51
  • who am I 7
    #51
    mert szted az almafan(szörzetek) mégis mi alapján döntenek, te agyoniskolázott.Eként, ha lenne eszük, nem lehetne eladni arany áron nekik a cajgot..apple meg nem tolvaj, csak kihasználja az idiótákat, ez teljesen normális és pro szinten nyomják.
  • who am I 7
    #50
    még 1 uncsi amcsi per...barmok.
  • kutanmiki
    #49
    expert vihar a biliben...
  • gforce9
    #48
    Érdekes, mindig is pénzre épült ez a világ és folyamatosan fejlődött. Elég nehéz elhinnem, hogy a szabadalmak miatt még jobban fejlődik. Nekem kerékkötőnek tűnnek nagyon. Pénznyelő dolgok, amiken a jogászok zsírosra kereshetik magukat, de biztos én látom rosszul.
  • Komolytalan
    #47
    Ha valakinek nem esett volna le, ez a szabadalom a session kezelést is magába foglalja, vagyis pl az sg.hu, és bármi, regisztrációval rendelkező oldal megsérti.
  • Komolytalan
    #46
    És itt van egy példa arra, amiről beszéltem: a cégnél 0 db fejlesztő dolgozik, mégis perli a google-t - ráadásul sikerrel - , mert az "ellopta" a szabadalmát.

    Érdemes megnézni milyen konkrét a szabadalom megfogalmazása (mintha csak arra szolgálna, hogy minél több, a jövőben létrejövő kódot tejeltetni lehessen): "A szóban forgó szabadalom olyan információtároló és -elérő rendszereket ír le, amelyek tartalmának egy része folyamatosan lejár vagy elavul, a rendszer pedig az ilyen tartalmakat kiszűri a tárolórendszerek keresési találatai közül"
  • Komolytalan
    #45
    Elég régi ügy, de valahogy így kezdődött.
  • narumon
    #44
    Node hol található meg a téma? Vagy a konkrét szabadalomsértés leírása? Azért kérdeztem mert érdekel, nem azért, hogy beszólj...
  • Komolytalan
    #43
    Én kérek elnézést, hogy nem csak az sg-n olvasok a témával kapcsolatban, mielőtt véleményt formálnék róla.
  • Justil
    #42
    Dehogy repes. F'szé sajnáljam én azt, akinek egy ilyen per után is dollár milliárdjai maradnak?
  • Tetsuo
    #41
    En szidom mindkettot, ne aggodj! :) Te meg vagy a maradek 10%, tudjuk.
  • narumon
    #40
    Nah pont az ilyenekről beszéltem. Vagy szegény Lerry Page és Sergey Brin? Értük repes a szíved?
  • narumon
    #39
    Nah várjunk már, hol látsz te ilyet, hogy ezért perli az Oracle? Az eredetiben sem találtam meg, csak annyit ír, hogy Java-val kapcsolatos szabadalmak miatt. Nem olvastam végig és lehet hogy átsiklottam felette, de én nem látom, hogy az lenne a gond, hogy Java-ban írták volna a programot. Tehát szerintem nem helytálló a meglátásod, de lehet, hogy én tévedek, de akkor tényleg nagyon fasz az oracle.
  • Justil
    #38
    Há mindjárt megszakad a szívem az appleért, de komolyan. Szegény Steve Jobs
  • Komolytalan
    #37
    Kicsit nézz már utána hogy milyen lopás történt. Ez kb az a kategória, mint amikor megyek az úton, megkínál a bácsi a saját almafájáról egy gyümölccsel, elfogadom, elkezdem enni, utána meg rám küldi a rendőröket, hogy loptam.

    Az Oracle egy évtizedek óta free környezetet próbál lezárni, és abból pénzt szerezni, alapozva ezt az aljasságot arra, hogy aki mondjuk 10 éve javaban fejleszt, az lehet nem fog most neki C#-t tanulni és migrálni 3 tonna kódot. A google meg megoldotta annyival a dolgot, hogy csinált egy saját fejlesztő és futtató környezetet. Vagyis az oracle cuccal már csak annyi a közös, hogy mindkettőnek java forrásnyelv a bemenete. A Java forráskódok egyszerű szöveges fájlok ugyebár. Ez kb az a szint, mintha a MS beperelne minden txt szerkesztőt, mert övé a Notepad. Röhely.
  • Komolytalan
    #36
    A PostgreSQL-t nevezik free Oraclenak, nézd meg kik támogatják, szerintem ott van közte a google is. Egyébként minőségben már közel Oracle, szóval ha a google beletol még egy kis zsét, meg átpasszol 3-4 nagy koponyát a PSQL fejlesztőkhöz (írnak mondjuk egy intelligens Oracle migrátort:-D, esetleg egy szolíd reklámkampányt is lefolytat a PSQL érdekében, akkor az Oraclenak az többe fog kerülni mint 6 milliárd USD. Lehet le is húzhatja a rollót, mert jelenleg is a nevéből és az inkompatibilitásából él leginkább, nem a szoftverei minőségéből.
  • narumon
    #35
    Vicces egyébként az, hogy ha valaki bepereli az Applet akkor a hozzászólások 90%-a a mocskos szemét lopó appleről szól.
    Ha meg a googlet pereli be valaki akkor meg arról, hogy mocskos szemét, hogy merte beperelni a googlet.
    Azért van itt jópár ember akinek a kettős mérce símán szívügye meg jópár aki szimpátia alapján dönt ilyen kérdésekről...
  • narumon
    #34
    "A Kínai hamisítvány gyártól csinálják a legjobban. A sok szar telefonutánzatok tömegével kelnek el, miközben tuti semmilyen licencet nem fizetnek ... ráadásul sok esetben még pofátlanul is hamisítanak :)"

    Hát igen ez valóban követendő út, lopni, csalni, hazudni. Aki meg esetleg kitalál valamit vagy ír egy könyvet az dögöljön meg mert a kínaiak úgyis mindjárt lemásolják. Hát gratulálok.
  • harmi2009
    #33
    Úgy tudom MySQL-t használnak(tak) feltuningolva. Át is adták a MySql-nek annak idején. Viszont most a MySql is az Oracle-é. Feltehetőleg sec-perc alatt írnak egy DB-t vagy már írtak is.
  • MsUser
    #32
    A következő világválság már lehet látni mitől lesz!
    Nem létező fiktív ügyesen manipulált "nem termelő munkából" milliárdokat is lehet keresni, bár ez nem újdonság. Még hogy kivonja a piacról az Androidot, ezek meg őrültek vagy csak jó barátai "érdekeltségei" a Microsoftnak. hmmm
  • vato loco
    #31
    Milyen az a zenelopás? Teszkós polcról leemeled a cédét? Még sose láttam ilyet.
  • vato loco
    #30
    Sztem meg előbb-utóbb a szoftveriparban is megjeleneik a magyar okosság, hajléktalan kft-k fogják kiadni a cuccokat, a zsetont kirakják vmi kajmán szigeti számlára, a bírságot meg majd lehet bevasalni vmi csövesen, aki 5000-ért adta a személyiét a bulihoz.
  • vato loco
    #29
    Hát nem. Úgy tudom a Javat is tönkre akarják tenni fizetős és nemfizetős részre választással. Csak nehogy aztán mindenki átálljon C#-ra. Az is fizetős (legalábbis a fejlesztőeszköz), de legalább kiszámítható maffia áll mögötte, nem olyan amelyik minden nap mégtöbbet akar kipréselni az emberekből.
  • vato loco
    #28
    Nem lepődnék meg ha hirtelen megjelenne egy Google SQL szerver, nagy tudással, totál freeben. :)
  • vato loco
    #27
    Az MS-t is megpróbálták lehúzni ilyen kis faszszop cégek, mégse jött be nekik. Viszont hamar kifinghatnak ha a másik beletenyerel a piacukba. Mint az MS az IE-vel a Netscapenek. Pedig azok is nagy királyok voltak - addig. Mondjuk az Oracle elég nagy cég, de a Google is.
  • item
    #26
    A "gugli" szépen lenyeli az oracle-t is,mint minden mást. Nemhogy kártérítést,de még aprópénzt sem fognak kapni,szerintem az oracle nem igen tudja,meddig ér a "gugli" keze.
  • maestro85
    #25
    Hajrá Oracle! Sok sikert nekik a perhez!
  • lapaleves
    #24
    ez totális hülyeség, hogy összeomlana az univerzum szabadalmak nélkül. tessék (akár titokban) implementálni és használható terméket a piacra dobni vele. mire a többiek felkapják a fejüket neked ott a versenyelőny. ez az "éhenhalnak a szegény innováló cégek" hülyeség, a mi általunk egyszer már kifizetett pénzt nyúlják le újra és újra. tessék nyugodtan végiggondolni.

    a tudást nem szabadna magánkézbe engedni.
  • gkalcso
    #23
    Nem adják meg, mert már sokan és régóta használják.
  • Tetsuo
    #22
    LOL azert ne sajnald, lehet, hogy ugyanazok a tulajdonosok.
    Minden multiceget ugyanaz vezerli, a tobb profit remenye.
    Bar a reklamok es a mesterseges trendek probalnak emberi tulajdonsagokat adni egy-egy cegnek, de nincsen. :) Nincsen nekik semmi emberi tulajdonsaguk sot, a vezetok, managerek, team-ben dolgozva a sajat emberi tulajdonsagaikat is felre teszik, nem befolyasolja oket erkolcsi vagy lojalis szempont.. ha igen, az rossz a cegnek, a tulajdonosok kevesebb profitot zsebelhetnek be. Az allami szabalyozasok egyre kevesbe tudnak beleszolni a dontesbe ill. maga a torvenyhozas is befolyasolva van az eros lobbi altal.
    Errol szol a kapitalizmus.
  • Sir Ny
    #21
    "Viszont itt a google még ezt az elb.szott szabadalmi rendszert se sérti. Az oracle tulajdonképpen azon rugózik, hogy milyen már az, hogy a Java VM-ért nem kap pénzt, ha abban fizetős szoftver futtatnak. "

    Mi lenne, ha előbb megnéznéd, hogy min rugózik az oracle, és csak aztán írnád le, hogy min rugózik?
  • egynyári üröm
    #20
    szegény google, ezt nem fogja olcsón megúszni. még ha le is cseréli a Javát valami még expertebb saját gyártású programra, utólag is sokba lesz ez.
  • Komolytalan
    #19
    A gond az, hogy szoftvereknél olyasmit szabadalmaztathat - akinek pénze van, mert sokba kerül (10ezer USD 1 db szabadalom bejegyzés) - amit pl egy egyetemi prof kitalált, publikált, csak éppen nem fizetett ki.
    Az meg egy óriási tévedés, hogy az egérklikk után nem kell fizetni. De, kell. Ez a dolog úgy működik, hogy MSnek van egy szoftver szabadalmi portfóliója - mittomén 30ezer szabadalom (aminek része mondjuk a duplakatt) - Googlenak is van egy másik - mittomén 15ezer szabadalom - az ügyvédeik kölcsönösen beperelik a másikat szabadalomsértés miatt, majd összeadnak, kivonnak, és kijön hogy google fizet MSnek 6.7Mrd USD-t, és aláírnak egy kereszt-licensz szerződést, amelyben rögzítik hogy többé nem fogják egymást b.sztatni. De ha én kitalálok egy akármi forradalmit, szabadalmaztatom - mert mondjuk van 10K USD-m erre - akkor én egy 1 szabadalomból álló portfóliót tudok szemberakni az ő immáron 45K szabadalmat tartalmazó portfóliójukkal szemben. Vagyis gyakorlatilag mondhatják azt, hogy a nyereségem 99.99%-a őket illeti, mert a programom majdnem minden ötlete - pl hogy ikonok vannak benne, meg gombok, meg egeret használ, és további k.rvára jövőbemutató feature-ök - lopottak. Durvább eset amikor pl Paul Alanről beszélünk, akinek a cégében 0 db fejlesztő működik, viszont van egy csinos kis szabadalmi portfóliója, amivel a közepes cégeket sz.rrá pereli és feji folyamatosan. Ő milyen innovációt véd? Azt hogy neki jutott először levédetni mondjuk a futás idejű lokalizációt, amit akkor már mondjuk 5 éve már használt mindenki?

    A szoftverfejlesztésben természetes volt, hogy amit valaki megcsinált, annak - míg reprodukálták - volt ideje abból pénzt szerezni. Esetleg tényleg olyan bonyolult izé volt, hogy nem is volt olyan egyszerű reprodukálni, így nagyon sok ideje volt erre. A copyright megvédte ezeket az fejlesztőket a reverse engineeringtől is, a szoftverszabadalmakra az ég világon semmi szükség nem volt.
  • Laza
    #18
    Ja, csak a mai szoftver szabadalmak sokasága nem éppen ennyire egyszerű, mint az említett példa. Olyan dolgokat védettnek le manapság, amik nem feltétlen jogosak.
    Egy idő után már nem lehet majd programot írni, mert annyira le lesz minden védve.

    A Kínai hamisítvány gyártól csinálják a legjobban. A sok szar telefonutánzatok tömegével kelnek el, miközben tuti semmilyen licencet nem fizetnek ... ráadásul sok esetben még pofátlanul is hamisítanak :)
  • strogg
    #17
    Úgy látom az openoffice nem volt elég lecke az Oracle-nek.
  • 5c0rp330n
    #16
    "Larry Ellison, az Oracle első embere és jogászai jelentzék, hogy a céljuk az Android eltávolítása a mobil piacról. "

    sok szerencset hozza :D
  • gemihu
    #15
    Csak az a baj,hogy Komolytalannak van igaza. Ha te egy kis emberke vagy és kitalálsz valamit és sokba kerül a levédés,akkor nem fogod megtenni,de így meg lenyúlják a nagyok. Amúgy meg az győz,akinek jobbak az ügyvédei.
  • harcu
    #14
    Csak egy példa:
    Mr Smith v. Mr. Wesson feltalálta a forgó dobtárat, és elkezdett dobtáras revolvereket gyártani. Egy bizonyos Mr. Samuel Coltnak megtetszett a dolog, és nehogy már a Smith&Wesson legyen gazdag a saját ötletéből, elkezdte gyártani a saját termékeit, amelyek természetesen sértették a szabadalmat. A S&W ügyvédeket küldött, akik természetesen elbeszélgettek Mr. Colttal, aki végül is beadta a derekát, és az ő nevét viseli a legendás vadnyugatot megtestesítő fegyver azóta is.

    A sztori természetesen nem pontosan így volt, de az tény, hogy a Colt Firearms Manufacturing jó ideig nem gyárthatott klasszikus 6 lövetűket, mert meg kellett várniuk, míg lejárnak az érintett szabadalmak (forgódob, egybeszerelt lőszer, stb.)

    Egyszóval igenis van értelme a szabadalmaknak, máskülönben mi értelme lenne a feltalálóknak, ha nem származna anyagi előnyük belőle. Ha nem lehetne levédetni, akkor éhen is halnának. Meg amúgy se lehet minden szart levédetni, mielőtt elfogadnák, előtte alaposan átnézik, hogy nem sért-e valamely más nemzetközi szabadalmat, tényleg megvalósítható-e, stb. Valszeg ezért nem kell fizetni az egérklikk után, hiszen a legendák szerint az is MS szabadalom.
  • Komolytalan
    #13
    A szabadalmaknak az az értelme, hogy ha van sok-sok dollárod, akkor vehess szabadalmi portfóliót, és perelhess másokat. Más értelme nincs.
    A zenével párhuzamot vonva zenében nem védheted le az A hangot (van egy minimum ütemszám, amelyre egyedinek kell lenni a zenéknek). Szoftvereknél meg levédheted az egér kattintást. Ráadásul egy szoftverszabadalom bejegyzése olyan drága, és egy egyszerű program kiadásához is annyira sok szoftverszabadalom kell, hogy teljesen lehetetlenné teszi a független fejlesztők életét.
  • Komolytalan
    #12
    Az tény hogy a szabadalmi rendszer elb.szott, gátolja a fejlődést, és nem a fejlesztők, hanem a tőketulajdonosok meggazdagodását segíti (sőt valójában megakadályozza azt, hogy független fejlesztő bármi jelentőset elérjen). Viszont itt a google még ezt az elb.szott szabadalmi rendszert se sérti. Az oracle tulajdonképpen azon rugózik, hogy milyen már az, hogy a Java VM-ért nem kap pénzt, ha abban fizetős szoftver futtatnak. Holott ez így működik már több mint 1 évtizede, és ez annak az oka, hogy a JAVA egyáltalán elterjedt (ha nem lett volna ingyenes a VM, lóf.sz se készült volna rá, nemhogy üzleti alkalmazás meg google oprendszer).