Hunter

Egyre közelebb az anyag túlsúly megfejtése

A részecskefizikusok egyre közelebb kerülnek az anyag-antianyag rejtély megfejtéséhez, a Cern eredményei után most az Egyesült Államokbeli Tevatron csapata is előrelépésekről számolt be.

Az ősrobbanáskor elméletileg azonos mennyiségben keletkezett anyag és antianyag. Az összes ismert alapvető részecskének van egy azonos tulajdonságokkal, ugyanakkor ellentétes elektromos töltéssel rendelkező antianyag megfelelője. Amikor egy részecske összetalálkozik ellenpárjával egy nagy energiájú villanással "kioltják" egymást. A kérdés, hogy a fentiek fényében az egyenlő mennyiségű anyag és antianyag miért nem oltotta ki egymást?

A Tevatron részecskegyorsító kutatóinak egy proton-antiproton ütköztetésből keletkezett részecskezáporból származó 2010-es előzetes eredményei némi többletet mutattak az anyag javára, felcsillantva a reményt, hogy végre eljuthatnak a válaszhoz. A június utolsó napján megjelent új tanulmányuk arról tanúskodik, hogy a tavalyi megállapítás részecskefizikus szemmel nézve is viszonylag szilárd alapokkal rendelkeznek.

Az ütközésből számos különböző részecske jött létre, ezek közül a Tevatron DZero detektorával dolgozó csapat egy B-mezonnak nevezett részecske bomlásában észlelt eltéréseket. A rendkívül rövid életű B-mezonok müon és antimüon részecskepárokba bomlanak, azonban - ahogy arról 2010 májusában már beszámoltak - az anyag részecskéknél már észlelhető, 1 százalékos többletet tapasztaltak.

Az ilyen részecskefizikai kísérletekből végbemenő kölcsönhatások zűrzavarából nem könnyű kiszűrni a váratlan eseményeket, vagyis a méréseket bizonyos szintű bizonytalanság övezi, ami magába foglalja azt is, hogy az észlelt hatás csupán egy véletlen statisztikai eset, mintsem egy új fizikai hatás. A kutatóknak most már 50 százalékkal több adat áll a rendelkezésükre, ami továbbra is arra utal, hogy az előzetes eredmény valóban a részecskék bomlásából származik. A június 30-i beszámoló szerint a bizonytalanságot 3,9 szigma szintre csökkentették, ami mindössze 0,005 százalék esélyt tulajdonít egy szerencsés véletlennek.

Mindazonáltal a részecske fizika világában a felfedezéseket nagyon szigorú feltételekhez, 5 szigmás bizonyossági szinthez kötik, ez 0,00003 százalék esélyt jelent a tévedésre. Ezt kell elérniük az amerikai kutatóknak, hogy kijelenthessék, megoldották az anyag-antianyag rejtélyt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gybfefe #56
    Háromszázezred százalék! Hm. Ennyit még én is szoktam tévedni. :(
  • Irasidus #55
    Valóban nincs benne "rendszer kialakulásának történetisége" mert ez csak egy szógaz amit te találtál ki. Tudománytörténetet (vagyis társadalomtudományt) ne keverd össze a fizikával, kémiával, csillagászattal vagyis a természettudománnyal. Mellesleg a történetiség sem stimmel abban amit írtál.

    Tényleg leírtad miért szép illetve nem szép dolog a tudomány, csak éppen nem a tudományról írsz, hanem arról amit annak képzelsz! Sajnos ezt szalmabáb érvelésnek hívják. Elnézés ha úgy érzed, hogy übermensch a hozzá állásom, nem ez célom, csak szeretném ha megértenéd végre: félre érted (vagy nem érted) a tudományt! A másik probléma az, hogy a [bulvár + ismeretterjesztés] párost kevered a valódi tudomány állításaival, amit nem ismersz, és az SG. bulvárból sem fogod megismerni. Ha meg nincs más érved akkor jön az összeesküvés elmélet. Ha ezeket elhagynád, akkor talán az én válaszaim is mások lennének.

    Nem vagy te hülye, ilyet nem állítottam, csak ragaszkodsz a tévedéseidhez, ami viszont már hülyeség. A sértegetés meg nem illik hozzád, nem vagy te primitív, különben sem veszem fel!
  • JMáté #54
    Köszönöm a választ, az írásodat feltétlenül el fogom olvasni.
  • NEXUS6 #53
    Inkább kiegészítette, azt amit írtam, mint cáfolta.
    Ez egy hardcore tudományos nézőpont, amiben a rendszer kialakulásának történetisége nincs benne. Én meg inkább tudománytörténeti szempontból írtam le kb ugyan azt. Lehet szőrözni, csak az a gond, hogy amit én írtam azt az itt megjelentek 90% érti, amit meg ti azt meg 90% nem érti.
    Én leírtam, azt hogy miért szép dolog a tudomány, hogy jönnek rá dolgokra nagyon okos emberek, akik közé bizonyára te is tartozol, és azt, hogy a rengeteg felfedezés után is még mennyi ismeretlen várja azokat, akik kemény munkával hajlandók az agyukat tornáztatni.
    Ti meg jöttök itt az űbermens hozzáállással, hogy mindenki kapja be aki fejben nem integrál.

    De erről beszélek amúgy a kezdetek óta, hogy olyan miatt támadtok rám és mindenkire, aki nem vérszerint bizonyíthatóan közületek származik, amit a magatokközül levőnek messze elnéztek.
    Arrogáns kis köcsög vagy bulával együtt.
    Csókolom!
  • Irasidus #52
    A #37 hszben kaptál részletes választ, illetve kiegészítettem a #38 hszben egy aprósággal, bár az tényleg apróság. Egyébként látod ez a baj, nem "jött le". Még nagyobb baj, hogy amikor bvalek2 elmagyarázta hol a hiba abba amit mondasz, azok után sem "jött le". Legalább ismeretterjesztő szinten ismernéd azt amiről beszélsz, de még úgy se. Remélem felismered mi a különbség a kritika és a személyeskedés között...
  • NEXUS6 #51
    Aha. Értem.
    És melyik hsz-ben történt ez meg, mert nekem nem jött le?! Bocs.
  • bvalek2 #50
    Én vettem a fáradságot, hogy részletesen megcáfoljalak, de te kitörölted vele a hátsó feled. Nem csodálom hogy a többiek ezek után nem erőlködnek vele.
  • NEXUS6 #49
    Köszönöm a részletes cáfolatot.
  • Irasidus #48
    Amiket NeXUS6 összehordott, az totál hülyeség, és semmi másból nem áll csak abból amit ő nem tud, azt keveri a fantáziájával. Kár, hogy egyetértesz vele, nem kéne.
  • bvalek2 #47
    Az Rij a Ricci-tenzor, az R (indexek nélkül) pedig a Ricci-skalár, két különböző mennyiség. A gij a metrikus tenzor. A Ricci-tenzort és a Ricci-skalárt a metrikus tenzor deriváltjaiból számoljuk ki. Az Einstein tenzor hagyományosan az első két tagja a baloldalnak, de valójában az egész baloldal a térgeometriáról szól, és helytelen átvinni a lambdát a másik oldalra.

    Az a legegyszerűbb, ha letöltöd az irományomat, az első fejezetben 30 oldalon keresztül lassan szájbarágósan végigmegyek egy koordináta-rendszertől egészen az Einstein-egyenletig. Ha valami nem érhető benne, szólj, és kijavítom.