Berta Sándor

Nagy-Britanniában is kitiltanák az iskolákból a mobiltelefonokat

Ezúttal a brit pedagógus szakszervezet vezetője bírálta a mobil készülékekkel felvett erőszakot és a tanárok elleni lelki és testi támadásokat.

Chris Keates, a NASUWT újságiró szervezet főtitkára szerint a mobil készülékek potenciális veszélyt jelentenek a tanárok testi épségére és jó hírnevére. Németországhoz hasonlóan Nagy-Britanniában is egyre gyakrabban éri a pedagógusokat inzultus vagy támadás. "Magam száz olyan esetről tudok, amikor a tanárokat mobil készülékeken vagy e-mailekben sértegették, gúnyolták, molesztálták és ezeket a felvételeket, illetve üzeneteket az elkövetők feltették weboldalakra is. Az esetekről tájékoztattam az illetékes minisztert. Ideje, hogy a mobiltelefonokat, mint potenciális fegyvereket végre kitiltsák a brit iskolákból és megtiltsák a használatukat az intézményen belül a diákoknak" - jelentette ki a vezető.

Chris Keates azt sem tartja kizártnak, hogy az ilyen filmeket, illetve írásokat közlő honlapokat be kellene záratni. A tanárok emellett követelik, hogy a politikusok mielőbb találjanak megoldást a problémára, mielőtt a helyzet elfajulna. Georg Wessling, az alsó-szászországi kulturális minisztérium szóvivője szerint viszont nem szabad túldramatizálni a helyzetet, hiszen diákcsínyek mindig is voltak, a tanárokat gyakran sértegették a tanulók. Ugyanakkor meg kell különböztetni az egyszerű diákcsínyeket és a bűncselekményeket.

Az alsó-szászországi Gifhornban lévő Alfred Teves Iskolában a megelőzésre helyezik a hangsúlyt. Az első helyi esetekre 2005 novemberében került sor. A tanárok és a szülők ezután összefogtak és létrehozták az erőszakellenes munkacsoportot. A diákokat szakemberek segítségével arra tanítják, hogy miként használhatják a korszerű technológiákat értelmes célokra.

Érdekes ítéletet hozott viszont egy kölni bíróság, amely szerint engedélyezett, hogy a tanulók osztályozzák tanáraikat, a sértő megjegyzések viszont tilosak. A bírósághoz egy niederrheini gimnáziumi tanárnő fordult, akit a diákjai a www.spickmich.de weboldalon minősítettek. A pedagógus úgy érezte ezzel megsértették személyiségi jogait és az adatvédelmi jogszabályokat. Az oldal üzemeltetői viszont megtagadták a megjegyzések eltávolítását, mondván a tanárnő személyes adatai az iskola honlapján is elérhetők. A bíróság szerint az eset azonban a véleménynyilvánítás kategóriájába esik, így nem történt bűncselekmény. "Annak, aki a munkáját végzi, meg kell szoknia, hogy akár nyilvánosan is bírálhatják" - áll többek között az alighanem precedens értékű ítéletben.

Mint ismeretes, a tanárokkal szembeni támadások növekvő problémát jelentenek egyre több országban. Az erőszak szinte mindennapossá vált és ebben a technikai eszközök kiemelt szerepet kapnak. Néhány hete indított kampányt az iskolai erőszak visszaszorításáért a Német Filológusok Szövetsége (DPhV), amely megelégelte, hogy az elmúlt hónapokban egyre több tanár vált az interneten támadások célpontjává. Közlésük szerint a helyi pedagógusokról rendszeresen valótlan dolgokat állítanak, fenyegetik őket, sértegetik, arcképeiket pornográf és erőszakos környezetben helyezik el. Az erőszakhullám az elmúlt napokban folytatódott, ami ellen szülők, oktatási szakemberek és pedagógus szervezetek is tiltakoztak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • HUmanEmber41st #22
    Míg nem volt mobil, addig csak az adott iskolán belül tudták a diákról, h beképzelt kis bunyós köcsög. Manapság a mobilteló és anet segítségével azonnal világgá is kürtölhetik,így divatot csinálva az erőszaknak.
    Kíváncsi lennék, olyan videók vannak-e fennt, ahol időseket kísérnek át a zebrán, meg segítenek bevásárolni, stb.. ???
  • sathinel #21
    azért el kéne gondolkozni mi okozza ezt. Én is láttam már erőszakos videót fenn, de nem gondoltam hogy ki kéne menni haverokkal, kamerával, és összeverni pár embert hogy az jól mutat a youtube-n vagy más oldalon. A tanárok meg ha nem csak azt néznék mikor lessz vége az órának, meg hogy szopassa meg a diákokat, akkor talán a nevelésükre is lenne ideje.

    Az ilyesmit gondolom a vétkes gyerekek szülői mondanak, hogy tiltsák a mobilt, mert terelik a figyelmet hogy nem ők, hanem a mobil a hibás. Ez kb olyan mintha a gyilkos ráfogná a késre hogy az e gonosz, tiltsák be mindenhol, mert erőszakhoz vezethet....
  • cateran #20
    Szerintem pedig igenis generál extra erőszakot a mobil...persze a mobilok elött is voltak bunyók, meg nagyképü,szemtelen kölykök, de a mióta "divat" lett felvenni dolgokat mobillal, kicsit inspiráló lett a kölykök számára, hogy "majd jól elverem, te felveszed kamcsival, aztán felrakjuk a Youtubera és mi leszünk az ARCOK!" Vagy bármilyen más tetszőleges atrocitás+felvétel+youtube....
  • birge #19
    A tanfolyamos ötlet nem rossz, csak az anyagi kereteket kellene hozzá megteremteni. De például lehetne egy képzés a házasságkötés előtt, mint ahogy a templomi szertartáshoz is el kell járni jegyesoktatásra. A polgári előtt meg mondjuk szülőképzőbe.
  • duke #18
    "A gyerekeket nevelni kell, és az elsősorban nem az óvoda, iskola feladata, hanem a családé. Szomorú kimondani, de a legtöbb ember nem foglalkozik a gyermekével. "Inkább megveszem neki azt a csokit/farmert/telefont csak legyen csendben!" Ez nem nevelés, és már látjuk a következményeit. Úgy is meg lehet nevelni egy gyereket, hogy közben megadunk neki mindent amit csak tudunk. Ehhez viszont idő kell, ami sajnos senkinek sincs elég."

    Azzal kene kezdeni,hogy a mai szuloket meg kene tanitani gyereket nevelni.Mert ott tartunk hogy gyerekek nevelnek gyerekeket.Szellemileg,lelkileg,erzelmileg gyermeki szinvonalon levo "felnotek" nevelik a mai mobilos nemzedeket.
    Kotelelezove tennem egy komoly tanfolyam elvegzeset akinek gyermeke szuletik vagy barmilyen modon egy haztartasban el gyermekoru szemellyel.Ha maskep nem akkor penzzel osztonoznem azt,hogy minel erdmenyesebben elvegezek.Azokra a honapokra meg akar 100% fizetest is adnek,ha mellette nem tudja vegezni a munkajat.
  • duke #17
    "Nagy-Britanniában is kitiltanák az iskolákból a mobiltelefonokat"
    Nagyon helyes tanuljak a meg budos kolkok mi rend.bezzeg a mi idonkben meg vonalas telefon se volt :)
  • Hegyikecske #16
    hát lol, azt eddig is tudtam h az angolok nem komplettek teljesen de wez kéész :D
    "Ideje, hogy a mobiltelefonokat, mint potenciális fegyvereket végre kitiltsák a brit iskolákból és megtiltsák a használatukat az intézményen belül a diákoknak"" Sőőőt tiltsuk be az internet-használatot is, nehogy feltegyék a videóikat, és emiatt _inzultus_ érje a tanerőt :D ja és biztos ami biztos zúzzuk be az összes szgépet, és akko majd nézhetnek...
  • entreri #15
    Nem a telefont kell betiltani, hanem a kölyköket megtanítani az ildomos használatra. Pl. órán kapcsolják ki, ne zavarjanak másokat, stb.

    A ált. és középiskolában a tanárok osztályzását nem tartom jó dolognak. Felsőoktatásban viszont kötelezővé tenném. Vannak dolgok, amihez kell valamilyen szintű érettség. Középiskolában pl. rendesen szidtuk a történelem tanárunkat. Mostanra pedig tisztán látjuk, hogy bár szigorú volt, de teljesen korrekt. Persze vannak köcsög, alkalmatlan tanárok, azokat a tantestületnek kellene kiszűrni, mert ők is látják, hogy milyen módszereket alkalmaznak. Mi hiába szóltunk, a válasz az volt, hogy nem szólhatnak bele a másik tanár dolgába. Ezen kell változtatni. Szomorú tény, hogy a tanárok legalább 30% nem tanárnak való. Jelenleg a tanárképzésben vagyok, és ledöbbenek, hogy milyen emberek kapnak tanári diplomát.

    A gyerekeket nevelni kell, és az elsősorban nem az óvoda, iskola feladata, hanem a családé. Szomorú kimondani, de a legtöbb ember nem foglalkozik a gyermekével. "Inkább megveszem neki azt a csokit/farmert/telefont csak legyen csendben!" Ez nem nevelés, és már látjuk a következményeit. Úgy is meg lehet nevelni egy gyereket, hogy közben megadunk neki mindent amit csak tudunk. Ehhez viszont idő kell, ami sajnos senkinek sincs elég.
  • Celeborn #14
    Jól van, ezek szerint maradi vagyok, és a fejlődés útjában állok. Igaz, hogy a munkámból adódóan is ezzel foglalkozom, de biztos technika ellenes vagyok. No meg az ismerőseim többsége is tőlem kér tanácsot szinte minden műszaki cikk vásárlásánál. Nem mondom, hogy értek hozzá, mert több embert ismerek, aki otthonosabban mozog a műszaki világban mint én, de azért van némi sejtésem, és bizony nem látom, hogy miben fejleszti a gyerekeket az, hogy mobiltelefonnal futkároznak. Érdekes, hogy ezeknek az embereknek az értelmi szintje és erkölcsi normái is alulmúlják a többi emberét. Arról nem is beszélve, hogy szerencsétlen szülők még a hülye gyerekük nem kis telefonszámláját is fizetheti (ha nem teszi, a gyerek elküldi az anyját a .....-ba (ezt tapasztalatból mondom)), nem elég, hogy minden hónapban azzal zargatják őket, hogy "anyúú, én azt az XY márkájú 20e Ft-os nadrágot akarom, mert ami annál olcsóbb az snassz". Nevetséges. De tudjátok mit? Én maradi vagyok, és büszke vagyok rá.
  • raingun #13
    Tipikus szönyeg alá söprés a dolog, ha nem lesz felvétel róla, megszűnik létezni a dolog...
    Az ilyen embereket kéne eltávolítani nagy ívben, csak persze túl sok van belőlük hogy ki lehessen mozdítani.
    Hajdanánt a TV-t is be akarták tíltani a pornó és az erőszak miatt, ugye ezt is támogatjátok?