Franczy

Windows XP, a frissítések operációs rendszere?

A Windows XP éppen hogy csak pár napja kapható, azonban az újgenerációs Microsoft operációs rendszer boldog tulajdonosainak máris azzal kell szembesülniük, hogy jókora kiegészítések tölthetők le az internetről a friss, ropogós szoftverhez. Attól függően, hogy valaki a Windows XP otthoni felhasználásra szánt Home, vagy üzleti célokra szánt Professional változatát tudhatja magáénak, immár akár 20 MB frissítést is letölthet új szerzeményéhez. Ezen frissítések közül néhány a szoftver biztonsági réseinek betömésére, vagy egyéb hasonló problémák orvoslására hivatott, néhány pedig új szolgáltatásokkal ruházza fel a Windows XP-t.


Szakértők szerint a felhasználók minden bizonnyal hozzászokhatnak majd ahhoz, hogy az új operációs rendszerhez időnként különböző frissítéseket és javítócsomagokat kell leszedniük, ám a Microsoft állítása szerint a korábbi Microsoft operációs rendszerekkel ellentétben a Windows XP esetében sokkal inkább a Microsoft "tolja" majd a felhasználóknak a frissítéseket, mintsem a felhasználóknak kellene "lehúzni" őket az internetről. A Microsoft ezek szerint az update-eket illetően a jövőben minden eddiginél proaktívabb viselkedést kíván tanúsítani.


A szakértők ezenkívül teljes mértékben egyetértenek abban, hogy a Windows XP-hez valószínűleg sokkal több frissítés készül majd, mint bármely korábbi Microsoft operációs rendszerhez, mely nagyrészt annak "köszönhető", hogy a Windows XP rengeteg új szolgáltatással rendelkezik. Többek közt említésre méltó, hogy a Windows XP-vel már alaphelyzetben egy olyan tűzfalas operációs rendszerhez jutunk, mellyel akár azonnal CD-t írhatunk, vagy videokonferenciát rendezhetünk, vagyis az esetleges hibalehetőségek és biztonsági rések száma valószínűleg növekedni fog a korábbi Windows-okhoz képest.

A Windows XP-hez jelenleg letölthető javítások között találunk például egy 5,2 MB-os update-et, mely a Microsoft Virtual Machine egyik biztonsági hibáját hivatott kijavítani, egy másik, 1,9 MB-os frissítés pedig az Internet Explorer 6 egyik biztonsági rését tömi be, mely biztonsági rés egyébként az Internet Explorer 5.5-ös verziójában is megtalálható. Ezenkívül említésre méltó még a Windows Movie Maker 1.2-es verziója, mely 3,2 MB hosszú, de a sort még hosszan lehetne folytatni, vagyis a Windows XP megjelent, irány a Microsoft website-ok Download szekciója!

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • JasonXXX #60
    Sziasztok!

    Van egy haverom (mondom, nem én), aki szeretné frissíteni az xpjét a netről de fél mert jogtiszta az op.rendszere és fél hogy lebukik. Szerintetek érdemes vagy biztonságos a netről frissíteni? Az tuti hogy a felhasználók 70%-a nem jogtiszta szoftvereket használ.
  • Seldon #59
    Kakao Te írtad, hogy "Softmodem" ...

    A szolgáltatót nem akarom égetni. Csaknem egy egész hónapon keresztül ötször gyorsab volt XP-n (5 kb/s) a letöltés, mint ME/98/95 (1 kb/s) alatt. Nem csak nekem. Legalább 3 másik felhasználó is ugyanezt tapasztalta. A rossz nyelvek szerint így akarták az XP-t favorizálni. Szerintem az egyik "topos" állított el valamilyen paramétert, amiről nem is sejtette, hogy mi lesz a következménye. Szegény "nem topos" felhasználóként a "tehénpásztorkodás" közben törhettettem a fejemet, hogy mi a megoldás. Szerencsére az XP kisegített ...

    Egyébként Kakao ugye már Te is több hónapja használod a Windows XP-t. Legalább 10 különböző gépre telepítetted. Kipróbáltad néhány hálózatban. Tanulmányoztad rajta egy sor program működését. Értékelted az IP-s rendszerét. Többféle tűzfalat és víruskeresőt kipróbáltál alatta. (Tovább nem sorolom, így is hosszú lettem.) Ezek után alakult ki a negatív véleményed ...

    Arra nem is akarok gondolni, hogy csak olvastad valahol: "Megjelent hozzá 20 Mb javítás!" ...
  • kako #57
    Azt meg mindig nem irtad, melyik szolgaltato tesz kulonbseget az elofizetoi kozott aszerint, hogy milyen operacios rendszert hasznal, de valoszinuleg ez igy is fog maradni, mert en nem tudok ilyenrol.
    Szoval kivancsian varom a valaszodat.
  • kako #56
    Elhiszem, de nem tudom elkepzelni, hogy mi lehet elrontva. Mert ez tipikusan valami "elkonfiguralas"-nak az eredmenye lehet, de tavolrol nem mernek jobban belemenni.
  • kako #55
    ZsoltK: Igen, van igazad, de:
    A demodulal utan kihagytad a 16550A-s UART szerepet, tudniillik ahhoz az adatokat soros-parhuzamos atalakitasnak kell alavetni, hogy a DMA csatornara kerulhessenek.
    Es meg azt is elfelejted, hogy a sebesseg, amit mutat a "rendszer", az bizony a legtobb esetben szamitasi hibas a vindozok eseteben, ahogyan az fdisk nevu program is rosszul szamol, csak ezt is kevesen tudjak.
    Ha megis az oprendszer halozatkezelo resze miatt lenne az emlitett sebessegkulonbseg, akkor ez igazolni latszik azt, hogy a UNIX-ok halozatkezelese messzebb jobb, ugyanis a FreeBSD-nek nevezett UNIX-klon-bol loptak at a TCP/IP stack-et a MS-ek.
    masik: A matav a hatterben fejlesztget, es azt a felhasznalo mar csak ugy erzekeli, hogy az elobb meg "ilyen" volt, most meg mar "olyan". Nem kell hozza harom evig elszakadni a geptol.

    Seldon: Na akkor megmutatom hogy kell atugrani, de guvaszd am a szemed:
    1, Kompatibilitas: A forrasszintu kompatibilitasnal nem kell jobb. Ja, ez serti a Microsoft erdekeit? Legalabb szabvanyos lehetne valamelyest, akkor egy ujabb verzio kijovetelekor nem kellene a forrasokat ujraforditani. Ja, akkor masok is tudnanak jo programokat irni a windoz ala, es ez megint serti az erdekeit?
    2, Ha jol megnezed amit irtam, nem szapultam semmit sehol ok nelkul, es nem istenitettem semmit sehol ok nelkul, pedig tehettem volna.
    3, Mindenesetre megneznek egy kulso modemet "lagy" burkolattal is, csakhogy ertsem, miert hangsulyoztad ki a kemenyet:-)
    4, Nem tudom melyik volt az a szakkifejezes, amit serelmezel, ha megirod, akkor elmagyarazom. Aki ilyen kozismert szakkifejezeseket nem ismer meg, az miert gondolja, hogy....
    Ezt egeszitse ki mindenki vermerseklete szerint.
  • MuERTe #54
    Mint írtam saját példa, nem nagy általánosság. A kétóránként lebont pedig azt jelenti, hogy elveszti az ip cím használati jogát és onnantól kezdve nincs a hálózaton.
  • Seldon #53
    Természetesen az időkülönbség egy Winchester csere valamint a belépés (kb. 3 perc), és nem több év.

    Nem kell csendben maradni sem, de csak szapulni valamit nincs értelme.
    A kulcsszó: kompatibilitás! Irahtnék egy teljesen más alapokon álló oprendszert. Lehetne sokkal jobb, de ha más nem fejleszt rá akkor mi van?
    Amúgy a lényeget továbbra is fenntartom:

    1. TE MÉG EGY KIS ÁRKOT SEM TUDSZ ÁTUGRANI, BE-BE ..

    (Igaz, hogy én sem.)

    2. NÉZD MEGMUTATOM HOGYAN KELL ÁTUGRANI ...

    A második verzió nekem továbbra is szimpatikusabb.


    A modemem külső (Rockwell), "kemény" burkolattal.

    Ki van "topon" ? Aki el tud helyezni 5 szakkifejezést egyetlen mondatban? Talán így legfeljebb kevesebben értik meg ...

  • kako #50
    Modemrol volt szo, ott pedig nincs DHCP.
    Modemeknel is csak softmodemeknel hallottam ilyenrol, ami koztudottan nem modem, es meg is erdemli, aki azon akarja megsporolni a gyorsabb processzor arat. Ott a problema altalaban a driver-upgrade-del megoldodik.
    Halistennek konfiguraltam mar DHCP szervert. A "ketorankent lebont" nem tudom mit jelenthet, mert nem bont le. Beallithato egy lease-time, ami annyit jelent, hogy mennyi idore kapja meg az adott mac-address-sel rendelkezo kartya az IP cimet. Ha a gep be van kapcsolva, akkor csak ellenorzi, hogy a halozaton van-e meg.
    Egy jol beallitott rendszerrel ilyen gondok nincsenek. Lattam mar DOS6.22+win3.11-et, es w95-ot is UPC-broadband halozaton, es nem produkalt ilyesmit, NT4 server detto, ugyhogy kisse eros, hogy csak az XP es a W98SE tud megbirkozni vele.
  • MuERTe #49
    Nem mondott nagy hülyeséget, mert az oprendszernek van köze a vonalstabilitáshoz. Példaként az én esetemet tudom hozni. UPC broadbandom van itthon és az 2 óránként frissíti az ip címet. Csak a 98se és most az xp képes ezzel megbírkózni, mert az összes többi m$ oprendszer kétóránként lebont és lehet ujraindítani a gépet. A dhcp szerverük egyszerűen nem képes frissíteni az ip címet.
  • kako #48
    Kedves Seldon!

    Az elso hozzaszolasomban azt irtam, nem lehetsz a top-on informatikaban, de ez most megerosodott bennem. Amit irsz, az egy nagy marhasag. Ha megszakad a vonal, az lehet minden masnak, foleg a modemnek a hibaja (56K softmodem?) de az oprendszere nem.
    Ezen felul, ha azt hiszed, hogy a szolgaltatodat erdekli, milyen oprendszered van, akkor nagyot tevedsz.
    De azert erdekelne, melyik ISP kulonbozteti meg az elofizetoit OS szerint.
    Nem allitom, hogy csak Tavasz, ill. Kekes tip. TV-t kellene hasznalnia a mezei felhasznalonak, de azt ugye alairod, hogy ezt a ket TV-t meg csak veletlenul sem fogja egy mezei user sem at-opciozni, ami azert a modernebbekkel elofordul, es nem valoszinu, hogy a gyerek a fejere rantja (Mar a sulyanal fogva sem).