Hunter

Megnyílhat az út az antianyag tanulmányozása előtt

Először sikerült antianyag-atomokat csapdába ejteni. A vívmány lehetővé teszi az antianyag alapvető erőkkel szembeni viselkedésének tesztelését.

Az antirészecskék normál társaik ellentétes töltéssel rendelkező ikertestvérei. Mivel az anyag és az antianyag találkozáskor elpusztítják egymást, az antianyag kísérletek lekorlátozódtak az elektromágneses csapdákkal foglyul ejthető, töltéssel rendelkező antirészecskék alkalmazására. Bár az utóbbi időben több kutatócsoport is előállított antihidrogén-atomokat, mivel nem rendelkeznek nettó töltéssel, egyiküknek sem sikerült csapdába ejteni ezeket, hogy részletes kísérleteket végezhessenek velük. Ezen változtatott a CERN Genf mellett található részecskefizikai laboratóriumának ALPHA (Antihidrogén Lézer Fizikai Apparátus) kísérlete, aminek végre sikerült antihidrogén-atomokat elcsípnie.


Az ALPHA kísérlet

Az ALPHA a CERN antiproton-lassítójából származó antiprotonok, és a nátrium egy radioaktív izotópjából kisugárzó pozitronok egyesítésével állított elő antianyag-atomokat, a folyamatban az áttörést az antihidrogén-atomok mágneses manipulálása jelentette.

Bár az antihidrogén-atomok elektromosan semlegesek, mégis parányi mágnesekként viselkednek és reagálnak a mágneses mezőre. Ez a reakció azonban annyira gyenge, hogy az antihidrogén-atomoknak nagyon lassan kell mozogniuk ahhoz, hogy mágnesességgel csapdába ejthetőkké váljanak. Ennek tudatában az ALPHA kísérleten dolgozó kutatók megpróbáltak minél lassabb antiatomokat előállítani, azáltal hogy a -70 Celsius fokos antiprotonokat jóval hidegebb, -230 Celsius fokos pozitronokkal ütköztették. Az ütközésekben az antiprotonok energiát vesztettek mielőtt egyesültek a pozitronokkal és antihidrogénné alakultak. A leglassabb antihidrogén-atomokat -272,5 Celsius fokon sikerült befogni egy nagy erejű henger alakú mágneses mezővel, amit szupravezető mágnesekkel állítottak elő. Ezután a mezőt kikapcsolták, így az antihidrogén a normál anyaggal való reakcióban megsemmisülhetett, részecskéket hozva létre, amit szilícium detektorok rögzítettek.

A kísérlet 335-szöri lefuttatásával közel 10 millió antiprotont és 700 millió pozitront ütköztettek, a reakciókból keletkező antihidrogén-atomok sokaságából azonban csak 38 atomot sikerült eléggé lelassítani a csapdába ejtéshez. "Hatékonyságunk még nem a legjobb" - nyilatkozott a kísérlet szóvivője, Jeffrey Hangst, a dán Aarhus Egyetem kutatója. "Sokkal több antihidrogént állítunk elő, mint amit el tudnánk fogni"


A hűtés a siker egyik kulcsa

A csapat várakozása szerint ez az arány nőni fog, amint elkezdik használni új, az év első felében már tesztelt antiproton hűtési technikájukat. Ennek ellenére végre megnyílni látszik a lehetőség a tudósok előtt, hogy leteszteljék, vajon ugyanúgy hatnak-e a fizika törvényei az antianyag-atomokra, mint hagyományos társaikra. Például kielemezhetik az anyag és az antianyag ugyanazon hullámhosszon történő fényelnyelési és kibocsátási képességeit, a részecskefizika standard modellje szerint ugyanis a két anyag egyenértékű. Amennyiben az antihidrogén spektruma eltérést mutatna a hagyományos hidrogénével szemben, az hatalmas zűrzavart okozhat a standard modellben, ugyanakkor bármilyen ellentmondás fényt deríthet végre arra a rejtélyre, miért uralja az univerzumot a hagyományos anyag, annak ellenére, hogy az ősrobbanás elméletileg egyforma mennyiségű anyagot és antianyagot hozott létre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • philcsy #30
    "Némi magyarázatra szorult volna, hogy egy elektromosan semleges részecskét (anti-hidrogénatom) hogyan lehet elektromágneses csapdában megtartani."

    "Bár az antihidrogén-atomok elektromosan semlegesek, mégis parányi mágnesekként viselkednek és reagálnak a mágneses mezőre. Ez a reakció azonban annyira gyenge, hogy az antihidrogén-atomoknak nagyon lassan kell mozogniuk ahhoz, hogy mágnesességgel csapdába ejthetőkké váljanak."

    A csapda nem elektromágneses hanem mágneses.

    Az antihidrogén atomok pedig lényegében mágnesek. Egy mágnest mágnesesé a párosítatlan elektronok teszik. Ez ugyan az csak itt pozitronnal.
  • morden #29
    Mindig meglepődök, hogy a politikától lehető legtávolabb álló cikkek fóruma is rövid úton politikai jellegű lesz, van kismillió direkt erre a célre kitalált fórum, miért pont az sg tudomány rovatban kell ezt...
  • Kara kán #28
    Nálad a pofátlanság nem ismer határ, ugyi?

    Az államadósság mellé azt kell becsomagolni, aki okozta, te idióta.
  • harcu #27
    Ha az államadósság mellé becsomagolják a fityeszt is élükön ovival, akkor már full megérte bebukni akár a komplett költségét is a vasútnak.
  • zolis #26
    Antianyagból gyorsvasút. Nem rossz!
  • ZoliJ #25
    naaa
    a railjet 140-nel megy (tudna többel menni, külföldi részen megy is, de a magyar pályán ennyi a maximum). Amúgy pedig Győr mellett megáll Tatabányán és Kelenföldön is:)
  • Kara kán #24
    Téged is beajánlak a Heti 7-esbe. Nyugodtan hivatkozz rám.
  • karesz6 #23
    "Azon töprengtem, hogy Magyaro. drága és lassú autópályák helyett miért nem épített olcsóbb és gyorsabb gyorsvasutakat? "

    Azért mert a Magyarok olyan kurva jók hogy olyan vasutat építenek ami budapest külvárosáig a fénysebesség többszörösére gyorsulna. Ám egy ilyen tömeg lelassítása csak úgy lehetséges hogy a vonat 3x megkerüli galaxisunk központi fekete lyukát. Ekkor a vonat belsejében tapasztalható menetidő kb 1h val kevesebb mint a mostani budapest-debrecen távolság megtételéhez szükséges legkevesebb idő de a külső megfigyelők számára szinte pontosan 4 év telik el. A Fidesz tervez is építeni egy ilyen vonatot bár nem a nagyközönség számára. Fel akarják rakni rá az államadósságot és 4 évvel előre küldeni az időben hogy azzal a következő kormánynak kelljen foglalkozni.
  • zord #22
    Az alsó képen meg mi van: beszorult egy polip a fagyigépbe...??

    (na ma már nem trollkodok)
  • zord #21
    A múltkor hozott Anti anyagot, de gyorsan felszíttuk :)


    Vagy a cikkből egy (anti-)részlet :

    Az OMEGA a CERN proton-lassítójából nem származó protonok, és a nem nátrium több nemradioaktív izotópjából besugárzó negatronok szétválasztásával nem állított elő anyag-atomokat, a folyamatban a visszatörést a hidrogén-atomok nem mágneses manipulálása nem jelentette....