MTI

Szaúd-Arábiára is veszélyes az internet-generáció

A szaúd-arábiai biztonsági erők pénteken megakadályoztak egy fiatalok által az interneten szervezett tüntetést, amely az egyiptomi és a tunéziai rezsimeket megbuktató tüntetések mintájára a "Harag Napja" nevet viselte volna.

A biztonsági erők fölényes és vértelen sikere alátámasztja azt a washingtoni elemzők által hangoztatott álláspontot, hogy elég valószínűtlen az észak-afrikai forradalmak átterjedése a szaúdi királyságra: ez utóbbi összeomlása mindenesetre - az olajárak drámai emelkedése miatt - fenekestül felforgatná a világ gazdasági rendszerét.

A világ legfontosabb olajtermelő országának vezetői abban bíznak, hogy az iszlám törvénykezés, a saría alapjain nyugvó országuk éppen eléggé különbözik Tunéziától, Egyiptomtól és Líbiától kulturálisan, hogy egy hasonló lázadás magvai termékeny talajra hulljanak benne. Ezt hangoztatták azonban a néhány héttel ezelőtt megdöntött észak-afrikai vezetők is: "Amikor Ben Alit (volt tunéziai diktátor) elűzték, Mubarak (Egyiptom megdöntött elnöke) is ezt mondta. Kadhafi (Líbia vezetője) is kijelentette, hogy Líbia más. Najef bin Abdel-Aziz szaúdi belügyminiszter pedig azt nyilatkozta a sajtónak, 'mi mások vagyunk, mert mi a saría szerint ítélkezünk'" - fejtette ki Fouad Ibrahim Londonban élő Szaúd-Arábia-szakértő.


Bár az arab-félszigeti királyság valóban sokban különbözik a többi arab államtól, legalább annyi hasonlóságot is találni közöttük. Akárcsak Egyiptomban és Tunéziában, Szaúd-Arábiában is rendkívül magas, 38 százalékos a 14 éves, vagy annál fiatalabb népesség aránya. És ahogyan a többi fiatal arab, az új szaúdi generáció is egyre inkább kihasználja az internet adta lehetőségeket. A Facebookon és a Twitteren szerveződtek az ország olajtermelő keleti felében mintegy két hete tartó, több száz fős tüntetések. A most pénteken kudarcba fulladt "Harag Napjára" a Facebookon több mint 17 ezren jelezték részvételüket. A népszerű közösségi oldalon gyakran nyíltan kritizálják a szaúdi előkelőségeket is.

Az internet és a közösségi hálók használata nem csak a demonstrációk szervezését könnyíti meg, de hatékonyan terjeszti el a fiatalok körében a politikai részvételhez való jog eszméjét. Ezért kétséges, vajon mennyire lesz sikeres a szaúdi királyi család azon próbálkozása, hogy a konzervatív vallási intézményeket mozgósítja a tüntetések megelőzésének érdekében. A Rangidős Vallási Vezetők Tanácsa (Council of Senior Clerics) - összhangban a hercegekkel, egyes újságok szerkesztőivel és klérus többi tagjával - egy fatvában (a törvénykezést érintő iszlám vallásos vélemény) jelentette ki, hogy a tüntetések nem állnak összhangban az iszlám tanításaival.


A már korábban is sokszor használt érvelésük szerint Szaúd-Arábia egy különleges ország, amely a korai iszlám állam mása, és amely megtestesíti az iszlám utópiát, ahol isten szava törvény és az uralkodóhoz való hűség nem képezi alku tárgyát. Érveik alátámasztására a Koránból idéztek, illetve a Mohamed próféta által alapított egykori iszlám államról alkotott elképzeléseiket hangoztatták, hogy bebizonyítsák, a reformnak megbeszéléseken keresztül, és nem pedig utcai tüntetések által gerjesztve kell útjára indulnia. A vallási vezetők állásfoglalása szerint még a petíciók aláírása is "sérti, amit isten elrendelt".

A klerikusok véleménye azonban már nem nyom annyit a latban, mint régebben - mondja Ibrahim. Vallási érvekkel egyébként sem lenne egyszerű kordában tartani az olajból származó óriási bevételek egyenlőtlen elosztása miatt relatív szegénységben elő több millió embert, a szaúdi népesség 40 százalékát. A drága megélhetés, különösen a magas élelmiszerárak csak tovább növelik a feszültségeket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Amergin #4
    "mi mások vagyunk, mert mi a saría szerint ítélkezünk" - fejtette ki Fouad Ibrahim Londonban élő Szaúd-Arábia-szakértő...
    Iránban a saría szerinti ítélkezés "barbárság", amit kéjjel szokott a "nyugati"(aki hallja értse meg) sajtó hírként közölni és az ellene való tiltakozás "teljesen jogos", továbbá az Afganisztáni táliboknak is ez a törvényük, ami ott szintén elítélendő.. Az egybesült állatokkal úgymond szövetséges Szaud-Arábiában ez viszont teljesen rendben lévőnek tűnik. Érdekes, nemde?
    "Vajon miért?" teszem fel a költői kérdést. Sejtjük, hogy miért...
    Valahogy nem hallom, hogy a "humanista" liberális értelmiség és sajtó kórusban csaholna, hogy ez "tűrhetetlen". Ja, hogy amíg az olaj áramlik, addig azt csinál ott a szaudi uralkodócsalád, amit akar. Boccsánat, én kérek elnézést..
    Szaddam is haver volt mindaddig, amíg háborúzott Irán ellen és eladta Amerikának az olajat, amin amerikai fegyvert vásárolt...
    Amint ez megszünt egyből "tömegpusztító fegyvereket" kezdett el birtokolni és le is rohanták az országot, ami azóta már "szabad és független" lett és immár a "demokráciát építi"
  • sanyicks #3
    A cikk úgy érti, hogy az internet veszélyes a (főleg amerikai) nagytőkére, hogy ezzel a pénzemberek rosszul járnak ;)
  • Armagedown #2
    szerintem inkább a kormányuk veszélyes a lakosokra és nem forditva ...
  • Amergin #1
    The spice must flow!