Berta Sándor

10 éves a Windows XP

A Microsoft operációs rendszerét sem a felhasználók, sem a cégek nem fogadták kitörő örömmel. Az embereket elsősorban a túlzottan magas hardverkövetelmények és a termékaktiválási funkció zavarták.

Amilyen döcögősen indult a Windows XP története annyira sikeres lett. Az operációs rendszer 2001. október 23-án jelent meg a piacon. A felhasználók és a vállalatok képviselői azonban nem igazán voltak meggyőződve arról, hogy nekik valóban szükségük van az új szoftverre. A legnagyobb probléma az akkor magasnak számító hardverkövetelmények jelentették, de sokakat zavart a termékaktiválási funkció is. A fejlesztők szintén nem túlzottan örültek a Windows XP-nek, mert számos olyan programot tartalmazott, mint a Windows Media Player és a Windows Messenger, így - jogosan - attól tartottak, hogy háttérbe szorulhat a munkájuk. A Microsoft viszont azzal érvelt, hogy ezek a programok már egyáltalán nem számítanak különlegesnek, sőt, fontossá váltak a mindennapok során.


Az első három napban az Egyesült Államokban 260 000 Windows XP-t adtak el, míg a következő héten már 155 000 darabot. Az eladási adatok csak azután nőttek, hogy megjelentek a piacon az első XP-kompatibilis meghajtóprogramok, valamint a gyártók előre feltelepítették a számítógépeikre és a notebookjaikra az új operációs rendszert. Az emberek lassan kezdték megismerni az új jövevényt, már nem idegenkedtek tőle annyira. A sikerhez persze az is kellett, hogy a Microsoft a következő években összesen három szervizcsomagot adott ki, amelyek nem csak hibajavításokat tartalmaztak, de optimalizálták számos funkciót is.

Ugyan 2007-ben megjelent a Windows Vista, de közel sem lett népszerű. Ez részben annak volt betudható, hogy az XP részben gyorsabbnak bizonyult nála, másrészt pedig számos perifériához hiányoztak a szükséges meghajtóprogramok. Ugyan a Microsoft a Vistából is sokat adott el, de miután a felhasználók után a cégek többsége is úgy döntött, hogy nem vált át az új operációs rendszerre, így a Vista gyakorlatilag megbukott.

A Microsoft az EeePC és más netbookok megjelenésekor támogatta a Windows XP használatát is ezeken a készülékeken, ezért egészen 2014 áprilisáig meghosszabbította a Windows XP SP 3 terméktámogatását. 2010. július 13-tól a biztonsági frissítések már kizárólag a Windows XP SP3 szervizcsomaghoz készülnek el.

A Windows XP sikerét jól mutatja, hogy a Windows 7 csupán egy héttel ezelőtt tudta megelőzni a piaci részesedés tekintetében. A StatCounter adatai szerint jelenleg a Windows 7 piaci részesedése 40,41, míg a Windows XP-é 38,52 százalék. A Windows 7-nek az XP leváltásához közel két évre volt szüksége. Jelenleg világszerte még mindig 300 millió XP-licencet használnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zola2000 #141
    Az biztos nem, láttam már 386oson is win XPt (poénból felrakták rá).
  • jaspercry #140
    King!
    Jól lebutította P1-et!+ a WinXp-t.
    486-on már nem indulna el? Vagy könnyebb egy P1-et visszabutítani,vagy esetleg az utasításkészlet,az ami kell az XP-nek a P1-ből?
  • jaspercry #139
    1. Mi a gond a baracklekvárral?/talán a PH-nem tetszik?/
    2. Ki volt az ,aki kérdezett,és te nem hittél neki?
    3. Volt egy dolog amivel kezdtem az írásom,hogy
    "Nagyon szép"
    Na ez ami neked men!a linkelt,vagy feltöltött képedre,és ott pont.
  • zola2000 #138
    Igen elavult, csak nem annyira, mint 2001ben az akkor 10éves oprendszerek, amik akkor már konkrétan használhatatlanok voltak. (91ben még windows3.1 sem volt!)
  • kvp #137
    "Akkor azt árulja már el nekem valaki, hogy miért van XP-hez képest fele akkora GPU teljesítményem Win7 és Vista alatt"

    Ez csak a driveren mulik. A driver modell megkerulese nem lenne jo otlet, mivel ekkor minden grafikus alrendszerbeli hiba kek halalhoz vezetne, mint xp eseten. A korlatozas csak akkor kapcsol be, ha vedett mediatartalmat (pl. dvd-t) akar valaki dekodolni. Egy normal jatek eseten csak a ket extra vedelmi szint valtas van, ami modern processzorok eseten szinte semmilyen lassulast nem eredmenyez. Regi cpu-k (pl. P4) eseten viszont megduplazza a szukseges idot, bar ez is csak akkor okoz gondot ha a program sokat valt a ket context kozott. Megkerulni nem lehet, mert a kernelben nincs olyan komponens ami ezt lehetove tenne es az egyetlen jo megoldas a videokartya driver-ben a buffer kezeles rendes megvalositasa. Mivel agp-s kartyat nem igazan hasznal az ember win7-tel, ezert ez a gond nem igazan szokott elojonni.

    A megoldas egy driver frissites lenne a legujabb a kartyat tamogato meghajtora, lehetoleg nem a kartya, hanem a kartya chipset-jenek gyartoi oldalarol. Ha a hardver mar kiesett a support-bol, akkor viszont nem sokat fog javulni a helyzet.

    ps: Win7 alatt az osszes futo program a grafikus gyorsitast hasznalja, tehat a jatek elinditasa elott lehetoleg az osszes tobbi ablakot el kell tuntetni a desktop-rol (azaz bezarni a hozza tartozo programokat), mivel igy joval tobb grafikus memoria all a jatek rendelkezesere. Igazabol a win7 nem igenyel erosebb kartyat, de az egy alkalmazas szamara elerheto szabad grafikus memoriat altalaban megfelezi, mivel a tobbi kell az ablakozo rendszernek. Persze szukseg eseten swap-el a videomemoria es a rendszermemoria kozott, de az nagyon lelassitja a rendszert.
  • TheLostOne #136
    Akkor azt árulja már el nekem valaki, hogy miért van XP-hez képest fele akkora GPU teljesítményem Win7 és Vista alatt, illetve hogyan lehetne rávenni, hogy normálisan működjön?

    Még a Vista idején hallottam, hogy van valami Ring 0 védelmi alrendszer (ami eredetileg korlátozott volna egy csomó mindent, de botrány lett belőle, ezért hatástalanították a kifogásolható részeit, viszont benne hagyták a rendszerben), amit a Vista Ready minősítésű alaplapokon található chip kéne hogy vezéreljen. Azokon az alaplapokon, amelyeken nincs ez a chip, a processzor kénytelen emulálni az alrendszert. Az én alaplapomon nincs chip, és a procim sem VT-s. A VGA driverek elvileg csak az alrendeszeren keresztül kommunikálva tudják vezérelni a GPU-t. Ez tűnik a legésszerűbb magyarázatnak eddig, a software-es emuláció az én esetemben simán visszafoghatja a driver-gpu kommunikáció sebességét.

    Az ATi egyszer kidobott egy drivert, ami megkerülte ezt a védelmi alrendszert (válaszul az akkor még igen gyakori, az enyémmel egyező panaszokra). A MS erre azonnal felszólította őket, hogy sürgősen tüntessék el azt, meg ne lássanak mégegyszer ilyet. Sajnos rajtam az a driver sem segítene, mivel nVidia kártyám van. Hallott esetleg valaki hasonló próbálkozásról az nVidia részéről? Hátha...
  • kjhun #135
    Win XP 7 Mhz-en
  • cateran #134
    Az AMd foruman irnak 1 -elegge komplikalt- megoldast...:

    "Run the Vista 32bit AGP hotfix (or 64bit if thats your OS type) and let it extract the drivers to the \ati\support\agp_9.10.... hotfix folder. Click cancel at the point where it wants to actually do the install, you need to install the driver first, afterward you can re-run the setup and install the Catalyst Control panel.

    Then go into device manager

    If you go into the properties of your Video card in device manager and choose the driver tab. Click update driver, Browse Computer for driver software the option to browse and choose Let me pick a specific driver. Then choose have disk and browse to the ATI driver folder that you should have from the first step (eg, on my laptop it is C:\Downloads\Windows.7\ATI_mobile_9.3.1_vista32-64_dd_ccc\ATI_mobile_9.3.1_vista32-64_dd_ccc\Packages\Drivers\Display\LH_INF)

    Then it should show your AGP card driver from the Vista driver and let it install.

    I would be interested for you to try a rotating theme (personalize your desktop and choose a theme with multiple backgrounds). On my ATI HD 2600 Pro AGP card, I get a chopped up picture for a backdrop). Check out my forum thread - http://forums.amd.com/game/messageview.cfm?catid=279&threadid=120420&enterthread=y with links at the bottom to see examples of this issue.

    The older 9.2 Driver doesn't have this bug but doesn't run as fast as the 9.3 and later drivers."

    bovebben

    Nem tul hosszu topic:)
  • stefun #133
    Abban a 300 millió én is benne vok meg még leszek is uj gép összerakás után is. Amig csak birja az xp a konfigukat.
  • hdo #132
    Hát érdekes, mert pont ehhez való.