Berta Sándor

A SanDisk a tábla PC-őrület legnagyobb nyertese

Az okostelefonok és az érintőképernyős mobil számítógépek iránti kereslet folyamatosan nő. Mindez a világ legnagyobb memóriakártya-gyártójának rendkívüli mértékű bővülést jelent.

A SanDisk nincs egyszerű helyzetben. Annak ellenére, hogy jelenleg a cég a világ legnagyobb memóriakártya-gyártója, komoly problémákkal kell szembenéznie. Az első viszonylagosan kellemes gond: gyártási kapacitásprobléma, a társaság ugyanis alig bírja önerőből fedezni az igényeket. A SanDisk igyekszik kihasználni a jelenlegi helyzetben rejlő lehetőségeket és a vállalatnál azzal számolnak, hogy a következő 2-3 esztendőben már a forgalom kétharmadát a mobil készülékekhez gyártott flashmemóriák fogják adni.

"A legnagyobb mértékben az okostelefonok biztosítják a növekedést, de a tábla PC-k sem léteznének a flashmemóriák nélkül" - közölte Sanjay Mehrotra, a SanDisk vezetője. A társaság a mobil eszközökbe szánt flashmemóriák mellett az SSD (Solid State Disk) meghajtók fejlesztésére koncentrál. 2012-től ugyanis ezek is felgyorsíthatják a gyártó forgalmának a növekedését. A SanDisk már most elképesztő mértékben profitál az okostelefon- és a tábla PC-őrületből. A cég részvényárfolyama tavaly 70 százalékkal erősödött és 2010-ben 4,8 milliárdos forgalmat könyvelhetett el, amelynek a fele volt köszönhető a növekvő mobil eladásoknak.


A két éve még 7 dolláros SanDisk részvény ma 50 dollár felett forog a tőzsdén

Mehrotra szerint az okostelefonok és a tábla PC-k már a negyedik áttörési szakaszt jelentik a flashmemória-technológia, s ezzel együtt a SanDisk számára. Az első szakasz az volt, amikor a piac a digitális fotózásra állt át, ekkor nőtt meg ugyanis az igény a memóriakártyákra. Ezt követte az USB-kulcsok által kiváltott második, majd az MP3-lejátszók által előidézett harmadik szakasz. Ezenkívül a számítási felhő megoldások elterjedése is jól jön a cégnek, amely abból indul ki, hogy a felhasználók a jövőben adataik biztonsági másolatait nem számítógépeiken, hanem inkább a mobil eszközeiken helyezik majd el.

Az iSuppli piackutató cég előrejelzése szerint az idén várhatóan a tábla PC-kbe ötször annyi flashmemória chipet építenek be, mint tavaly. Ez a tárolókapacitás az idei év végére elérheti majd a 2,3 milliárd gigabájtot, 2014-ben pedig a 12,3 milliárd gigabájtot. A Nand memóriachipek globális forgalma az idei esztendőben a tavalyihoz képest 18 százalékkal növekedhet és 22 milliárd dollárt tehet ki. Éppen ezért a SanDisk és a Toshiba már a harmadik üzemet építik azért, hogy biztosítani tudják a szükséges gyártókapacitást. Mehrotra hozzátette, hogy még ez sem lesz elég, kénytelenek lesznek más beszállítók segítségét is igénybe venni. Emellett azt prognosztizálta, hogy az idén a piacon a kínálat és a kereslet némileg kiegyenlítődhet, komoly árcsökkenésre azonban nem lehet számítani.

Mehrotra 1988-ban Eli Hararival közösen alapította a SanDisket és az idei év elején váltotta fel az izraeli kollégáját a cégvezető pozícióban. Harari azonban tanácsadóként tovább segíti az utódja munkáját. A két vezető korábban az Intelnél dolgozott. A SanDisk első embere végül leszögezte: semmi oka nincs arra, hogy a Hararival közösen követett üzleti stratégián változtasson.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #13
    LOL A grafikon a multat mutatja es semmi garancia arra, hogy a jovoben (holnap vagy egy ev tavlatban is) hasonloan alakuljon.
    Persze szamitgatni, atlatni bizonyos helyzeteket azt lehet, tobb-kevesebb sikerrel.. de elobb meg kene tanulni szamolni.
    Tozsdezni tenyleg ilyen pofon egyszeru. Lottozni is, rulettezni is. Foleg, ha a multheti adatokat nezzuk. ;)
  • MsUser #12
    De megyek gyorsan szerzek pár-száz, nem is inkább egy-két millió dollárt SanDisk vagy Toshiba részvénybe persze!
  • MsUser #11
    Azta mindenit, ha ilyen egyszerű lenne a tőzsde. De nem semmi majd a nagy világgazdasági válság "összeomláskor" a sok mobil és egyéb memórián tárolt adat áram "egyébb energiahordozó" nélkül lesz a leghasznosabb :) persze ez még most vicc!
  • ddt500 #10
    Minek adnám el ha 2 év múlva 100$ lesz?
  • galedki #9
    nnnaa. segítek! akkor kell megvenni, mikor 7, és akkor eladni, amikor 50! lehetőleg rövid idő alatt persze. érthető? most már csak össze kell dobni a zsebpénzből párezer dolcsit, tőkeszámlát nyitni, ezek szerint Sanghai-ban. brrrrr... aztán találni egy pár dolcsis részvényt, amelyik két év múlva felmegy 20 fölé. hajrá!
  • atomkrumpli #8
    megveszed most ötvenért aztán fél év múlva eladod harmincötnél mikor elkap a pánik aztán két hét múlva mikor elérné a hetvenötös értéket na akkor kerülsz az idegosztályra :-D
  • okosan gyerekek #7
    hogy öten se tudtok számolni az már azé' beüt. o.O

    Tehát, akkor matek -- még egyszer. Ha a kiindulóértéket 7 dollárnak tekintjük, az egy évvel későbbi érték pedig 30$, akkor a hozam 23$ azaz több, mint 328,5%. A kiindulóértékhez képest a két évvel későbbi névérték 50$, a hozam 43, százalékban pedig összesen 514,2%. Átlagosan évente három és félszeresére erősödik egy ilyen részvény.

    És még csak nem is vagyok közgázos...
  • bigbuda #6
    Igen, sorry, így igaz. Ha ezt anno tudom... :)
  • Atkamon #5
    Hát igen, és ez még nem is mostanéban fog lemenni, a táblapc és okostelefon őrület még csak az elején van.
  • Utokverek #4
    Két év alatt 700, egy év alatt 70. Nem is rossz!