Hunter

Újabb holddal gazdagodott a Plútó

A Hubble Űrtávcső segítségével megtalálták a törpe bolygó negyedik holdját. Az átmenetileg P4-nek nevezett hold a becslések szerint 13-34 kilométeres átmérővel rendelkezik.

A P4 a már régóta ismert Charon, valamint a nemrég felfedezett Nix és Hydra társaságát gazdagítva vált a Naprendszer legújabb tagjává. "Ez egy fantasztikus felfedezés" - nyilatkozott a kisbolygó elnevezési konvencióknak megfelelően 134340 Pluto-nak írandó egykori Plútó felé tartó űrexpedíció, a New Horizons főfelügyelője, Alan Stern, a Colorado-i SRI (Southwest Kutató Intézet) munkatársa. "Most, hogy már tudunk a Pluto-rendszer újabb holdjáról, megtervezhetjük a közeli megfigyelését"

A New Horizons 2015-ben éri el a bolygó rangjától 2006-ban megfosztott Plútót és holdjait, az űrszonda hét műszerével részletesen fel fogja térképezni a rendszer objektumainak felszínét, összetételét és légkörét.

A P4 a Nix és a Hydra között kering, utóbbiakat 2005-ben fedezték fel, ugyancsak a Hubble segítségével. A Charont még 1978-ban azonosították az Egyesült Államok Haditengerészetének Obszervatóriumával, ez volt az első csillagászati eszköz, aminek sikerült különálló objektumként észlelnie a Plútó legnagyobb holdját. Összehasonlításként, míg a Pluto maga egy kicsivel több, mint 2300 kilométeres átmérővel rendelkezik, a Charon átmérője 1200 kilométer, a Nix és a Hydra pedig a 30 és 115 kilométeres tartományba sorolható.

A Hubble június 28-án észlelte először a P4-et új Wide Field Camera műszerével. A hold létezését a július első felében lezajlott észlelések erősítették meg. "Átmenetileg P4-nek neveztük el. Lesz neve, ebben azonban nem a NASA fog dönteni" - nyilatkozott Trent Perrotto, a NASA szóvivője, aki elmondta, hogy a névadás a Nemzetközi Csillagászati Egyesület (IAU) hatáskörébe tartozik.


Ha az IAU irányvonalait nézzük, akkor a Neptunusz pályáját keresztező vagy megközelítő objektumokat - különösen a Plútó holdjait a túlvilággal kapcsolatos mitológiai nevekkel ruházhatják fel. Plútó a túlvilág ura volt a római mitológiában, Charon (Kharón) pedig a lelkeket az élők és a holtak világát elválasztó Styx folyón átszállító révész. A Plútó második holdja, a Nix a sötétség és az éjszaka görög istennőjéről Nüxről, Kharón anyjáról kapta a nevét, míg a Hydra a túlvilág kapuját őrző sokfejű kígyó. A P4 nevének kiválasztásánál az IAU figyelembe fogja venni az égitest felfedezőjének kívánságát is, aki nem más mint Mark Showalter, a kaliforniai SETI Intézet csillagásza. A SPACE.com az ő választásáról érdeklődött.

"Ez a téma még egyeztetés alatt áll" - nyilatkozott Showalter. "Számos színes nevünk van, amiből választhatunk, mivel az összes hold neve Hadész (Plútó görög neve) kegyeltjeitől származik. A legtöbbször Cerberus, a pokol kapuját őrző kutya neve merült fel, ezt a nevet azonban már egy aszteroida is viseli. Az IAU ellenzi az aszteroidák neveinek használatát. de ez még nem feltétlenül jelenti azt, hogy ne engedélyeznék"

Showalter elkötelezettnek tűnik a fenti névvel kapcsolatban, éppen ezért javasolta egy másik, a göröghöz közelebb álló írásmódjának, a Kerberos-nak az alkalmazását, ugyanakkor elismerte, hogy rengeteg név áll a rendelkezésükre, ezeket az interneten is megszavaztatják. Elvileg két hónapon belül megszülethet a parányi hold neve, és nem kizárt, hogy Kerberos fogja őrizni a Kuiper-öv objektumait.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Doktor Kotász #36
    Tényleg, a Warcraftban Thrall szerepelt, és nem Thrawn. :-)
    AS
  • Thrawn #35
    A Star Wars admirálisa.
  • Doktor Kotász #34
    A nevedet a Star Wars admirálisa vagy a Warcraft jövöbe látó hadvezére ihlette?
  • NEXUS6 #33
    Az eredeti elképzelés szerint a Plutó a Neptunusz holdja volt, de aztán a Triton kilökte.
    Volt olyan elképzelés is, hogy jött valami más égitest és az lökte ki. Na most valszeg volt valami kataklizma, mert a keringési, meg a forgási síkok ennél a "bolygónál" is jól össze vannak kócolva, mint az Uránusznál.
    Ha így nézzük még az is lehet, hogy annak volt a holdja.

    A jelenlegi elképzelések szerint minden esetre "csak" egy sima KBO. (Kuiper Belt Object)
  • Thrawn #32
    "Újabb holddal gazdagodott..."

    Ez most akkor fogdossa befelé a holdakat? Ezt most szerezte, vagy már régebben is ott volt, csak nem tudtunk róla?
  • moikboy #31
    Vicces lenne ha valahonnan idekeveredne egy ilyen és átrendezné a Naprendszert :D Hoppá, asszem pont ilyesmivel hülyítették pár éve a népet Nibiru címszóval :D:D
  • Doktor Kotász #30
    Sőt az sem zárható ki, hogy a csillagok között, egyik csillaghoz sem tartozva óriásbolygó méretű objektumok vannak. Sőt valószínű, hogy vannak ilyenek. Például egy csillag úgy keletkezik, hogy egy köd a gravitáció miatt összecsomósodik, és csillaggá válik. Na de, ha nincs annyi anyag, hogy ez megtörténjen, akkor nem lesz belőle csillag. Mondjuk létre jön egy Jupiter mérető valami, amit csak azért nem nevezhetünk bolygónak, mert nem kering egy csillag körül. Spt, ha minden igaz, olyat már fedeztek is fel pár éve, hogy nem indult be a magfúzió, de mivel a kialakulásakor a bele áramló anyag felmelegítette, még párszáz fokon ízzik.
  • Doktor Kotász #29
    "az asztrológusok bármire tudnak magyarázatot és annak ellenkezőjére is :)
    mindezt magabiztosan, huncut vigyorral a szájuk szélén, másokat és önmagukat is becsapva..."

    Hát igen, egy csillagász pár hónapja alaposan felhúzta magát (talán NASA-s volt) és közölte, hogy az asztrológusok által definiált csillagjegyekben van egy bő 20 ezer éves ciklus, tehát a korábban általuk megállapított csillagegyüttállások már régen nem igazak, az állatövi jegyek eltolódtak függetlenül attól, hogy sosem volt jelentősége annak, hol is állnak, meg mikor melyiknek az aszcendense, és a többi babonás hókusz-pókusz is teljesen értelmetlen. De ha már a csillagokról magyaráznak, meg papíron számolgatnak, akkor vegyék már a fáradtságot, és nézzenek fel az égre, és vegyék már észre,. hogy nem ott vannak az égen a csillagok, ahol hiszik.

    Még ezek az ezo tévés görények is reagáltak rá, hogy majd megvizsgálják. Tökre lehetett látni, hogy fogalma sincs arról, hogy miről is van szó. Szerintem még azt sem tudják, hogy magfúzióval termelnek energiát, hogyan csoportosíthatók (fehér törpe, vörös óriás, stb.). A kvazárról, pulzárról azt hiszik, hogy a Mediamarktban lehet kapni, a fekete lyukról, meg a arra tippelnének, hogy az OBI-ban kapható.
  • Sir Ny #28
    A tkp nem része egyik égitestnek sem. Ha igen, akkor a körül kering a másik. Fizika vs magyar nyelv.
    Az A B körül kering az azt jelenti, hogy A pályájának fókuszpontja benne van B-ben. Ha nincs, egymás körül keringenek.
  • moikboy #27
    " Ha közös tömegközéppont körül keringenek, és nem egyik a másik körül akkor kettős bolygóról beszélünk. "

    :D LOÁL! Ált. isk. fizika gyerekek! Szerinted van olyan, hogy nem a közös tömegközéppont körül keringenek, hanem az egyik egy rajzszöggel le van rögzítve és a másik körülötte kering? :D:D:D