Berta Sándor

Nem elég szexis a Windows Phone 7

Három hónap telt el a Windows Phone 7 piacra dobása óta és a piaci elemzők nem igazán tudják hová tenni a Microsoft új mobil operációs rendszerét.

Eddig összesen több mint kétmillió Windows Phone 7-est értékesítettek és ezzel a redmondi óriáscég terméke elmaradt az Apple iOS és a Google Android kezdeti eladási adatai mögött. Ennek ellenére persze egyáltalán nem kell és nem is szabad temetni a Microsoft mobil operációs rendszerét. James Choi, az LG marketingstratégiai igazgatója ugyan érthetően csalódottan nyilatkozott a várakozásoktól elmaradó eredmények miatt, de a piaci elemzők türelmesebbek a Windows Phone 7-tel szemben.

"A Windows Phone 7 csak nagyon kevés ideje van a piacon, éppen ezért nem szabad ezeket a számokat katasztrófának tekinteni. De az LG illetékeseinek reakciója is megmutatta, hogy a Microsoft hardverpartnerei többet vártak" - jelentette ki John Delaney, az IDC elemzője.


Carolina Milanesi, a Gartner munkatársa közölte: "A Windows Phone 7 legnagyobb problémája még mindig az, hogy még mindig kevés embert szólít meg. A platform nem elég szexis." A szakértő úgy vélte: ha az ember a Zune- és az Xbox-funkciókat lehámozza az operációs rendszerről, akkor alig marad olyasmi, ami megkülönbözteti a szoftvert a konkurens termékektől. A mobil Office-csomag túl kevés a vásárlók meghódítására, különösen úgy, hogy a Windows Phone 7-est futtató eszközöket az iPhone és a csúcskategóriás Androidos készülékekhez hasonló árkategóriában kínálják.

Tony Cripps, az Ovum elemzője ezzel szemben úgy látja: az operációs rendszer kitűnően kezelhető és egy sor vonzó kiegészítő szolgáltatással, valamint funkcióval látták el. "A Windows Phone 7-nek alapvetően minden alkotóeleme megvan ahhoz, hogy sikeres lehessen. Az azonban, hogy ez megmutatkozik-e az eladásokban is, csak az év végére derül majd ki. Ha a Microsoft elbukik, akkor azonnal felmerül a kérdés, hogy vajon mik egy sikeres okostelefon jellemzői" - jegyezte meg Cripps.


Bár a szoftver hivatalosan nagyon kevés kritikát kapott, ennek ellenére komoly problémát jelent az, hogy a platformra csak 6500 alkalmazás létezik. Bár a kompatibilis programok száma , de különösen az iOS-hoz és az Androidhoz elérhető szoftverek százezres nagyságrendű számához képest még mindig alacsonynak mondható.

Az elemzők azonban még nem írják le az operációs rendszert. Delaney azt hangsúlyozta, hogy nagyon korai lenne a most nyilvánosságra hozott eladási számok alapján temetni a Windows Phone 7-est. Ráadásul Európában nagyon sok Hotmail-, Messenger-, Office- és Xbox-használó van, akik a közeljövőben lehetséges Windows Phone 7-vásárlóként jöhetnek szóba. Az Android és az iPhone közötti verseny nagyon kemény, ez előny és egyben hátrány is lehet a redmondiaknak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • narumon #23
    El vagy tévedve. Minden szolgáltatónak van valami mobil internet csomagja telefonhoz. Nekem 3GB forgalom van benne. A havidíj ugyanannyi ha kihasználom ha nem. A világ minden táján van barátom. Tudod mennyire kényelmes, hogy ugyanúgy beszélek velük mintha telefonálnánk? (az én fülemen iphone az övén is csak ő Londonban vagy Tokióban van, és ezt az utca közepén is megtehetem nem kell, hogy otthon legyek a gép mellett). Egy fél órás ilyen skype telefonálás amiben minden szart kibeszélünk, vicceket mesélünk meg elmélkedünk az élet nagy dolgairól, gyak minimális adatforgalmat eszik meg a 3GB-ból.
  • asysoft #22
    Pedig az épp a nem túl sikeres (még relatíve sem) nem érintőképernyős Smartphone vonalat 'erősítette', program is alig készült rá... OFF: Amúgy meg, rég "beszéltünk"
  • Tomalak #21
    Jóó kis moto mpx-200, azt mennyire szerettem!
  • asysoft #20
    A felhasználó nem azt fogja látni, hogy "nincs socket", hanem azt, hogy azok az alkalmazások, amelyeket teszem azt iOS-en megszokott, nem érhetőek el WP7-re.

    Egyszerűen a MS bemarketingezte jó előre hogy nem lehet majd telepíteni rá free szoftvereket, csak az MS-től sok pénzért letöltötteket.
    Ezt nem tudom, honnan vetted, de csomó ingyenes alkalmazás van fent a MarketPlace-en, jobbára nálunk csak ezek érhetőek el, ez is trükközve...

    Meg az előző vindóz mobilok fasza híre...
    Ahogy tapasztalom környezetemben, az emberek többség nem is igazán hallott a Windows Mobile-ról. Persze lehet nyugatabbra más a helyzet.

    chuky123 (#14):
    Mai okostelefon platformoknál fontos tényező a játék (nem hiába a iOS-en a GameCenter/Android 2.3 ilyen irányú fejlesztései), és véleményem szerint ebből a lehetőségekhez képest a legtöbbet hozta ki az MS (Xbox Live + XNA API).
    Bukásról szerintem korai még beszélni úgy, hogy 3 hónapja sincs, hogy megjelentek az első készülékek az EU-ban (USA-ban meg még később), szerintem nagy lehetőségek rejlenek benne, jóllehet a mostani, "egypontnullás" változatnak sok hiányossága van, de ez idővel javulni fog (és itt ugye nem kell várni a frissítésekkel a gyártókra, hogy vajon mikor méltóztatnak elérhetővé tenni azokat, ha egyáltalán...)
  • sanyicks #19
    Tehát tényleg ugyanúgy percdíjas, csak a skype költsége fillérekben mérhető, a normál telefoné meg tízforintokban.
  • sanyicks #18
    wifi percdíjas? Aligha... Na meg a skype akkora forgalmat generál mobilnetnél is, hogy a forgalomkorláttal is sokszorosan megéri... skype olyan max 10kbit/sec forgalmat generál sima telefonnál... számoljál. Normál percdíj meg 20+ forint / perc.
  • vato loco #17
    Szkájpolni meg nemtom ki akarmobilon, ott ugyanis forgalomkorlátos netcsomagok vannak, lényegében ugyanúgy percdíjas a dolog mint a normál telefonálás. ennek asztali gépen van értelme, ahol nem kerül semmibe (pontosabban ugyanannyiba mintha 1 percet se dumálnál) a telefonálás.
  • vato loco #16
    Socket bazmeg... Sztem az emberek 1%-a tudja mi az, nem ezért bukó a dolog. Egyszerűen a MS bemarketingezte jó előre hogy nem lehet majd telepíteni rá free szoftvereket, csak az MS-től sok pénzért letöltötteket. Na ez az ami miatt nem kell senkinek. Meg az előző vindóz mobilok fasza híre, megcsinálták maguknak hogy már a név hallatán legyintsen az ember. A széllel szembe hugyoznak, nem kiszolgálni akarják az embereket, hanem rákényszeríteni a tejelésre, ami érthetően nem akaródzik menni.
  • Chriss745 #15
    Szerintem HTTP-n keresztul max be lehet jelentkezni a Skype-ra (chat), de a hang + video telefonalas szerintem kizart.
  • chuky123 #14
    Jó "böszme" ez az oprendszer. Persze Xbox live szolgáltatás az k*rva fontos telefonba. Más fontos programot meg nem lehet feltenni itt a skypra gondolok. És még csodálkoznak hogy megbukik ez a projekt. Android ezerszer jobb. IOS röl már nem is beszélve. Ezzel akkorát fog bukni az MS mint a Vistával anno.