Alex

EU-felmérés a számítási felhő legjobb kiaknázási módjáról

Az Európai Bizottság szeretné megismerni a polgárok, vállalkozások, a közigazgatási szervek és más érdekelt felek véleményét arról, hogy a számítási felhők előnyeit hogyan lehetne teljeskörűen kihasználni.

A számítási felhő lehetővé teszi a vállalatok, a közigazgatási szervek és az egyének számára, hogy úgy használják a hálózatokat - például az internetet -, férjenek hozzá adataikhoz és szoftvereikhez, hogy az azokat tároló számítógépek máshol találhatók. A gazdaságosabb hardverhasználat lehetővé tétele révén e technológia segíthet a vállalkozásoknak - különösen a kis és középvállalkozásoknak - információtechnológiai költségeik radikális csökkentésében, a kormányoknak pedig szolgáltatásaik alacsonyabb költségek mellett történő nyújtásában és az energiamegtakarításban.

A számítási felhőt jelenleg is széles körben használják, például a web alapú e-mail-szolgáltatások céljára (pl. GMail). A tendencia növekvő és a várakozások szerint a felhőalapú szolgáltatások 2014-re csaknem 35 milliárd euró bevételt fognak termelni. A polgárok és vállalkozások számára biztosított, e technikai fejlődés előnyeinek legnagyobb mértékű kihasználását lehetővé tevő megfelelő feltételek támogatása az európai digitális menetrend intézkedéseinek egyike. Az EU által indított online nyilvános konzultáció augusztus 31-ig tart, a válaszokat a Bizottság a számítási felhőre vonatkozó, 2012-ben bemutatásra kerülő európai stratégia előkészítése során használja fel.

"Izgatottan várom a számítási felhő nyújtotta lehetséges előnyöket a költségcsökkentés, a szolgáltatásfejlesztés és az új üzleti lehetőségek megnyitása szempontjából. Egyértelműen meghatározott számításifelhő-stratégiára van szükség ahhoz, hogy ezt a potenciált a lehető legjobban ki tudjuk aknázni. A helyes stratégia kidolgozásához fontos az érdekelt felektől általunk kért visszajelzés is." - nyilatkozta Neelie Kroes, az Európai Bizottság digitális menetrendért felelős alelnöke.

Az EU közleménye szerint a számítási felhő potenciálisan új, jelentős szolgáltatási iparággá válhat, mely nagyszerű lehetőségeket nyújtana az európai távközlési és technológiai vállalatok számára. A vállalati ügyfelek és a közigazgatási szervek a számítási felhő révén élvezhetik az alacsonyabb költségek és a korszerű szolgáltatások kínálta előnyöket, ahelyett, hogy saját szoftvert és számítástechnikai eszközöket kellene telepíteniük, illetve karban tartaniuk. A Bizottság éppen ezért felkér minden érdekelt felet, különösen a számítási felhő fejlesztőit és felhasználóit, hogy osszák meg tapasztalataikat, szükségleteiket, elvárásaikat és meglátásaikat a számításifelhő-szolgáltatás igénybevételével és nyújtásával kapcsolatban.

A 2012-ben bemutatandó stratégia célja, hogy tisztázza a számítási felhő európai elterjesztésének jogi feltételeit, ösztönözze a versenyképes európai felhőalapú ipar és piac kialakulását, és felgyorsítsa az innovatív számításifelhő-szolgáltatások bevezetését a polgárok és a vállalkozások számára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Komolytalan #3
    Webes területen 10 évvel ezelőtt is általános volt, hogy ha nem használsz ki egy dedikált webszervert, akkor nem kell bérelned/venned egy teljeset, hanem csak "tárhelyet" meg "domain karbantartást". Szóval én ezzel a felhővel kapcsolatban még mindig nem értem, hogy mi az a k.rva nagy újdonság, ha webről van szó. Ha meg nem webes, hanem mondjuk windowsos szolgáltatásról, akkor nem tudom, hogy az hogy fog hatékonyabban és olcsóbban működni távolról (net költséget is beleszámítva az össz költségekbe), ha nem írják alapjaitól újra.
  • johnsmitheger #2
    Ez a felhő dolog skálázhatónak tűnik, de azért szóljatok, ha lehet majd venni 0,3 szervert, ami hol 0.1 hol 0.5 és erre kapom majd a számlát. Az ok, hogy ezer gépet kérhetsz, de nem ez a lényeg. "információtechnológiai költségeik radikális csökkentésében". Na akkor van kis szerver vagy nincs? :)
  • lamer the true #1
    "Izgatottan várom a számítási felhő nyújtotta lehetséges előnyöket"

    Beteg vagy haver, hogy erre izgulsz :P