Spencer

Virágzik a flash memóriák piaca

Habár az idei esztendő első felében csökkent a NAND flash memóriák ára, az ilyen típusú memóriakártyák gyártásával foglalkozó cégek igen komoly bevételre tettek szert az említett időszakban - derül ki a Gartner piackutató cég egyik legfrissebb jelentéséből.

A Gartner által közölt adatok szerint az idei esztendőben világszerte mintegy 2,75 milliárd dolláros forgalmat fognak lebonyolítani ebben a piaci szegmensben, ami több mint 38 százalékos növekedést jelent 2002-höz képest, amikor is még csak 1,99 milliárd dolláros forgalmat regisztráltak a gyártók.

"A NAND típusú flash memóriák árcsökkenését a vásárlók értelemszerűen örömmel fogadták, ami természetesen az eladási mutatókon is tökéletesen lemérhető. Az egyre olcsóbb memóriakártyákat egyre többen vásárolják, vagyis a gyártóknak nincs okuk panaszra" - nyilatkozta az üggyel kapcsolatban Joseph Unsworth, a piackutató cég félvezetőipari részlegének vezető elemzője. Unsworth elmondta, hogy mivel az elmúlt időkben jelentősen csökkent a memóriakártyák ára, a felhasználók számára a korábban rendkívül drága, nagyobb adattároló kapacitással rendelkező modellek is elérhetővé váltak. Az elemző ezenkívül felhívja a figyelmet arra, hogy az idei esztendő második negyedévében várhatóan lassulni fog az árcsökkenés, vagyis az árak szépen lassan stabilizálódni fognak.

A Gartner féle jelentés kitér arra is, hogy jelen pillanatban számos különböző, egymással nem kompatibilis memóriakártya van jelen a piacon, ami alaposan összezavarja a nem kellőképpen tájékozott vásárlókat. Várakozások szerint a közeljövőben a piac tovább fog aprózódni, vagyis hamarosan újabb típusú memóriakártyák fognak bemutatkozni.

A memóriakártya piacot jelenleg a Secure Digital és a Memory Stick szabványú kártyák uralják, mely kártyák forgalma 2007-ben már a teljes memóriakártya szektor forgalmának mintegy 65 százalékát fogja kitenni. Unsworth elmondása szerint mindez annak köszönhető, hogy mind a Secure Digital, mind a Memory Stick formátumok roppant erős ipari támogatókat tudhatnak magukénak. Memóriakártyákat jelen pillanatban elsősorban digitális fényképezőgépekben használnak, azonban szakértők szerint ezen parányi adattároló eszközök hamarosan a videokamerák és a mobiltelefonok piacát is meg fogják hódítani.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!