Spencer

Flashmemória piac: a Samsung letaszította trónjáról az Intelt

Sokakat meglepett az a bejelentés, mely szerint a világ legnagyobb chipgyártó cégeként jegyzett Intel immár nem a világ elsőszámú flashmemória gyártója, köszönhetően az őt trónjáról letaszító Samsungnak.

Utóbbi dél-koreai székhelyű vállalat az idei esztendő harmadik negyedévében 615 millió dolláros forgalmat bonyolított le a flashmemória piacon, vagyis a Samsung egy év alatt nem kevesebb mint 50 százalékos növekedésre tett szert. Az iSuppli piackutató cég jelentése szerint mindez elegendő volt ahhoz, hogy a Samsung piacrésze elérje a húsz százalékot, és a vállalat a világ legnagyobb flashmemória gyártójává avanzsáljon.

A toplista második helyén jelen pillanatban az a japán székhelyű Toshiba tanyázik, mely az elmúlt negyedévben 532 millió dolláros flashmemória piaci forgalmat bonyolított le. Az éves szinten 61 százalékos növekedést regisztráló cég ennek köszönhetően 17,3 százalékos piaci részesedésre tett szert. A bronzérmet az Advanced Micro Devices (AMD) és a Fujitsu által a közelmúltban alapított Spansion vegyesvállalat birtokolja 13,8 százalékos piacrésze révén.

A Spansion a harmadik negyedévben három százalékos forgalomnövekedést, illetve 424 millió dolláros forgalmat jegyezhetett fel. Érdekesség, hogy a korábbi piacvezető Intel jelenleg csak a toplista negyedik helyén fedezhető fel, ugyanis a Santa Clara-i székhelyű vállalat negyedéves forgalma mindössze 416 millió dollár volt. Az iSuppli adatai szerint egyébként a globális flashmemória piacon az említett időszakban 3,1 milliárd dolláros forgalmat bonyolítottak le a gyártók, ami 27 százalékos növekedést jelent 2002 harmadik negyedévéhez képest.

Míg a Samsung és a Toshiba elsősorban NAND típusú flashmemóriák gyártásával foglalkozik, addig az Intel és az AMD túlnyomórészt NOR flashmemóriákat állít elő. A NAND memóriák alapvetően nagyobb adattároló kapacitással rendelkeznek, mint NOR típusú társaik és a hasonló kapacitású NOR memóriáknál olcsóbbak is, ráadásul adatbiztonság szempontjából is a NAND memóriák megbízhatóbbak. NAND megoldásokat leginkább a digitális fényképezőgépekben és hordozható digitális zenelejátszókban használnak, NOR flashmemóriákat pedig elsősorban a mobiltelefonok, illetve a set-top boxok gyártásával foglalkozó cégek integrálnak termékeikbe.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!