Berta Sándor

Windows Phone 7: "Az emberek a legfontosabbak"

Laza ruházat, hosszú, kócos haj. Albert Shumról első ránézésre senki sem mondaná meg, hogy a Windows Phone 7 főfejlesztője.

"Nem feltétlenül vágytunk arra, hogy egészen az alapoktól kezdve teljesen új mobil operációs rendszer fejlesszünk ki. Ugyanakkor ezáltal nem csak nagy szabadságunk volt, hanem megvolt az a lehetőségünk is, hogy azokra a mélyreható változásokra reagáljunk, amelyeket az okostelefonok térhódítása okoz. Az elmúlt öt évben teljesen megváltozott, hogy mi számít fontosnak egy telefonnál. A telefonálás teljesen mellékes dolog lett."

"A Windows Phone 7 fejlesztésekor olyan embereket képzeltünk el, akik a mobiljukat használják, még névvel és élettörténetekkel is elláttuk őket. Anna és Miles egyaránt dolgoznak, van egy fiúgyermekük és megpróbálják megszervezni az életüket, többek között az okostelefonjaik segítségével. Ha valódi embereket kérdeztünk volna meg arról, hogy mit akarnak, akkor sosem tudjuk meg, hogy valójában mit szeretnének, mik a titkos kívánságaik. Az életben a legérdekesebbek és a legfontosabbak a minket körülvevő emberek. Tehát elsősorban arra helyeztük a hangsúlyt, hogy az emberek által használt kommunikációs módokat összekapcsoljuk egymással" - hangsúlyozta Albert Shum.


A Microsoft mobilszoftver-részlegének vezetője szerint a fejlesztések egyértelműen abba az irányba fognak elmozdulni, hogy az emberekhez fűződő kapcsolatok még fontosabbak legyenek. A kérdés már nem az lesz, hogy miként kommunikálunk másokkal, hanem hogy hogyan tartunk kapcsolatot egyszerre több emberrel. Egy képet mindenki láthat vagy csak néhány kiválasztott? Ezek a kérdések mind szóba kerültek a Kin fejlesztésekor. Ugyan a projektet két hónap után leállították, de sok jó ötletet vonultatott fel. A lényeg az volt, hogy mit élünk át és hogy ezt mások is megismerjék.

"Hisszük, hogy az elektronikus eszközök még természetesebben kezelhetők lesznek. Mindenki a Különvélemény című filmről beszél és arról, hogy miként kezelik abban a számítógépeket. Vegyük például az Xboxhoz kiadott Kinect kiegészítőt. Ennek köszönhetően ma már a játékkonzolokat a puszta kezünkkel úgy vezérelhetjük, mint a készülékeket a filmben. Fontos a kibővített valóság (AR), ami azt jelenti, hogy a valósághoz további szinteken különböző kiegészítő információkat társítunk. Így többet tudhatunk meg a minket körülvevő világról. Sok cég dolgozik ezen jelenleg és olyan új technológiák is létre fognak jönni, amelyek az AR-t használják."

"A tervező azonban nem lehet útban és éppen ezért mentünk vissza a Windows Phone 7 esetében az alapokig és minden sallangot elhagytunk. Az operációs rendszer dizájnja inkább egy nagyon jól megcsinált könyvre hasonlít. Ugyanakkor nagyon tudatosan el akartunk szakadni a sok statikus ikontól és egy olyan koncepciót választottunk, amelynél a tartalmak gyakorlatilag életre kelnek. A mobil készülékeknél az egyik komoly problémát a kis méretű kijelzők jelentik. A kutatórészlegünkben épp azon gondolkozunk, hogy miként lehet ezt a korlátozást kikerülni" - szögezte le végül Albert Shum.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sanyicks #15
    módosított win ce 6.0 kernel
  • chuky123 #14
    Ez igaz? Tényleg Win ce az alap? elő is lehet rajta hozni? Mert akkor tényleg szét lehet "hekkelni" a telefont
  • roliika #13
    Sziasztok!
    Egyébként megsúgom, a w7Phone alapja egy Windows CE.
    Rajta meg fut egy Metro felületnek nevezett Silverlight.exe

    Tehát amit tapicskoltok, az bizony Silverlight.
    Mögötte megy még pár folyamat ami pl az XNA-t támogatja...de alapvetően a jó öreg Windows CE...kicsit lecsupaszítva.
  • narumon #12
    Hát ha ez miatt váltasz az kár... kb mindegyiknél előfordul ugyanez ugyanis.
  • Jozsó #11
    Hamár annyira emberek igényei, meg minden, akkor igazán maguk elé képzelhettek volna engem is, hogy mennyire fogom már azt utálni, hogy a jelenlegi telefonomom nem tudok frissíteni win phone 7-re, és azt még mennyire fogom utálni pluszban, hogy semmilyen meglevő program nem fog futni az új op rendszeren.

    Most még windows mobile-om van, de a fentiek miatt ez lesz az utolsó.
  • coolbboy83 #10
    Ezt magyarázd meg annak a pár idiótának, aki mindent fizetett reklámnak hisz ezen az oldalon.
    Minden fizetett reklám még azok is, mert beírnak ide :-)

    droidok....... no comment
  • Sequoyah #9
    Bemutatóteremben nyomogattam pár percig a 7-est. Szokatlan, mert más koncepció mint az Android, és más mint az iPhone, de tetszett. Méltó versenytársa az előbbi kettőnek.
  • Ferrer #8
    Semmi köze nincs a 7-esnek ahhoz a szarhoz..
  • Attila1234 #7
    Körülbelül annyi köze van a Windows Phone 7-nek a WinMo 6.5-höz, mint amennyi a Windows 7-nek a Windows 3.1-hez.
  • Bagoly81 #6
    én évekig win mot használtam 5 östöl kezdve ugy kb a 6.5 nél utáltam meg végleg aztán iphone most meg android. és a fenébesem vágyok vissza winmo ra , most egy jó darabig.