbüntetés szabható ki.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • schramjanko #33
    http://thai.blog.hu/2011/12/05/long_live_the_king_4
  • Zoli007 #32
    LOL. Szóval aki nem ért egyet az aktuális uralkodóval/miniszterelnökkel/... azt lőjük agyon? Hol a határ? Hogy definiálnád a túlságosant nagy sz.szabadságot? Tudjátok, mi a ti bajotok? Hogy nem éltetek elnyomás, diktatúra alatt.
  • Marko001 #31
    Pedig igaza van.
  • Zoli007 #30
    Ezt te sem gondoltad komolyan?
  • Mathiassa #29
    Valamennyire jogos, ami történt. A szólásszabadság sem lehet korlátlan. Gondoljunk csak a "nagy" francia forradalomra! Mivel is kezdődött? DEMAGÓGIÁVAL! Ennek pedig a szólásszabadság adta a táptalajt. Mivel végződött? Több százezer halottal! Sajnos a mai társadalmak közül egyik sem érett a szólásszabadságra. Akinek nem inge, nem veszi magára, de túl sok az IDIÓTA.
  • Papichulo #28
    " Ha jól tudom van olyan ország, ahol a gyilkosságért pénzbüntetés jár, 2000 USD."

    Ezt nagyon rosszul tudod. Nincs egyetlen orszag sem a vilagon, ahol penzbuntetessel meg tudsz uszni egy szandekos emberolest. SEHOL! Ez ugy baromsag ahogy van.
  • Laza #27
    Ez inkább már fanatizmus ...
  • Laza #26
    Igen, tegyük már helyére az értékrendeket ... attól, hogy valaki sokat tett a népéért és tisztelik őt, még nem kell valakit azért 20 év börtönre ítélni, mert kritikával illette őket. Közben meg az ami ott folyik az utcákon senkit nem érdekel ... a sok legálisan kapható lopott 'érték', aminek hamisítványaival el van lepve az utca, a rengeteg beteg kurva, stb-stb ... ezekhez képest 4 SMS semmi, csak 'szavak' ...
  • schramjanko #25
    Még néhány gondolat:
    A Király tiszteletén, pedofilián és a narkó forgalmazásán (amiért rossz esetben halálbüntetés jár a helyieknek, külföldieknek meg kb. 40-50 év) kívül, nem kell kordában érezd magad, sem a helyieknek. Sokkal szabadabban élnek mint mi itthon. Ha monnyuk elzsibbad a lábam a pick up-ban, hátrafekszem a platóra akár az autópályán is, azt alszom egy jót:-) Egyszer északon sisak nélkül indultam motorral az arany háromszögbe, a városból kivezető úton vagy 10 rendőr állítgatja a sisak nélküli motorosokat. Mondom most mi legyen.. Leállítottam a motort az útszélén kb. 50 méterrel elöttük, vártam 10 percet, hátha elmennek, ők néha felém néztek, várták mi lesz. Visszafordulni nem tudtam az úton, lezártam a motort, beültem egy tuktuk-ba, vissza a sisakért. Elindultam, persze röhögve megállítanak, megdicsértek, hogy milyen szép a sisakom, de nem büntettek meg:-) Kicsit beszélgettünk, azt viszlát. Nem a büntetés a cél.. Egyik városban pl. a sisak nélkül motorozóknak két választásuk volt egy pár napos rendőrségi akció keretében: vagy kifizettek 500 Baht büntetést, vagy 200-ért vettek ott helyben a rendőröktől egy akciós sisakot, ami boltban kb. 800 lenne. Vadásztam volna egy ilyen különleges festésű sisakra, de sajnos akkor az ország másik felében voltam:-)
  • schramjanko #24
    Sok dologban igaza van fika ferinek. A feleségem Thai, és pl. Ő, ha kívánhatna hármat, az egyik biztosan az lenne, hogy a Király ismét fiatal és egészséges legyen. Nem kényszerből, hanem mert annyira szereti. Évente több hónapot ott töltünk, és bár elsőre furcsa volt látni mindenhol a Király képét, hamar lejött, hogy nem kényszerből teszik. Ő jelenleg a legrégebben trónon lévő uralkodó a földön (65éve azt hiszem) hétfőn lesz a 85. születésnapja, és amíg egészsége engedte mindíg a népe javát szolgálta az egész családjával együtt. Ott voltak az árvizeknél, sok ópiumföldet megszüntettek ahol most a farmerek királyi segítséggel nem a narkót termesztik, hanem virágokat, gyümölcsöt. Több óriási víztározót építtetett amivel szabályozzák a folyókat, stb, stb. Elég ,,mozgalmas" életem volt, de a mai napig libabőrös leszek (ötvenedszer ugyanúgy mint elsőre), mikor a moziban a reklámok után, a film előtt, egy perces kisfilmet vetítenek a királyról. Természetesen mindenki feláll a tiszteletére. Mivel a kisfiunk kettős állampolgár, így az Ő királya is, és arra neveljük, hogy tisztelje. Long live the King!