Gyurkity Péter

Elkészült a Windows Phone 7 NoDo

A korábbi híreknek megfelelően megjelent a mobil operációs rendszer első nagyobb frissítése, amely több új funkciót is magával hoz, ez azonban csak az első kör, az év vége előtt érkezik egy újabb update.

Némi késlekedés, majd ezt követően több pletyka és újabb értesülések felbukkanása után elsőként a winrumors oldalán számoltak be a NoDo névre keresztelt frissítés megjelenéséről, amelynek főbb újításait már több alkalommal láthattuk, legalábbis az előzetes listákon. Korábban maguk az OEM-gyártók kérték a halasztást, hogy javítsák a megmaradt hibákat, illetve kiküszöböljék a kompatibilitási gondokat, ezúttal azonban úgy tűnik, hogy nem kell tovább várniuk a telefonok tulajdonosainak.

Elöljáróban érdemes kiemelni, hogy mit is várhatunk az új verziótól. Bekerült végre a Copy & Paste (amely több platform esetében már-már misztikus, hatalmas horderejű változásnak tűnik), javítottak több korábbi hibát, jelentős mértékben javult a különböző alkalmazások, illetve játékok betöltési sebessége, emellett pedig optimalizálták az online szoftverbolt keresőjét, hogy megkönnyítsék az egyes programok felkutatását és kiválasztását. Emellett a Marketplace stabilitása is javult, amely a cég szerint elsősorban az alkalmazások letöltése közben lesz majd észrevehető, javult a WiFi és a kamera kezelése, az MMS üzenetek támogatása, illetve bekerült a Facebook-integráció és általában véve javult a sebesség.


Ahogy azt már korábban is jeleztük, a NoDo kódnéven megismert új verzió csak az első lépést jelenti, a Microsoft további frissítésekkel készül. Ezek közül kiemelkedik majd az Internet Explorer 9 mobil változata, amely egyben a hardveres gyorsítás és a multitaszk (illetve az erre támaszkodó alkalmazások) megjelenését is jelenti, bekerül a Twitter-integráció a People Hub keretein belül, valamint a felhőn keresztül kezelt Office dokumentumok támogatása, várhatóan a SkyDrive szolgáltatás által, Live ID azonosítók felhasználásával.

Ez utóbbi változat egyelőre Mango néven szerepel a híradásokban, megjelenését az év végi ünnepi szezonra teszik a források.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • asysoft #18
    S tényleg, nem tudom, miért nem találtam meg ezt ~fél éve, sebaj. De ahogy nézem, Silverlight for Windows Phone-ból hiányzik - más kérdés, hogy XNA-ban van, és szerencsére lehet használni azokat az assemblyket is.
  • roliika #17
    Silverlight 4 óta van. és könnyű használni. :)
  • asysoft #16
    És megmondod, hogy képzeled ezzel megoldani a telefonálást? Ez még mindig streaming, ahol max a késleltetés-ingadozás okozhat gondot (buffer ezért is van), de ezt élő beszédnél nem lehet eljátszani... (Egyébként mikor legutóbb néztem, Silverlightban mikrofon kezelés sem nagyon volt, hang rögzítésre megoldás legalábbis nem találtam - mondjuk nem keresgettem túl sokat.)
  • roliika #15
    Hoogyne tudnék!
    Silverlight 3 smooth streaming, nézz utána.
    http://msdn.microsoft.com/en-us/library/cc189080%28VS.95%29.aspx
    http://silverlight.net/learn/quickstarts/audioandvideo/
    http://tinyurl.com/6k3xx7o

    Meggyőztelek? :)
  • asysoft #14
    Tudsz példát mutatni?
    Egyébként egy bejegyzés a témában, szerzője nevét meglehetősen gyakran látom WM fejlesztés témakörben:)
  • roliika #13
    Ezt magyarázd meg a Microsoftnak is. :D
    Értem én mire gondolsz, de működik.
  • asysoft #12
    Sőt, bármit le lehet tölteni HTTP-n. Viszont real-time kommunikációra (mikor ugye alacsony késleltetés az elsődleges) nem alkalmas, már csak amiatt sem, mert jellemzően TCP-t használ szállítási protokollnak...
  • roliika #11
    Nem értelek. A HTTP egy protokoll és nem lassú vagy gyors. Videó is tud menni HTTP alapon.
  • asysoft #10
    "Viszont van asszinkron kommunikáció, sima http fölötti szörviz hívások..miért baj ez?"
    Aszinkron hívások nem váltják ki a socketeket, igazából nem is tudom, miért hoztad fel. Jelenleg Skypeot (és más VoIP alkalmazást, sok egyéb dologgal egyetemben) lehetetlen megvalósítani WP7-en, mivel ezekhez a HTTP mérhetetlenül lassú. Szerintem Mangoval ez is változni fog (multitasking miatt úgy is jönnie kell új API-knak), én MIX11-től várom a részleteket.
  • roliika #9
    Miért olyanok írnak akik vagy nem láttak élőben ilyet, vagy egyáltalán nincsenek tisztában a technológiával?

    Socket nincs, mert silverlight 3 fut rajta. Viszont van asszinkron kommunikáció, sima http fölötti szörviz hívások..miért baj ez?
    Msn van, szkájp még nincs.

    Navigáció van több fajta...pl google maps, Bing Maps, letölthető 20-30 abból 3-4 még értelmes is, de nem offline.