Gyurkity Péter

Már az SMS-eket is cenzúrázzák Kínában

Az AFP hírügynökség jelentése szerint Kína kommunista vezetése az internet után a mobiltelefonokon továbbított szöveges üzenetekre is kiterjeszti cenzúráját.

A kínai hatóságok ezentúl speciális figyelőrendszerrel szűrik a nem kívánt szavakat és kifejezéseket tartalmazó SMS-eket. A hivatalos közlemény szerint a lépés a pornográf és egyéb, erkölcsileg káros tartalmak ellen irányul, de mindenki számára nyilvánvaló, hogy a cenzúra szigorításával a kínai kormány a hazai ellenzéket szeretné sakkban tartani.

Az elsődleges cél - mint mindig - a "reakciós politikai nézetek" és a "téves híresztelések" kiszűrése. A szűrő rendszer a Venus Info Tech megoldásán alapul, amely bizonyos kulcsszavak és logikai feltételek segítségével észleli a nem kívánt üzeneteket és figyelmeztetést küld a hatóságoknak. A rendszer az üzenetet és az üzenet küldőjének adatait 60 napra képes eltárolni. A kínai szakembereknek ugyanakkor nem lesz könnyű dolga, ugyanis az országban tavaly 220 milliárd szöveges üzenetet küldtek el a mobiltelefonok tulajdonosai, ami a világ SMS forgalmának csaknem felét teszi ki.

A lépést azonnal elítélte a Riporterek Határok Nélkül szervezet, mondván, hogy a kínai kormányzat az új technológiát az információáramlás még szigorúbb ellenőrzésére használja fel. "Az elmúlt hónapokban több esetben is korlátozták a szabad internet-használatot. Véleményünk szerint a nemzetközi közösségnek kellene fellépnie a kínai kormány lépései ellen" - jelentette ki a szervezet szóvivője. Adataik szerint jelenleg mintegy 2800 SMS-szűrő központ van az ázsiai országban.

2003 májusában ezek a központok akadályozták meg, hogy elterjedjen a SARS járvány kitörésének híre, a hatóságok akkor 12 főt vettek őrizetbe "téves híresztelések" miatt. Júniusban pedig felszólították az internet szolgáltatókat, az internetes honlapokat és a világhálóval kapcsolatban álló szervezeteket, hogy írják alá a Kínai Internet Szövetség által kidolgozott szabályzatot, ami megakadályozza "a nemzetbiztonságot és a társadalmi stabilitást" fenyegető nézetek terjesztését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • DozR #18
    Saját internetprotokoll, saját oprendszer, cenzúrázott média, cenzúrázott sms.... mi jöhet még? Lehet, hogy kína fogja kifejleszteni a gondolatolvasó készüléket is?
    Ezek betegek.
  • tajfun #17
    Na de nem mind1 hogy csak figyel, vagy meg is torol.
  • tajfun #16
    "Véleményünk szerint a nemzetközi közösségnek kellene fellépnie a kínai kormány lépései ellen"
    Ja, csak hogy? Ezekkel meg az amcsik se mernek kikezdeni.
  • Tetsuo #15
    A SIGINT elektronikus megfigyelőrendszer, aminek részei a Comint, Telint, Elint, Radint az általános kommunikációs csatornákon kulcsszavakat figyelnek, elemzenek és adott esetben rögzítenek..ez is tény.
    Nem tudom pontosan h ez a rendszer a CIA (Központi hírszerző ügynökség része-e v a DIA (Amerikai katonai elhárítás) része..de utána lehet nézni.
  • Tetsuo #14
    Magyarországon az SMSeket 3 évig archíválja mindegyik szolgáltató..ez tény.
    USÁban az Echelon a SIGINTtől függetlenül rögzít minden általános kommunikációs csatornán áramló információt, jelet..ez feltételezés.
  • DBM #13
    Jó érzés tölt el, hogy milyen sz*r világban fogunk mi élni.
  • SwITcHMaN #12
    Mikor a wtct összedöntötték akor az amerikaiak is mondtak hogy pasztaztak az smseket bizonyos kulcsszavak utan kutatva, szoval itt is figyel az a tesó...
  • Punkerwork #11
    most még valahogy visszatartják őket, de mi lesz itt ha megindulnak 1 milliárdan?
  • Mat #10
    Kína SUX!
  • Joxy #9
    Már nem csodálkozom, hogy mindenki, aki tudd lelép onnan