Berta Sándor

Dollármilliárdokat követel az Oracle a Google-tól

Az Oracle azzal vádolja a webes vállalatot, hogy az Android operációs rendszerével megsértett számos fontos Java-szabadalmat. A szoftvercég több milliárd dolláros kártérítést követel.

Az Oracle keresetét egy kaliforniai bírósághoz adta be, amelyben jelezte, hogy nem elégszik meg aprópénzzel, hanem több milliárd dollárra tart igényt. A cég már tavaly augusztusban benyújtotta a beadványát, azonban eddig nem közölte, hogy a szabadalomsértések miatt mekkora kártérítést akar. A vita azután tört ki, hogy az Oracle 7,4 milliárd dollárért megvásárolta a Sun Microsystems vállalatot és ezzel a birtokába kerültek a Javával kapcsolatos szabadalmak is. Az Oracle azt állítja, hogy a Google az Android operációs rendszerével ezeket a szabadalmakat sértette meg.

Bár eddig is voltak szabadalmi perek az androidos táborba tartozó mobiltelefon-gyártók ellen, azonban a mostani ügy kétségtelenül a legjelentősebb eljárás. Az Oracle álláspontja egyértelmű: a Java a legfontosabb szoftver, amit a cég valaha megvásárolt, éppen ezért mindent elkövet azért, hogy minél több pénzre tegyen szert a Javának köszönhetően. Mivel a Java világszerte egyre népszerűbb, ezért a per kimenetele közel sem mindegy. Larry Ellison, az Oracle első embere és jogászai jelentzék, hogy a céljuk az Android eltávolítása a mobilpiacról.

A Google szerint viszont a több milliárd dolláros kártérítési igény "alapvető jogi tévedéseknek" köszönhetően jött ki és túlzott mértékű. Ráadásul a több milliárd dollár már csak azért sem megalapozott, mert ez jóval nagyobb összeg annál, mint amennyihez a társaság valaha az Androidnak köszönhetően jutott. A pert az észak-kaliforniai kerületi bíróság fogja tárgyalni.

Florian Müller, a Nosoftwarepatents.com alapítójának birtokába került információk szerint az Oracle 1,4 és 6,1 milliárd dollár közötti kártérítést követel a Google-tól. A vállalat korábban egy peren kívüli megállapodás tervezetét is eljuttatta a Google-nak. Ennek alapján a webes konszernnek három évre 60 millió dollárt kellett volna fizetnie, továbbá az Androiddal kapcsolatos forgalom után is minden évben legfeljebb 25 millió dollárt kellett volna átutalnia. Ezt azonban a keresőóriás elutasította.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • who am I 7 #51
    mert szted az almafan(szörzetek) mégis mi alapján döntenek, te agyoniskolázott.Eként, ha lenne eszük, nem lehetne eladni arany áron nekik a cajgot..apple meg nem tolvaj, csak kihasználja az idiótákat, ez teljesen normális és pro szinten nyomják.
  • who am I 7 #50
    még 1 uncsi amcsi per...barmok.
  • kutanmiki #49
    expert vihar a biliben...
  • gforce9 #48
    Érdekes, mindig is pénzre épült ez a világ és folyamatosan fejlődött. Elég nehéz elhinnem, hogy a szabadalmak miatt még jobban fejlődik. Nekem kerékkötőnek tűnnek nagyon. Pénznyelő dolgok, amiken a jogászok zsírosra kereshetik magukat, de biztos én látom rosszul.
  • Komolytalan #47
    Ha valakinek nem esett volna le, ez a szabadalom a session kezelést is magába foglalja, vagyis pl az sg.hu, és bármi, regisztrációval rendelkező oldal megsérti.
  • Komolytalan #46
    És itt van egy példa arra, amiről beszéltem: a cégnél 0 db fejlesztő dolgozik, mégis perli a google-t - ráadásul sikerrel - , mert az "ellopta" a szabadalmát.

    Érdemes megnézni milyen konkrét a szabadalom megfogalmazása (mintha csak arra szolgálna, hogy minél több, a jövőben létrejövő kódot tejeltetni lehessen): "A szóban forgó szabadalom olyan információtároló és -elérő rendszereket ír le, amelyek tartalmának egy része folyamatosan lejár vagy elavul, a rendszer pedig az ilyen tartalmakat kiszűri a tárolórendszerek keresési találatai közül"
  • Komolytalan #45
    Elég régi ügy, de valahogy így kezdődött.
  • narumon #44
    Node hol található meg a téma? Vagy a konkrét szabadalomsértés leírása? Azért kérdeztem mert érdekel, nem azért, hogy beszólj...
  • Komolytalan #43
    Én kérek elnézést, hogy nem csak az sg-n olvasok a témával kapcsolatban, mielőtt véleményt formálnék róla.
  • Justil #42
    Dehogy repes. F'szé sajnáljam én azt, akinek egy ilyen per után is dollár milliárdjai maradnak?