Hunter

Antiproton gyűrű húzódik bolygónk körül

Antiproton gyűrűt észleltek a Föld körül, amit bolygónk mágneses erővonalai fognak össze. Az antianyag elméletileg a jövő rakétáinak az üzemanyaga is lehet.

Az űrből érkező kozmikus sugárzás összeütközve a légkör részecskéivel egy részecske záport hoz létre, köztük antianyagot is. Az így keletkezett új részecskék jelentős részét foglyul ejtik a Van Allen sugárzási övezetek, az a két tórusz alakú zóna, amiben a töltéssel rendelkező részecskék a Föld mágneses erővonalai körül tekeregnek. Több műhold is észlelt már pozitronokat, az elektronok antianyag párját a külső övben, most azonban sikerült antiprotonokra bukkanni, amik közel kétezerszer nagyobb tömegűek.

A külső övben általában a könnyebb részecskék helyezkednek el, mint a pozitronok, mivel a szélesebb spirálokat gyengébb mágneses erővonalak alkotják, ezeknek pedig nem elegendő az erejük a nehezebb részecskék foglyul ejtéséhez. A belső Van Allen-öv a nagyobb gravitációnak köszönhetően elvileg elég erős mágneses mezőkkel rendelkezik az antiprotonok foglyul ejtéséhez. Ezt az elméletet próbálták igazolni olasz kutatók, méghozzá sikerrel.

Piergiorgo Picozza, az olasz Tor Vergata Egyetem kutatója munkatársaival egy orosz Föld-megfigyelő műhold kozmikus sugárzás detektorával észlelte az antiprotonokat. Az űreszköz a belső sugárzási övön repül keresztül. A detektor 2006 júliusa és 2008 decembere között 28 antiprotont észlelt a Föld déli sarkából kiinduló mágneses mező vonalak fogságában, ami háromszorosa a napszélben véletlenszerűen felbukkanó részecskék átlagának. A PAMELA nevű műszer a belső sugárzási övnek csupán egy kis területét, a szokatlanul sűrű, úgynevezett Dél-Atlanti Mágneses Anomáliát szondázza, a kutatók szerint azonban az öv egészében találhatók antiprotonok. "Részecskék milliárdjairól beszélünk" - nyilatkozott a kutatócsoport tagja, Francesco Cafagna, a Bari Egyetem munkatársa.

"Nagyon érdekesnek találom, hogy a Föld mágneses mezeje egy kicsit a laboratóriumban használt mágneses csapdaként működik" - jegyezte meg Rolf Landua, a CERN részecskefizikusa. A CERN Genfhez közel fekvő laboratóriumában a kutatók azon dolgoznak, hogy minél hosszabb időre tudjanak antianyagot befogni, összehasonlítandó viselkedésüket a normál anyaggal.

Alessandro Bruno ugyancsak a Bari Egyetemről úgy véli, a Van Allen-övekben található antianyag egy napon hasznos lehet az űrrepülés számára, a jövő rakétáit ugyanis hajthatnák anyag-antianyag reakciók, ami az energiatermelés tekintetében a Nap magjában végbemenő nukleáris fúziónál is hatékonyabb. "Ez a legbőségesebb földközeli antiproton forrás" - tette hozzá Bruno. "Ki tudja, egy nap a fellőtt űrhajók talán a belső sugárzási övben tankolják majd fel magukat, mielőtt hosszabb utakra indulnának"

Az óriásbolygókat a belső sugárzási övben található antiprotonok milliószorosa, vagy milliárdszorosa veheti körbe.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • 17735 #41
    "Na mármost ha ezen a vonalon áthalad egy műhold, az hogy-hogy nem sérül?"
    De, sérül:
    "With a ThinkPad 760XD laptop, two to three memory changes due to radiation occur during a shuttle flight to the Station, Klausman said. That number balloons up to 30 for a mission to NASA's Hubble Space Telescope. The reason is that Hubble orbits about 150 miles higher than the station, where the radiation protection from Earth's magnetic field is not as strong."
    http://www.nasa.gov/mission_pages/shuttle/flyout/flyfeature_shuttlecomputers_prt.htm
  • NEXUS6 #40

    Attyaúristen, sikerült megtalálnod azt a szór, amit itt az SG-n a legritkábban írnak le!
  • Sir Ny #39
    tévedtem
  • NEXUS6 #38
    Monyuk én a wiki linkre gondoltam, csak épp rajtamaradt az egér az egyik linken, bocsi.

    "Annyit tudok a józan paraszti eszemmel, hogy egy részecskének az energiája a sebességének a függvénye, másnak nem. Tehát ha egymásnak ütköztetsz két részecskét fénysebességgel, annál a büdös életben nem fogsz tudni nagyobb energiájú ütközést létrehozni két olyan részecskével, max nagyobbal."
    A józan paraszti eszeddel talán a relativitás elmélettel meg kéne ismerkedned. No offence.

    (Tömeggel rendelkező részecskét a nemjószagú életben nem fogsz tudni fénysebességre fölgyorsítani, csak szólok).

    "A wiki szerint a nagy hadron ütköztetőben 10^-6 joule mozgási energiája van a részecskéknek. Ennél a köpésemnek is nagyobb van."
    Csak éppen oszd el a köpésedben levő részecskék számát, hogy megkapd azt az icuri mennyiséget, ami általában egy szobahőmérsékletű nyálban levő átlagos atomban, esetleg protonban van.
    Na most itt volt olyan proton, ami önmagában akkora energiával esett be a légkörbe, mint egy 100 km/h-val száguldó bézból labda. Szerinted?
    (Az LHC-ben talán egy nyalábnak van ilyen nagyságrendű energiája, oszt rádolgozik egy Paks, hogy ilyet összehozzunk!)
  • Sir Ny #37
    Nem tudom miről szól a linked, de nem is érdekel igazából.

    Sőt, azt sem tudom, hogy mi ütközik ezekben az ütköztetőkben (hadronok? protonok? ólmok?), vagy hogy mi az az energia, amiről szó van. Annyit tudok a józan paraszti eszemmel, hogy egy részecskének az energiája a sebességének a függvénye, másnak nem. Tehát ha egymásnak ütköztetsz két részecskét fénysebességgel, annál a büdös életben nem fogsz tudni nagyobb energiájú ütközést létrehozni két olyan részecskével, max nagyobbal.

    A wiki szerint a nagy hadron ütköztetőben 10^-6 joule mozgási energiája van a részecskéknek. Ennél a köpésemnek is nagyobb van. És hogy a francba jön ide az ősrobbanás? Az infláción kívül akkor is pont ugyanilyen volt a fizika, mint most. Ha az ősrobbanás után 2s-vel köpök, akkor is nagyobb energiájú a köpésem, mint a LHC-ben a cuccos.
  • NEXUS6 #36
    Link
  • NEXUS6 #35
    Ha te mondod.
  • Sir Ny #34
    hülyeség ( de legalább sok felkiáltójeled van. Az is valami )
  • Sir Ny #33
    hülyeség
  • NEXUS6 #32
    "A CERN-ről azt mondják, hogy olyan energiaszinteket produkál, mint az ősrobbanás után az Univerzum. Azért ilyenek nem nagyon fordulnak elő jelenleg természetes úton."

    Eddig amit érzékeltek a legnagyobb energiájú kozmikus sugárzásból származó részecskét annak TÖBB MILLIÓSZOROSA volt az energiája az LHC-ben előállíthatóhoz képest!!!